Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ 100,3»

Εκτύπωση
PDF

«Μία Κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στους αριθμούς του Κοινοβουλίου, είναι μία νόμιμη Κυβέρνηση, αλλά την ώρα που ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, θέλουμε μία Κυβέρνηση η οποία να έχει την στήριξη της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση αυτή, επειδή δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση κατά το σχήμα, το περιτύλιγμα, αλλά να έχει και περιεχόμενο, πρέπει να έχει διασφαλίσει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου θα κατευθύνει την χώρα. Αλλιώς δεν θα έχει κατεύθυνση η χώρα», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄  Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου. Ο κ. Ρέππας κάλεσε τον ελληνικό λαό να το σταθμίσει αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζει ποια κόμματα διεκδικούν την ψήφο του, γνωρίζει τι προτείνει κάθε κόμμα, αν ψηφίσει έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η συγκρότηση μιας σταθερής Κυβέρνησης την επόμενη περίοδο με σαφές προγραμματικό πλαίσιο, τότε είναι σαν να επιλέγει να πάει ο τόπος πάλι σε εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα είναι επιζήμιο για την χώρα, αλλά εάν ο ελληνικός λαός αυτήν την εντολή δώσει, δεν θα το αποφύγουμε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον κ. Δημήτρη Ρέππα, τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Νομίζω κ. Ρέππα ότι δεν έχει ίσως νόημα να μπούμε σε μια συζήτηση παρουσίασης για μια ακόμη φορά, θέσεων, προγραμμάτων, ιδιαίτερων αλλαγών κ.λπ., καθώς τα κόμματα έχουν απλώσει τις πολιτικές τους, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, το τελευταίο δεκαήμερο. Έχει όμως μια σημασία να ξέρει ο κόσμος που θα πάει στις κάλπες, τί λέει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το ζήτημα της Κυβέρνησης, καθώς υπάρχει δεδηλωμένη -το ακούω από όλα σχεδόν τα στελέχη της Ν.Δ.- η πρόθεση της Ν.Δ. ή να πετύχει τον στόχο για την αυτοδυναμία, ή να οδηγήσει τηn χώρα σε νέες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει από τη δική του πλευρά να βρει άλλους κυβερνητικούς εταίρους στο χώρο της Αριστεράς, διαμορφώνοντας και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που θα μπορούσε να έκανε πιο ελκυστική αυτή τη συνεργασία, ή θα μπει και αυτό στη διαδρομή των επαναληπτικών εκλογών;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τοποθετείτε πολύ σωστά το ζήτημα. Επειδή τα κόμματα πράγματι έχουν αναπτύξει τις απόψεις τους, οι Έλληνες πολίτες, λιγότερο ή περισσότερο, γνωρίζουν κάθε κόμμα τί προτείνει. Αξία έχει να δούμε τώρα εάν θα υπάρχει μία Κυβέρνηση την επόμενη ημέρα, ώστε όλα αυτά να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Γιατί εάν δεν υπάρχει κυβερνητικό σχήμα, το οποίο να έχει σταθερή πνοή ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυτή την πολιτική -όποια επιλέξει ο λαός με την ψήφο του- δεν έχει νόημα πια να συζητάμε για τα προγράμματα. Η επόμενη μέρα λοιπόν, θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει με την ψήφο του, την εντολή του, ο ελληνικός λαός. Η κατεύθυνση που θα δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, θα είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η χώρα. Θα σεβαστούμε το όποιο αποτέλεσμα. Σε άλλες εποχές, είχε επικρατήσει ως κεντρική θεματολογία των κομμάτων η αυτοδυναμία. Δεν προκύπτει, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο τώρα. Αυτό το οποίο αποτελεί στόχο των κομμάτων, των δύο κομμάτων εάν θέλετε και πάντως του ΠΑΣΟΚ, είναι η επιδίωξη της πρωτιάς. Έχει αξία όμως, να δούμε πως στην επόμενη Βουλή, το ποσοστό το οποίο θα υποστηρίξει την Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι ποσοστό το οποίο διασφαλίζει μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά πρέπει να προϋπάρχει και μία κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να υπάρχει μια πλήρης δημοκρατική νομιμοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μιλάτε για το 50%;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μία Κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στους αριθμούς του Κοινοβουλίου, ασφαλώς είναι συνταγματικά και κατά τον Κανονισμό της Βουλής, μία νόμιμη Κυβέρνηση, αλλά αντιλαμβάνεστε πως την ώρα που ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, θέλουμε μία Κυβέρνηση η οποία να έχει την στήριξη της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση αυτή, επειδή δεν μπορεί να είναι Κυβέρνηση κατά το σχήμα, το περιτύλιγμα, αλλά να έχει και περιεχόμενο, πρέπει να έχει διασφαλίσει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου θα κατευθύνει την χώρα. Αλλιώς δεν θα έχει κατεύθυνση η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά θα σας πει ένας ψηφοφόρος και λίγο υποψιασμένος: ε, τι πρόγραμμα ρε παιδιά; Ήσασταν επί έξι μήνες μαζί στην Κυβέρνηση, το βασικό πλαίσιο γύρω από τα οικονομικά το έχετε συνυπογράψει με τη Ν.Δ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βασικό είναι να δεχτούμε ότι η απόφαση του Οκτωβρίου, της Συνόδου Κορυφής, που οδήγησε στις μετέπειτα επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους -και τις άλλες επιτυχίες που είχαμε στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων- είναι στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης περιόδου, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Και με αυτήν την έννοια, η Ν.Δ. η οποία τήρησε μία στάση αντισυμπολίτευσης -όπως την χαρακτήρισα- αυτό το εξάμηνο, δηλαδή αντιμετώπισε την Κυβέρνηση Παπαδήμου σαν μία μεταβατική παρένθεση, προκειμένου εκείνη να έρθει στην εξουσία, όπως νόμιζε ότι μπορεί να το επιτύχει, τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Αφού δεν προκύπτει αυτοδυναμία, θα πρέπει αυτό το οποίο τότε κατηγορούσε ως αναγκαστικό, ως κάτι το οποίο είναι υποδεέστερο των αναγκών της χώρας, ίσως να επιχειρήσει να το κάνει, να συγκροτήσει μία Κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα -εμείς θεωρούμε αναπόφευκτη μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Απλώς, η Κυβέρνηση αυτή συνεργασίας δεν μπορεί να είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας. Που σημαίνει ότι, πρέπει να υπάρχει κοινός προγραμματικός τόπος και το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα, να εξασφαλίσει αυτό τον κοινό προγραμματικό τόπο με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά του και αριστερά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το δεξιά του και αριστερά του, να μου επιτρέψετε μια λαϊκή έκφραση, είναι σαν να έχουν γίνει όλα ίσωμα. Να μην υπάρχουν ούτε διαφορές πολιτικής, ούτε ιδεολογικές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι. Με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά μας και αριστερά μας, κοινός τόπος μπορεί να προκύψει για θέματα που αφορούν στον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, γιατί η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι δόγμα εθνικής πολιτικής, κατά τη δική μου άποψη και την άποψη του κόμματός μας, αλλά επίσης, κοινός προγραμματικός τόπος μπορεί να προκύψει και για την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών -και υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν αυτές τις αλλαγές, με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Εδώ τώρα, αυτό το οποίο προκύπτει -και ο ελληνικός λαός ας το σταθμίσει- είναι το ότι επειδή γνωρίζει ποια κόμματα διεκδικούν την ψήφο του, επειδή γνωρίζει τι προτείνει κάθε κόμμα, αν ψηφίσει έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατη η συγκρότηση μιας σταθερής Κυβέρνησης την επόμενη περίοδο με σαφές προγραμματικό πλαίσιο, τότε είναι σαν να επιλέγει να πάει ο τόπος πάλι σε εκλογές. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα είναι επιζήμιο για την χώρα, αλλά εάν ο ελληνικός λαός αυτήν την εντολή δώσει, δεν θα το αποφύγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι μπορεί να πάμε και σε δεύτερες εκλογές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αν ο ελληνικός λαός που γνωρίζει τί λένε τα κόμματα, τί συγγένειες έχουν και τί αποκλίσεις, γνωρίζει αν μπορούν να συνεργαστούν στη βάση κάποιας κατεύθυνσης κοινού προγράμματος, ψηφίσει έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η δημιουργία μιας Κυβέρνησης, σταθερής Κυβέρνησης, όχι περιστασιακής, τότε είναι σαν να λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές. Ας το σταθμίσουν αυτό οι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά όμως κ. Ρέππα, ένα κόμμα σαν το δικό σας που είχε και τη βασική ας πούμε ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια -που υπήρξαν κοσμογονικές αλλαγές στην χώρα μας- δεν είναι λίγο περίεργο να ζητά από τον ψηφοφόρο και δη από τον ψηφοφόρο που τον είχε ψηφίσει το ‘74, να τα ξεχάσει όλα -σφουγγάρι που λέμε- να τα σβήσει όλα και να του πει να το ξαναψηφίσει; Έχουν γίνει αλλαγές στις ζωές των πολιτών, έχουν γίνει αλλαγές στη διάρθρωση της χώρας, στην παραγωγική διαδικασία και στο παραγωγικό της μοντέλο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν ζητάμε από τον πολίτη να ξεχάσει. Αντιθέτως, του ζητάμε να μην ξεχάσει. Να μην ξεχάσει ότι από το 1974 μέχρι σήμερα η Ελλάδα είχε την καλύτερη Δημοκρατία που είχε ποτέ η Ελληνική Πολιτεία. Να μην ξεχάσει ότι οι Έλληνες πέτυχαν ένα βιοτικό επίπεδο, που προηγούμενες γενιές δεν μπορούσαν ούτε να το διανοηθούν. Και πάνω απ’ όλα να μην ξεχάσει ότι, ναι, με θυσίες, οι οποίες κατανεμήθηκαν με έναν τρόπο ανορθολογικό και συχνά άδικο, πετύχαμε τη δημοσιονομική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχασε σε δυο χρόνια αυτό που λέτε, όλο αυτό που λέτε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει όμως κάποιος τρόπος αυτό να το ξανακερδίσουμε, ο μόνος τρόπος είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με δημοσιονομικά σταθεροποιημένη πια την χώρα, την οικονομία, να μπορέσουμε και με πολιτική σταθερότητα να βγούμε από αυτήν την κρίση στο τέλος του 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος το προηγούμενο Σάββατο. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

 

Θεσμοί