Συνέντευξη στη web TV του «newsbomb.gr»

Εκτύπωση
PDF

Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, θα προέλθει μέσω των συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και με μείωση του αριθμού συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη του στη WEB TV του «newsbomb.gr», στον δημοσιογράφο Χάρη Λαζαρόπουλο. Ο κ. Ρέππας, χαρακτηρίζει σημαντικές τις περικοπές των αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι παραπονούνται, αλλά συναισθάνεται και τα όσα βιώνει και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, όπου εκτός από τις περικοπές έχει να αντιμετωπίσει την απόλυση και την υψηλή ανεργία.

«Κάποιοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους», λέει χαρακτηριστικά, για να τονίσει: «Αντίπαλος μας είναι η κρίση. Είναι η επιτήρηση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι κομματικός. Η μάχη πρέπει να δοθεί στα εθνικά σύνορα όχι στα κομματικά χαρακώματα. Δεν είναι στόχος για ένα κόμμα να διώξει ένα άλλο κόμμα. Στόχος όλων των κόμματων είναι να διώξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την κρίση. Προτεραιότητα μας στο ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο κ. Ρέππας, «είναι να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για μια σταθερή Κυβέρνηση, ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Θα είναι επιζήμιο για την Οικονομία και την χώρα. Δεν έχουμε περιθώρια, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εκλογές θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο κύριε Υπουργέ; Υπάρχει φόβος στους δημοσίους υπαλλήλους ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα και κόσμος θα μείνει στο δρόμο. Τι θα γίνει τελικά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο -πριν αναλάβω καθήκοντα στο συγκεκριμένο Υπουργείο- η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους ως το τέλος του 2015.

Το πρόγραμμα μείωσης του αριθμού εργαζομένων εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο περιλαμβάνει:

*  Μείωση της δαπάνης για τη λειτουργία του κράτους ώστε να επιβαρύνονται λιγότερο οι φορολογούμενοι.

*  Μείωση των δομών στις υπηρεσίες με αναδιαρθρώσεις ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

*  Μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Θα μείνω στο θέμα της μείωσης των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Η μείωση αυτή θα προέλθει μέσω των συνταξιοδοτήσεων αποχωρήσεων και με μείωση του αριθμού συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ανανεωθούν δηλαδή κάποιες συμβάσεις με τον ίδιο αριθμό που αυτό γινόταν ως τώρα. Σε τρίτο επίπεδο, θα φθάσουμε στο πλαίσιο που απαιτεί η τρόικα με τη μείωση των προσλήψεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κει και πέρα γιατί υπάρχει τέτοιος φόβος; Τι έχει να φοβάται δηλαδή ο πολίτης για το τι ξημερώνει η 7η Μαΐου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η παρούσα περίοδος διακρίνεται από αβεβαιότητες. Αυτή η ρευστότητα ελπίζω να μην παραταθεί μετά τις εκλογές. Πρέπει να έχουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας Kυβέρνησης η οποία θα διασφαλίσει μια σταθερή προοπτική για την χώρα. Μετά τα όσα έχουν συμβεί θεωρώ λογική την αβεβαιότητα των πολιτών, δεδομένου και του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Ειδικά για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, όποιος είναι ικανός και αξιολογούμενος κρίνεται επαρκής για τα καθήκοντα που ασκεί, όχι μόνο δεν έχει κάτι να φοβηθεί, αντιθέτως θα έλεγα θα πρέπει να επιδιώκει τέτοιες διαδικασίες αξιολόγησης. Έτσι περιφρουρεί την εργασία του και διασφαλίζει -θα έλεγα- τη φήμη του Δημόσιου υπαλλήλου η οποία έχει τρωθεί. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα περάσουμε πλέον, από την απαξίωση στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης και του δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό δεν θα γίνει μόνο με συνθήματα. Θα γίνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με μια μεταρρύθμιση, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας! Δεν ρωτώ τον Υπουργό, αλλά τον πολιτικό Δημήτρη Ρέππα (που έχει διατελέσει και Υπουργός Εργασίας): Στον ιδιωτικό τομέα γιατί υπάρχει αυτή η ανασφάλεια; Γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λένε «Γιατί να προσέχουν τόσο πολύ το δημόσιο»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο κι είμαι απολύτως σύμφωνος με την προσέγγιση που κάνετε. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο Ελλάδες. Αυτή η διχασμένη Ελλάδα, ανάμεσα στους εργαζομένους του Δημόσιου που είναι απολύτως άκαμπτη η εργασιακή τους σχέση ανεξαρτήτως της απόδοσης τους. Και, από την άλλη, υπάρχει η άλλη Ελλάδα, των παιδιών του κατώτερου θεού που είναι στα όρια της ασυδοσίας! Η λειτουργία της είναι ένα μείγμα εκρηκτικό που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Στο Δημόσιο κάτι γίνεται με τις διαδικασίες αξιολόγησης, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ και επιτέλους ήρθε η ώρα με την πρωτοβουλία που πήραμε και αυτή να γίνει.

Στον ιδιωτικό τομέα η ύφεση που ταλανίζει την εθνική οικονομία μας από το 2008 και συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, οδηγεί δυστυχώς στην απώλεια θέσεων εργασίας. Πλέον, υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι με υπευθυνότητα, ακόμα και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι παραπονιούνται για τις περικοπές των αποδοχών τους. Είναι σημαντικές περικοπές, αλλά πρέπει να συναισθανθούν αυτό που βιώνει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου οι περικοπές είναι σημαντικές, αλλά σε μεγάλο βαθμό εκεί έχουμε και απολύσεις, έχουμε ανεργία υψηλή και κάποιοι σκεφτείτε ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ύφεση τρέχει με 7%. Προφανώς, πηγαίνουμε με διλήμματα προς τις κάλπες, διλήμματα για μια σταθερή Κυβέρνηση, για μια Κυβέρνηση συνεργασίας, για μια ανανέωση λαϊκής εντολής ή για εθνική συναίνεση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε το καίριο πολιτικό ερώτημα για αυτήν την περίοδο. Αυτό που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Ως τώρα έχουμε ένα απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο είναι αναντίστοιχο με ένα προωθημένο και σίγουρο καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας, της ελληνικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας. Αυτά θα πρέπει να αντιστοιχηθούν. Προτείνω και πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα της παράγωγης, της απασχόλησης, της συνοχής και της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα της παραγωγής οδηγεί στην ανταγωνιστική Ελλάδα, που διαμορφώνει ένα περιβάλλον για να έχουμε νέες θέσεις απασχόλησης. Η απασχόληση είναι αυτή  που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και όταν υπάρχει κοινωνική συνοχή λειτουργούν και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τι μπορεί να πει αυτή τη στιγμή στον κόσμο ο οποίος έχει εξαγριωθεί και μιλά για μια διετία η οποία δεν θυμίζει το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων εποχών του Σημίτη και κυρίως του Ανδρέα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι πρέπει να γίνει ένας απολογισμός προς τον κόσμο και ιδίως στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.

Ωστόσο να πούμε ότι:

1.  Η πολιτική που ακολουθήθηκε σταθεροποίησε τη χώρα.

2.  Έμεινε όρθια η Ελλάδα και η ελπίδα ζωντανή.

3.  Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο.

4.  Μειώσαμε το δημόσιο χρέος μετά τις τελευταίες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις.

5.  Θα έχουμε σύντομα ρευστότητα στην αγορά μέσω της ανακεφαλαιώσεως των τραπεζών.

Δυστυχώς, όλα αυτά υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής που είχαν κατακτήσει οι Έλληνες στα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό, προκαλεί ανησυχία, μεγάλη δυσαρέσκεια, οργή και θυμό. Οι πολίτες πέραν του καταλογισμού των ευθυνών πρέπει κυρίως να συναισθανθούν την ευθύνη τους για την επομένη μέρα, την οποία θα διαμορφώσει η ίδια η ψήφος που θα δώσουν προς τα κόμματα.

Η επομένη Βουλή -επειδή μιλήσατε για τα σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας- πρέπει να είναι Βουλή που θα αποτελέσει τη μαγιά για τη σταθεροποίηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν προκύψει αδύναμη Κυβέρνηση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μια χώρα που είναι αδύναμη και ευάλωτη, όπως είναι η  Ελλάδα αυτήν την περίοδο, αν έχει αδύναμη και ευάλωτη Κυβέρνηση τότε το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί. Για τη σταθεροποίηση της χώρας απαιτείται σταθερή κυβερνητική προοπτική. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να πάρει την πρωτοβουλία για μια Κυβέρνηση συμμαχική, εθνικής ευθύνης, Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης. Έχουμε ένα κοινό τόπο τόσο προς τα δεξιά μας για θέματα που αφορούν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Και προς τα Αριστερά μας υπάρχει πεδίο συνέργειας για θέματα πολιτικής που αφορούν σε δικαιότερη κατανομή των βαρών έως ότου βγούμε από την κρίση. Αυτό λοιπόν δίνει ένα πλεονέκτημα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλεονέκτημα σε επίπεδο δημοσκοπήσεων όμως έχει η Νέα Δημοκρατία…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ωστόσο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς λέει: «Ψηφίστε με για να κάνω αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ψηφίστε με για να διώξω το ΠΑΣΟΚ». Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως το θέμα δεν είναι μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Το θέμα είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ζήτημα δεν είναι να μην συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να προκύψουν εκείνες οι συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών, ώστε να πετύχουμε κυβερνητικές συμπράξεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν σταθερότητα στην χώρα και ασφάλεια στον πολίτη βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα είναι έτσι, τότε ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αντίπαλος μας είναι η κρίση. Είναι η επιτήρηση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι κομματικός. Η μάχη πρέπει να δοθεί στα εθνικά σύνορα όχι στα κομματικά χαρακώματα. Δεν είναι στόχος για ένα κόμμα να διώξει ένα άλλο κόμμα. Στόχος όλων των κόμματων είναι να διώξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την κρίση. Για το ΠΑΣΟΚ θα έλεγα ότι αυτό το οποίο προέχει τώρα είναι η ψήφος του λαού, η οποία θα οδηγήσει στις επιλογές μας. Η προτεραιότητα μας λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ, είναι να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για μια σταθερή Κυβέρνηση, ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Θα είναι επιζήμιο για την Οικονομία και την χώρα. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είτε αυτό είναι λεπτό της ώρας είτε αυτό είναι λεπτό του ευρώ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε σε σταθερή Κυβέρνηση. Ωστόσο στην απερχόμενη είδαμε ενδοκυβερνητικές παραφωνίες πότε για τα κλειστά επαγγέλματα, πότε για κεντρικές επιλογές από το ίδιο πρόσωπο…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Για τα ταξί λέτε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στην πολιτική κι όταν ανήκουμε στο ίδιο κόμμα -επειδή πάντα εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σε εμάς και η σχέση μας με το ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη- δεν έχει σχέση τι αξιολογούμε κάθε φορά αναλόγως με το πολιτικό συμφέρον μας. Διαθέτουμε τις δυνάμεις μας για να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει το ΠΑΣΟΚ με τα όργανα του. Δεν είμαστε εδώ για να βαθμολογούμε ο ένας τον άλλο. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να μας βαθμολογήσει με τον καλύτερο δυνατό βαθμό ο Ελληνικός λαός. Βεβαίως υπάρχουν απόψεις και λογικό είναι αυτό. Δεν είμαστε ο ένας φωτοτυπία του άλλου. Άλλωστε αν δεν ήμασταν διαφορετικοί, δεν θα άξιζε να είμαστε και περισσότεροι. Όσον αφορά στην άποψη του κ. Γιάννη Ραγκούση για τα ταξί, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σωστή άποψη. Με μεγάλη πλειοψηφία άλλωστε, η Βουλή νομοθέτησε το πλαίσιο, τον πυρήνα του οποίου είχα εισηγηθεί αρχικώς.

Προχώρησαν πολλές αλλαγές:

1.  Αλλάξαμε την αεροπορική αγορά.

2.  Απελευθερώσαμε τις επίγειες υπηρεσίες εξυπηρέτησης handling.

3.  Κάναμε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης του σιδηρόδρομου. Ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει για πρώτη φορά κέρδη.

4.  Αλλάξαμε το καθεστώς στις αστικές συγκοινωνίες και δεν επιβαρύνεται πλέον ο προϋπολογισμός.

5.  Ανοίξαμε την αγορά των φορτηγών δημόσιας χρήσης (ΦΔΧ) και των φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) με τεράστιες συγκρούσεις.

6.  Κάναμε βήματα για την εφαρμογή του νόμου για ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Logistics.

Πρέπει να σχεδιάζουμε μια πολιτική, η οποία πολιτική αν περιλαμβάνει συγκρούσεις δεν πρέπει να τις φοβηθούμε, να τις δώσουμε αυτές τις μάχες και να κάνουμε τις συγκρούσεις.

Δεν σχεδιάζουμε συγκρούσεις για τις συγκρούσεις. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται για το λαό και πρέπει να γίνονται με το λαό, με τους ανθρώπους μαζί βάσει των αναγκών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας λέει σήμερα το όνομα «Άκης Τσοχατζόπουλος»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος είναι η περίπτωση του στελέχους εκείνου, το οποίο δεν τίμησε την συμμέτοχή του σε αυτό το μεγάλο Κίνημα, πολύ περισσότερο αν κρίνει κανείς την πορεία του δίπλα στον μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου, επί πολλά χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ διαχώρισε εγκαίρως τη θέση του. Δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του εδώ και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τις έρευνες. Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε πει «αν είναι να ματώσουμε να ματώσουμε». Δεν φοβηθήκαμε το όποιο πολιτικό κόστος. Τα στοιχεία που ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα και οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη, πρόεκυψαν ύστερα από έρευνες με πρωτοβουλίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έχουν, δεν πρέπει όμως να ισοπεδώνουμε και να γενικεύουμε. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης ή ποινικοποίηση της πολιτικής. Οι ευθύνες είναι εξατομικευμένες και θα αποδοθούν σε αυτούς που τις έχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο όλοι λένε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι απόστρατος της πολιτικής. Τέτοιου είδους έρευνες δεν πρέπει να γίνονται για εμπλοκές ενεργών πολιτικών σε περίεργες υποθέσεις; Δεν πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχω να παρατηρήσω δύο σημεία στην απάντηση μου:

1. Μόλις προσφάτως ψηφίσαμε το νέο νόμο για την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες». Αφορά σε πολιτικούς και άλλους παράγοντες που έχουν επιρροή στο δημόσιο βίο. Ήμουν ο Υπουργός, ο οποίος αποδέχτηκα αυτήν την πρόταση και πιστεύω ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι αναδρομικός και αυστηρός με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχει θέμα. Πιστεύω ότι θα διαλύσει αυτήν την σκιά που μπορεί να υπάρχει και να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

2. Όσον αφορά στην αλλαγή του σχετικού νόμου, προέχει την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης -η οποία θα ξεκινήσει το 2013- να διατυπωθεί συγκεκριμένη πρόταση ώστε από τη μια να διασφαλίζεται ο πολιτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του ότι μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του, χωρίς να κινδυνεύει με δίωξη για τις απόψεις του. Από την άλλη, οποιαδήποτε διαχείριση δημοσίων υποθέσεων και με οικονομικό αντικείμενο γίνεται με τρόπο μεμπτό, τότε να υπάρχει άμεση καταδίκη με την απόδοση της αντίστοιχης ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ερωτήσεις που έρχονται στην εκπομπή «Αποκαλύπτω», πολύς κόσμος ωστόσο ρωτά τι θα γίνει με τα βουλευτικά προνόμια και τις απολαβές. Δεν έχουν δίκιο να θυμώνουν;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αυτή γίνεται με έναν τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εις βάρος των πολιτικών. Δεν είναι σωστό αυτό. Πολλές δυνάμεις ασκούν μια κριτική γενικά προς το κομματικό σύστημα ή το πολιτικό σύστημα. Πολιτικό σύστημα είστε κι εσείς τα ΜΜΕ, εφ’ όσον ασκείτε επιρροή στη δημόσια σφαίρα. Πολλοί που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική εκδηλώνουν την αντίδραση τους, όχι προς την Κυβέρνηση ή σε ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά προς τη Βουλή, τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Τελικώς, είναι κατεστημένο η Δημοκρατία; Είναι κατεστημένο ο κοινοβουλευτισμός; Πρέπει να ανατραπεί η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός; Πώς θα οργανωθεί πολιτικά η κοινωνία μας και πώς θα εκπροσωπηθούν οι πολίτες μας; Αυτά είναι τεράστια ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τις αποδοχές των βουλευτών τι γίνεται;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να κάνουν τα πάντα ώστε να περιφρουρούν το λειτούργημά τους και να μην δίνουν αυτήν την εντύπωση ότι επιδιώκουν ιδιαίτερη μεταχείριση για τον εαυτό τους και όχι για την χώρα και το κοινωνικό σύνολο. Αυτήν την περίοδο οι βουλευτές έχουν στερηθεί ένα μέρος των αποδοχών τους, που φτάνει περίπου το 40%. Δεν παίρνουν πλέον καθόλου δώρα, έχουν περικοπεί οι μηνιαίες αποδοχές τους, έχουν στερηθεί επιδόματα που αφορούν στη συμμετοχή τους σε Επιτροπές.

***

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη σε video, από το newsbomb.gr

 

 

Θεσμοί