Δήλωση Δ. Ρέππα

Εκτύπωση
PDF

Στα μάτια των πολιτών η τρέχουσα εικόνα για την πολιτική και τους πολιτικούς είναι απωθητική. Οφείλουμε να πείσουμε ότι δεν συμμετέχουμε στα κοινά για την κατάληψη αξιωμάτων και θώκων.

Είναι επιλογή μου να μην είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Στρατεύομαι και στηρίζω το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τον Γ. Παπανδρέου. Αυτή η επιλογή μου συμπυκνώνει και την θέση μου: για μια προοδευτική κυβέρνηση σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Η ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος μας είναι καθοριστική γι’ αυτό το σκοπό.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών οφείλει να συμβάλλει στον τερματισμό της πολιτικής της δημοσιονομικής λιτότητας και της φορολογικής καταλήστευσης των Ελλήνων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι η σαφής οριοθέτηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία  και τους συμμάχους της.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών οφείλει να συμβάλλει στη διαμόρφωση των συνθηκών για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εγγυάται αφ΄ενός  την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αφ΄ετέρου την επιτυχία  μιας πολιτικής δημοκρατικών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων απέναντι στην αναπαραγωγή του πελατειακού κράτους και της εξωθεσμικής λειτουργίας.

Ανοίγει μια νέα ιστορική περίοδος. Η χώρα είναι μπροστά σε μια κορυφαία πρόκληση. Οι Έλληνες με δημοκρατικό τρόπο θα κάνουν την επιλογή τους. Με την αχειραγώγητη ψήφο τους δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας.

 

Διακήρυξη αρχών και στόχων

Εκτύπωση
PDF

 

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

Ιστορική Ανάγκη

Το 1974, μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, λαϊκή απαίτηση έγινε η απελευθέρωση της Ελλάδας. Όραμα του λαού μας, να απεξαρτηθούμε από τη «ρίζα της συμφοράς»: την εξάρτησή μας από ξένες δυνάμεις που ήθελαν κυβερνήσεις πιόνια, δημοκρατίες ελεγχόμενες και λαούς υποταγμένους. Η απεξάρτησή μας αποτελούσε όρο και ελάχιστη προϋπόθεση για να εδραιωθεί η λαϊκή κυριαρχία αλλά και να πραγματοποιηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, το 2015, o κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει.

Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Περισσότερα...

Τελική Ευθεία - Τελική Ευθύνη

Εκτύπωση
PDF

15 Μαΐου 2014

1. Η ιστορική ανάγκη και η πολιτική σταθερότητα

Η χώρα οδηγείται σε ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιθανότατα και σε εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό, με κριτήριο όχι θετικό (εμπιστοσύνη και ελπίδα) αλλά αρνητικό (αντίδραση και τιμωρία ή φόβος και ανοχή), δίνουν ψήφο μιας χρήσης ενόψει ενός νέου πολιτικού σκηνικού.

Η ιστορική ανάγκη αυτής της περιόδου έχει δύο όψεις απολύτως συνυφασμένες.

Απ’ τη μια να διασφαλίσει η χώρα τον πλούτο της, να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό μοντέλο της και να γίνει ανταγωνιστική. Απέχουμε πολύ από αυτό το πρότυπο, που είναι και αναγκαία προϋπόθεση για να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντά σου ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης.

Απ’ την άλλη, να αποκτήσει δύναμη ο λαός. Αυτό σημαίνει επιστροφή στην πολιτική και επιστροφή της πολιτικής, που όλο και περισσότερο χάνει την αυτονομία και το δημόσιο χαρακτήρα της. Από όργανο λαϊκής κυριαρχίας μετατρέπεται σε όργανο ενός κατεστημένου συστήματος εξαρτημένων πολιτικών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, εντεταλμένων δημοσιογράφων και επίορκων λειτουργών του κράτους.

Η συζήτηση για τη σταθερότητα στη χώρα είναι υποκριτική όταν ασκούνται πολιτικές που οδηγούν ακόμη και σε ανθρωπιστική κρίση, αλλά και στην απαξίωση και κρίση των θεσμών. Πολιτική σταθερότητα χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών δεν υφίσταται.

Η επίκληση του αγαθού της σταθερότητας από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον κύριο Σαμαρά και την Κυβέρνηση είναι επιλεκτική και περιστασιακή.

Όλοι θυμούνται ότι το 2011-2012, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, με την υπόθαλψη των «αγανακτισμένων» από τις δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης, η χώρα οδηγήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μόνο και μόνο για να κυβερνήσει η Ν.Δ των Ζαππείων.

Τώρα που η εποχή των συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας και αλλού φαντάζει μακρινή, η σταθερότητα κατ’ αυτούς κινδυνεύει εάν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που τους είναι ανεπιθύμητες.

Οι δημοκρατικές εκλογές δεν είναι παραγωγός αστάθειας, αντιθέτως ενισχύουν την πολιτική σταθερότητα.

2. Το παλαιό και το νέο

Επιτάφιος Περικλή: «Μόνον γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ’ αχρείον νομίζομεν». Δηλαδή: «εκείνον που δεν μετέχει εις τα πολιτικά πράγματα θεωρούμε όχι φιλήσυχο αλλά άχρηστο πολίτη». Αυτή είναι η αποστομωτική απάντηση από τα βάθη των αιώνων σε όλους όσοι κηρύττουν την παρθενογένεση της θεσμικής συγκρότησης της πολιτείας. Από πολλούς και ιδίως από το ΠΟΤΑΜΙ ενοχοποιούνται συλλήβδην πρόσωπα και δυνάμεις που συμμετείχαν στα κοινά με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους, με κορυφαίο την άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε κομματικές διεργασίες. Πολλοί επικαλούνται το νέο σαν συνταγή σωτηρίας της χώρας. Ηχεί ευχάριστα, μα είναι τόσο παραπλανητικό όταν το νέο δεν προσδιορίζεται με την ιδεολογική, πολιτική, ηθική και αισθητική ταυτότητά του. Το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα, στην ακραία μορφή του, μας πάει στο 2012. Είναι το «νέο» που προέκυψε με τη σημαντική παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή την ώρα που έφευγε το «παλαιό», δηλαδή ο «Πρωθυπουργός Τσολάκογλου» και η «Κυβέρνηση Δοσίλογων» του ΠΑΣΟΚ.

Όποιοι τώρα αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν το λαό (τους τιμά να έχουν αυτή τη φιλοδοξία), ενώ μέχρι τώρα ήταν απόντες, ας μην κατηγορούν τους παρόντες. Αυτούς που δεν περιορίστηκαν στα του οίκου τους και τιμήθηκαν με την ψήφο των πολιτών.

Το «παλαιό» που πορεύεται χωρίς αρχές και αξίες ας εκβληθεί στο πυρ το εξώτερο αλλά και το «νέο» που εκχωρεί την τύχη του προσβλέποντας στη θαλπωρή της διαπλοκής είναι εξίσου επιζήμιο.

Περισσότερα...

Η Ελλάδα της κρίσης και της λύσης

Εκτύπωση
PDF

Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα της ΝΔ, η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα της ΔΗΜΑΡ κ.ο.κ. Η Ελλάδα της λύσης είναι η ΝΔ της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας, η ΔΗΜΑΡ της Ελλάδας… Το κριτήριο των επιλογών ή είναι εθνικό ή θα είναι αυτοκαταστροφικό. Ουδείς κερδίζει -παρά το ότι μπορεί να νομίζει το αντίθετο- όταν μιλάει για ευθύνες αλλά τις αναθέτει στους άλλους, όταν διεκδικεί τη ψήφο αλλά τη θέλει για αντιπολίτευση μόνο.

Περισσότερα...

Μπράβο στην Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη

Εκτύπωση
PDF

Ανάμεσα στα άλλα την Πέμπτη βρέθηκα στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή στην Κέρκυρα (για τρίτη φορά). Ομιλίες, συνεντεύξεις, συνεδριάσεις... Μοιράστηκα με συντρόφους και φίλους την προσπάθεια για άνοδο του ΠΑΣΟΚ και κατάκτηση των 2 εδρών που δεν είχαμε στις εκλογές του Μαΐου. Το θετικό αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια των Κερκυραίων και των Μυτιληνιών. Και είναι διδακτικό: ενώνοντας δυνάμεις και δουλεύοντας με σχέδιο ο στόχος είναι εφικτός. Συγχαρητήρια λοιπόν στους φίλους του ΠΑΣΟΚ που επιβεβαίωσαν πως (όπως λέω πάντα) εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε μας.

Θεσμοί