Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του «Real FM»

Εκτύπωση
PDF

«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά του και αριστερά του. Γιατί, το ΠΑΣΟΚ λόγω της θέσης του στην κομματική γεωγραφία, μπορεί να πετύχει προγραμματικές συγκλίσεις και με δυνάμεις που βρίσκονται δεξιά, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία ή κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, και με δυνάμεις που βρίσκονται αριστερά, με κομμάτι της αριστεράς, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ», ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας το μεσημέρι στις Ειδήσεις του REAL FM, στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «αυτό που έχει αξία τώρα είναι να μην δούμε μόνον τα κόμματα ή τα πρόσωπα των υποψηφίων, να δούμε την χώρα. Οι εκλογές δεν γίνονται για τα κόμματα και τους πολιτικούς, γίνονται για την χώρα και τους πολίτες. Η χώρα με την επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα για να πετύχει να ολοκληρώσει και τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε.  Και υπογράμμισε πως «η προγραμματική σύγκλιση, δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί κυρίως στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η θέση της χώρας στο ευρώ είναι ένα δόγμα εθνικής πολιτικής, που πρέπει να το περιφρουρήσουμε για να προχωρήσουμε έτσι και τις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ανακάμψει η Οικονομία μας. Η θέση στην Ευρώπη βοηθάει τις αλλαγές και οι αλλαγές βοηθούν να ενισχύουμε τη θέση μας στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο διακύβευμα των εκλογών. Φαίνεται ότι η αυτοδυναμία είναι μάλλον ένας πολύ δύσκολος, για να μην πω ανέφικτος, στόχος για το πρώτο κόμμα. Όλων τα βλέμματα καταλήγουν σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκροτηθεί την επόμενη μέρα. Θέλω να σας ρωτήσω αν αρκεί η πλειοψηφία των 151 εδρών για κάτι τέτοιο ή θα χρειάζεται η Κυβέρνηση συνεργασίας να απολαμβάνει και άνω του 50% για να υπάρχει και πολιτική νομιμοποίηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καίριο πολιτικό θέμα της περιόδου.  Πρώτα από όλα, ο λαός είναι αυτός που με την ψήφο του θα δώσει σαφή εντολή στην χώρα. Ό,τι ψηφίσει ο λαός, εμείς το σεβόμαστε. Δεύτερο, στις εκλογές ο λαός προσέρχεται για να εκλέξει Κυβέρνηση, όχι να ορίσει την αντιπολίτευση. Τρίτο, για να υπάρχει μία πλειοψηφία στη Βουλή που θα δώσει τη δυνατότητα να σχηματιστεί Κυβέρνηση, να υπάρχει δηλαδή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό είναι κάτι. Δεν είναι αρκετό όμως, λόγω των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα. Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει να προϋπάρχει πλειοψηφία στην κοινωνία, στο λαό. Μία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, η οποία αν αυτή δεν έχει επιτευχθεί, φοβάμαι ότι η αριθμητική πλειοψηφία της Βουλής -που οδηγεί ίσως στο σχηματισμό Κυβέρνησης- οδηγεί σε Κυβέρνηση η οποία δεν έχει τη σταθερότητα και τη μακρά πνοή που απαιτείται. Και τέταρτο, η Κυβέρνηση αυτή, ακόμη και αν σχηματιστεί με όρους κοινοβουλευτικούς, λόγω του εκλογικού νόμου δηλαδή, και όχι επειδή υπάρχει το 50 + 1 στην κοινωνία, πρέπει να είναι μια Κυβέρνηση, η οποία έχει σχηματιστεί στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας. Αλλιώς, θα είναι Κυβέρνηση κατά το περιτύλιγμα, χωρίς περιεχόμενο κυβερνησιμότητας για την χώρα. Η χώρα δεν θέλει ένα σχήμα κυβερνητικό, η χώρα θέλει ένα πρόγραμμα κυβερνητικό το οποίο θα εφαρμόσει μια Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση, που με την εντολή της ψήφου του θα δώσει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν θεωρείτε εφικτό έναν τέτοιο στόχο ή είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές, όπως ακούμε από τον κ. Σαμαρά ενίοτε να επισημαίνει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι επαναληπτικές εκλογές είναι στο χέρι του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός θέλει μία σύνθεση Βουλής μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε συγκρότηση Κυβέρνησης, τότε η Βουλή λογικό είναι να διαλυθεί και να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Αν ο λαός δώσει τη δυνατότητα σε κόμματα τα οποία θέτουν τα θέματα και ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι θέση έχει το κάθε κόμμα, και πει «ναι εγώ ψηφίζω μία Βουλή, η οποία πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό Κυβέρνησης», τότε έχουμε σχηματισμό Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις θέσεις των κομμάτων, αλλά τις γνωρίζετε και εσείς. Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως εάν θεωρείτε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ευθέως ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά του και αριστερά του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ λόγω της θέσης του στην κομματική γεωγραφία έχει ένα πλεονέκτημα. Μπορεί να πετύχει προγραμματικές συγκλίσεις και με δυνάμεις που βρίσκονται δεξιά, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία ή κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, και με δυνάμεις που βρίσκονται αριστερά, με κομμάτι της αριστεράς, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ. Αυτό που έχει αξία τώρα είναι να μην δούμε μόνον τα κόμματα ή τα πρόσωπα των υποψηφίων, να δούμε την χώρα. Οι εκλογές δεν γίνονται για τα κόμματα και τους πολιτικούς, γίνονται για την χώρα και τους πολίτες. Η χώρα με την επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα για να πετύχει να ολοκληρώσει και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Και δεύτερο, η προγραμματική σύγκλιση, δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί κυρίως στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η θέση της χώρας στο ευρώ είναι ένα δόγμα εθνικής πολιτικής, που πρέπει να το περιφρουρήσουμε για να προχωρήσουμε έτσι και τις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ανακάμψει η Οικονομία μας. Το ένα βοηθάει το άλλο. Η θέση στην Ευρώπη βοηθάει τις αλλαγές και οι αλλαγές βοηθούν να ενισχύουμε τη θέση μας στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τι θα εξαρτηθεί το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός; Θα παίξει ρόλο το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, θα παίξει ρόλο η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Από την εντολή του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την εντολή για το σχηματισμό Κυβέρνησης και για τη θέση του Πρωθυπουργού. Άρα λοιπόν, το αποτέλεσμα το οποίο η κάλπη θα αναδείξει είναι αυτό που πρέπει όλοι να σεβαστούμε και θα μας δείξει και το δρόμο για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.

 

Θεσμοί