Συνέντευξη στο «Ράδιο 9»

Εκτύπωση
PDF

«Μία Κυβέρνηση που είναι Κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, δεν θα έχει μακρύ ορίζοντα», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του σήμερα στο ΡΑΔΙΟ 9, στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Όπως είπε, «η νέα Κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να σταθεροποιηθεί και να προκύπτει κυβερνησιμότητα, και όχι απλώς κυβερνητικό σχήμα, πέραν της εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα πρέπει να έχει και μία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ο ελληνικός λαός αν θέλει πράγματι σταθεροποίηση της χώρας, πρέπει με την ψήφο του να δώσει εντολή για το σχηματισμό σταθερής Κυβέρνησης. Αν ο λαός θέλει επαναληπτικές εκλογές, ψηφίζοντας μία Βουλή, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να οδηγηθεί σε προγραμματικές συγκλίσεις για το σχηματισμό μίας σταθερής Κυβέρνησης, μακράς πνοής, θα γίνει πάλι αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να σεβαστούμε την εντολή του».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος βουλευτής της  Β΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθήνας του ΠΑΣΟΚ  κ. Δημήτρης Ρέππας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Σήμερα έχετε Υπουργικό Συμβούλιο και θέλω να σας ρωτήσω αν κατά τη δική σας άποψη και εκτίμηση η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας με τις 77 δράσεις που πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές και στο επόμενο δίμηνο, συνιστά εκ μέρους του κ. Παπαδήμου μια μορφή πολιτικής παρέμβασης και επαναφοράς στην τάξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές μας. Σήμερα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο και ακολουθεί αμέσως μετά, Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να πιστοποιηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε αυτόν τον τομέα, μετά τη συνεργασία που έχουμε με την ομάδα της task force. Ο κατάλογος των δράσεων, ας τον ονομάσω έτσι, είναι γνωστός. Δεν είναι κάτι καινούριο. Περιλαμβάνεται στο δεύτερο πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί λίγο πριν κλείσει τις εργασίες της η Βουλή και γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εν ίδει πλαισίου θα κληθεί να χειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση. Δεν θα έλεγα ότι συνιστά παρέμβαση. Είναι ακριβώς η επιβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση αυτή, μέχρι τελευταία στιγμή είναι μια Κυβέρνηση η οποία λειτουργεί. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν συνηθίζεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές να γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για θέματα τα οποία θα χειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αλλάζει, έτσι κι αλλιώς θα τα χειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση, αλλά κι αυτή η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει -και νομίζω ότι αυτή είναι η επιλογή που κάνει ο Πρωθυπουργός και είναι σεβαστή- με μία αναφορά στο έργο το οποίο έχει επιτελέσει η ίδια. Γιατί, πολλές από αυτές τις δράσεις, είναι δράσεις που είναι σε εξέλιξη, δεν θα ξεκινήσουν μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά όταν γίνεται αυτή η διαρροή σε μια στιγμή που ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει για τη μη επιβολή νέων μέτρων, νέων φόρων, από την άλλη ο κ. Σαμαράς λέει τα δικά του ότι η ανεργία μέσα σε τρία χρόνια θα πάει στο μισό και διάφορα άλλα τέτοια, η αίσθηση που δημιουργείται από την υπενθύμιση δεσμεύσεων, που πραγματικά υπάρχουν, είναι στο τραπέζι, δεν είναι άγνωστες, αλλά όλες μαζί φέρνουν ξανά μπροστά μας ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα πράγματα μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει ψηφίσει ένα πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα πλαίσιο. Η εξειδίκευσή του αποτελεί θέμα διαρκούς συζήτησης και διαπραγμάτευσης -όπως έγινε και μέχρι τώρα άλλωστε- της νέας Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αλήθεια επίσης είναι, ότι δεν είμαστε σε μια τυπική περίοδο στο ρεύμα πολλών δεκαετιών για τα χαρακτηριστικά που έχει η προεκλογική περίοδος, βλέπετε ότι τώρα αλλάζουν. Νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα την τελευταία περίοδο. Άλλωστε, όπως λέω, δεν ζούμε εποχή αλλαγών, ζούμε αλλαγή εποχής. Άρα λοιπόν η Κυβέρνηση αυτή, αναφέροντας το πλαίσιο αυτό πολιτικής επαναφέρει αυτό που είναι ήδη γνωστό, είναι ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων και θα αποτελέσει, μεταξύ των άλλων, τη βάση για να αναπτύξει πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε στη θέση ενός πολίτη, ο οποίος ακούει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες των κομμάτων. Και από την άλλη έχει μπροστά του αυτή τη λίστα με τις 77 δράσεις μέσα στις οποίες πρέπει να πω ότι ανεξάρτητα απ’ οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή, να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα ή τους φορολογικούς μηχανισμούς, κ.λπ., είναι ζητήματα ερήμην του μνημονίου που θα έπρεπε να τα κάνουμε ούτως ή άλλως. Πάμε παρακάτω όμως, είναι ίδια η αίσθηση που δημιουργείται στον πολίτη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι πολλές αλλαγές που περιλαμβάνονται σε αυτό το μνημόνιο, οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις αποτελούν στοιχεία πολιτικής που κάθε κόμμα που θέλει την προοδευτική αλλαγή σε αυτόν τον τόπο, θα έπρεπε να τις υιοθετήσει και να τις ενισχύσει. Όπως, είναι το άνοιγμα στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων ή το άνοιγμα στα επαγγέλματα με συγκεκριμένους όρους δημοσιονομικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Δεύτερο, η αλλαγή στο φορολογικό σύστημα είχε συγκροτηθεί και άρχισε να λειτουργεί μία εθνική επιτροπή για ένα νέο σύστημα. Απεχώρησε δυστυχώς και η Ν.Δ., η οποία υπόσχεται τώρα ότι θα φέρει ως «Κυβέρνηση αύριο» ένα νέο φορολογικό σύστημα. Όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με το εθνικό  πρόγραμμα ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο Πρόεδρος μας το προηγούμενο Σάββατο, διατυπώνει μία πρόταση που είναι μελετημένη, τεκμηριωμένη μία σεμνή πολιτική πρόταση, ρεαλιστική, προχωρούν σε μία παροχολογία η οποία είναι παρωχημένη πια, παρωχημενολογία, θα έλεγα χαρακτηριστικά. Όταν ο κ. Σαμαράς τάζει δεξιά και αριστερά, όταν τα κόμματα της άλλης αριστεράς τάζουν δεξιά – αριστερά διάφορα, ουσιαστικά προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο του Έλληνα πολίτη με μία μέθοδο που είναι δοκιμασμένη, αλλά πλέον δεν αποδίδει. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, είναι να αντιληφθούμε ότι είναι στο χέρι μας η χώρα να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να φτάσουμε, όπως προτείναμε εμείς ότι μπορεί να γίνει στο τέλος του 2015, στην έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, με την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να τον πετύχουμε, πέρα από τις παροχολογίες και τα ευχολόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα, λένε για το ποδόσφαιρο ότι είναι ένα παιχνίδι που παίζουν διάφορες ομάδες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Αν το παραφράζαμε λιγάκι αυτό, η πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές, εντάξει τώρα λέτε όλοι κ.λπ. στο τέλος θα γίνει ό,τι πει η τρόικα. Αυτό είναι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα γίνει αυτό. Θα γίνει αυτό το οποίο θα πουν οι λαοί. Αν οι πολίτες στη Γαλλία αποφασίσουν να εκλεγεί ο κ. Ολάντ και ο κ. Ολάντ θέσει σε εφαρμογή μία άλλη πολιτική πρόταση, με το σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης που ήδη προτείνει και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη και στήριξη όλο και περισσότερο δυνάμεων στην Ευρώπη. Το είχαμε προτείνει κι εμείς, αλλά βέβαια δεν είναι δυνατόν μια χώρα αδύναμη ευρισκόμενη σε κρίση, μία δανειζόμενη χώρα, όπως είναι η δική μας, να μπορεί να επιβάλει την άποψή της. Όπως είναι η έκδοση ευρωομολόγου επίσης, που ξέρετε ότι το είχαμε ζητήσει ή ακόμη και η έκδοση νομίσματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά όλα είναι θέματα, τα οποία κάποια στιγμή θα γίνουν γιατί το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας δεν αρκεί από μόνο του για να οδηγήσει την Ευρώπη εκτός κρίσης. Θα εκτροχιαστεί το τραίνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν πάει μόνο με αυτήν την πολιτική που λέει η κα Μέρκελ. Δεν θα κερδίσουν οι Γερμανοί, θα υπάρχει και μία πολιτική αναπτυξιακή και κοινωνική για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο χρέους, ανεργίας και ύφεσης. Αλλιώς δεν γίνεται. Αυτό λέμε εμείς. Εκείνη την ώρα όμως, που όλα αυτά επειδή έχουν ωριμάσει οι συνθήκες θα μπορούν να γίνουν, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν εμείς θα είμαστε ισότιμοι με τους άλλους πάνω στο τραίνο της Ε.Ε., γιατί εάν έχουμε αποβιβαστεί στο σταθμό του 2012, το μεν τραίνο της Ε.Ε. με τις αλλαγές αυτές θα συνεχίσει το ταξίδι του, εμείς όμως θα είμαστε εκτός ευρώ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι μου λέτε τότε, το λέω εγώ καθ’ υπερβολή, ότι την Κυριακή που έχουμε εκλογές εμείς και είναι και ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, μάλλον πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο πιο πολύ στις γαλλικές εκλογές, παρά στο τι θα γίνει εδώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, πρέπει να έχουμε περισσότερο στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Δεν μπορείς να πας μακριά, οδηγώντας το αυτοκίνητό σου όταν κοιτάς συνέχεια στον καθρέφτη. Θα έχουμε βεβαίως αποτιμήσει την περίοδο που πέρασε, και δεν πρέπει κάποιοι να τη μηδενίζουν γιατί η Ελλάδα από ’74 μέχρι σήμερα έχει την καλύτερη δημοκρατία και οι Έλληνες το καλύτερο βιοτικό επίπεδο που είχαν ποτέ. Αυτό δεν πρέπει να το διαγράψουμε. Από την άλλη όμως, θα κοιτάξουμε μπροστά. Με το βλέμμα στο μέλλον λοιπόν σας λέω ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να δώσει εντολή για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης, που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. Οτιδήποτε κάνει πιο αδύνατη τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. ή προκαλεί κίνδυνο εξόδου από την Ε.Ε. θα έχει τραγική συνέπεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα που αφορά στη Δευτέρα, όχι τόσο πολύ την Κυριακή. Μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε Κυβέρνηση όπου το άθροισμα των κομμάτων που θα την αποτελούν να μην προσεγγίζει ουσιαστικά στο 50%;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει μία Κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να σταθεροποιηθεί και να προκύπτει κυβερνησιμότητα, όχι απλώς κυβερνητικό σχήμα, πέραν των αριθμών της Βουλής, δηλαδή την εξασφάλιση μίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να έχει και μία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Είμαι της άποψης ότι μία Κυβέρνηση που είναι Κυβέρνησης λαϊκής μειοψηφίας, δεν θα έχει μακρύ ορίζοντα. Με αυτήν την έννοια, ο ελληνικός λαός αν θέλει πράγματι σταθεροποίηση της χώρας πρέπει με την ψήφο του να δώσει εντολή για το σχηματισμό σταθερής Κυβέρνησης. Αν ο λαός θέλει επαναληπτικές εκλογές, επειδή ψηφίζει μία Βουλή, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να οδηγηθεί σε προγραμματικές συγκλίσεις για το σχηματισμό μίας Κυβέρνησης σταθερής, μακράς πνοής, θα γίνει πάλι αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να σεβαστούμε την εντολή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Θεσμοί