Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Flash 96.0»

Εκτύπωση
PDF

Την ανάγκη να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες για να σταθμίσουν ανάλογα και την ψήφο τους, επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του το πρωί στο ραδιόφωνο FLASH 96.0, στον δημοσιογράφο Γιάννη Στρατάκη. «Όλοι συμμετέχουμε στις δημόσιες συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εγώ εχθές είχα μία μεγάλη συγκέντρωση σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας, που πραγματικά με εντυπωσίασε. Με ξάφνιασε και εμένα και τους συνεργάτες μου για το μεγάλο πλήθος, που προσήλθε εκεί και παρέμεινε επί περίπου δύο ώρες, γιατί είχα μία μεγάλη ομιλία προκειμένου να διατυπώσω τη δική μας πρόταση. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και το περίφημο αυτό debate για το οποίο έχει γίνει και τόση συζήτηση. Βλέπετε», τόνισε «ότι ο κ. Σαμαράς αρνείται να συμμετάσχει. Δεν ανταποκρίνεται. Ο άνθρωπος που δεν συζητάει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, πως είναι δυνατόν να μπορεί να διαπραγματευθεί με τους εκπροσώπους των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, ενδεχομένως ως Πρωθυπουργός; Υπάρχει εδώ ένα βασικό θέμα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος για να μπορέσει να σταθμίσει ανάλογα και την ψήφο του», υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα επιλέξαμε να έχουμε φιλοξενούμενο έναν Υπουργό, και υποψήφιο βεβαίως βουλευτή, τον κ. Ρέππα. Γιατί χειρίζεται και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζομένους. Καλή σας ημέρα κ. Ρέππα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα σας, καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν ένας Αρκάς στη Β΄ της Αθήνας. Πως αισθάνεστε αλήθεια στο νέο περιβάλλον;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στη Β΄ Αθήνας είναι πάρα πολλοί Αρκάδες. Η Β΄ Αθήνας είναι μία μικρογραφία της Ελλάδας. Εδώ, έχουν έρθει πάρα πολλοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πολλοί που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, σε κάποιες άλλες εποχές για λόγους κοινωνικούς αλλά και πολιτικούς, ήρθαν στη Β΄ της Αθήνας. Είναι εδώ Πελοποννήσιοι, Κρήτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Στερεοελλαδίτες, Νησιώτες, Αιγυπτιώτες, Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες και οι νέοι μετανάστες βεβαίως. Λέω ότι είναι μία μικρογραφία της Ελλάδος η Β΄ Αθήνας και επέλεξα αυτήν τη δύσκολη Περιφέρεια για να είμαι στο πλευρό των ανθρώπων εκείνων που δοκιμάζονται από την πολιτική μας αφ' ενός, αλλά αφετέρου, ιδίως μιλώ για τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, δίνουν ένα δύσκολο αγώνα σαν ναρκαλιευτές στην πρώτη γραμμή τα τελευταία χρόνια. Άρα λοιπόν οφείλω να είμαι εδώ για να κριθώ και να αξιολογηθώ και εγώ -μια και χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη- από τους Έλληνες πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο δύσκολη είναι μία προεκλογική περίοδος σε μία τόσο αχανή περιοχή όπως είναι η Β΄ Αθήνας; Για να δούμε πως επικαιροποιείται κάποια στιγμή και αυτό που συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα, περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, και αν λειτουργεί ουσιαστικά η δημοκρατία, ο Κοινοβουλευτισμός, με αυτό το σύστημα που έχουμε σήμερα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω εκ προοιμίου ότι δεν μπορεί μία εκλογική Περιφέρεια στο μέγεθος της Β΄ Αθήνας να συνεχίσει να λειτουργεί. Πιστεύω ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με συμφωνία όλων των κομμάτων, θα είναι μία Περιφέρεια που θα κατατμηθεί σε μικρότερες, αλλιώς θα έχουμε τον κίνδυνο να έχουμε μία Βουλή μόνο πλουσίων. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κάνει εκλογικό αγώνα στηριζόμενος στις δικές του οικονομικές δυνάμεις σε μία τόσο μεγάλη Περιφέρεια, με ένα εκλογικό σώμα που φτάνει το 1.400.000 εκλογείς. Αυτό ασφαλώς είναι αντιδημοκρατικό στοιχείο και η εκπροσώπηση των πολιτών δεν γίνεται με έναν τρόπο καθαρό, ευθύ και υγιή, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος περιέχει μεγάλο στοιχείο στρέβλωσης, λόγω του ότι όποιος έχει οικονομική δύναμη και μπορεί να προβάλλει την υποψηφιότητά του, αυτός κερδίζει και ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους συνυποψηφίους του. Και αυτό σε μία δημοκρατία δεν επιτρέπεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν μπορούσε κανείς να ξεφύγει από αυτήν τη δαπάνη και να στήσει έστω ένα–δύο εκλογικά κέντρα είναι λιγάκι δύσκολο τη σήμερον ημέρα, ακόμα και αν υπήρχε προσφορά του οικήματος. Θέλω να πω με τη λογική που επικρατεί…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως όταν πάμε μάλιστα σε εκλογές που είναι η κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας στη λειτουργία μιας κοινωνίας, είναι απαράδεκτο από την άλλη, ενώ έχουμε ζήσει την καλύτερη δημοκρατία που είχε η Ελλάδα, από το ‘74 μέχρι σήμερα, κάποιοι να χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο για να προβάλλουν και να επιβάλλουν την πολιτική τους. Όπου η βία ανθεί, η δημοκρατία πενθεί. Έχω τη γνώμη ότι ο κανόνας με τον οποίο μπορούμε να συνυπάρχουμε μέσα από τις διαφορές μας, που είναι ο διάλογος, η συνεννόηση, ο σεβασμός της πλειοψηφίας, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να καταλυθεί και να ανατραπεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πήγαμε σε ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της προεκλογικής περιόδου, που είναι όντως η αντισυγκέντρωση, η αντιπαράθεση, το επεισόδιο, η ένταση. Είναι αυθόρμητες, θέλω τη δική σας εμπειρία, αυτές οι κινήσεις; Έχουμε τον ψηφοφόρο ή τον πολίτη που με το που θα δει έναν πολιτικό αντιδρά ή βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα οργανωμένο σχέδιο που αρχίζει σιγά - σιγά να εμφανίζεται και να πολλαπλασιάζεται;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στην καθημερινή λειτουργία μίας κοινωνίας, και τα δημόσια πρόσωπα μπορούν να συνυπάρχουν με άλλους πολίτες. Όταν έχουμε μία αυθόρμητη -κατά τα άλλα οργανωμένη- παρουσία πολιτών σε μεγάλες ομάδες ή την καθοδήγηση της αγανάκτησης που εκδηλώνεται με κάποιο τρόπο, τότε πράγματι έχουμε φαινόμενα τα οποία δεν είναι δημοκρατικά και δεν τιμούν το δημόσιο βίο της χώρας. Γιατί η καθοδηγούμενη αγανάκτηση και ο οργανωμένος αυθορμητισμός δεν υπάρχουν όπως αντιλαμβάνεστε. Απλώς είναι μέρος ενός πολιτικού σχεδίου που εκπορεύεται από κάποια κέντρα, τα οποία θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό όμως είναι στοιχείο το οποίο βλάπτει και δεν προάγει τη δημοκρατία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είδαμε για πρώτη φορά στην ατζέντα να κυριαρχεί το σενάριο ή τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Γιατί ακριβώς τα μεγάλα κόμματα εξουσίας ή τα πρώην μεγάλα κόμματα, όπως πολλοί αρέσκονται να λένε, δεν έχουν στον ορίζοντα την αυτοδυναμία ή τη δυνατότητα μιας αυτόνομης πια Κυβερνητικής παρουσίας. Ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί, από ό,τι έδειχναν οι μετρήσεις μέχρι πρότινος  -για το ΠΑΣΟΚ δεν το συζητάμε- άρα έχουμε μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού, μια ρευστότητα έναν κατακερματισμό κατά άλλους. Πόσο ωφελεί το να συζητάμε την περίοδο την προεκλογική το τι θα πράξουμε, το ποιοι θα συμμαχήσουν ή ποιοι δεν θα συμμαχήσουν. Πόσο δηλαδή αλλοιώνει και κομματικές θέσεις και ιδεολογικές γραμμές και προθέσεις καμιά φορά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα κατέρχεται διεκδικώντας υπέρ του εαυτού του το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αυτό που έχει αξία είναι, η Ελλάδα την επόμενη Κυβέρνηση να την συγκροτήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μακρόπνοη Κυβέρνηση, ώστε να σταθεροποιηθεί και η χώρα. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Είτε αυτό είναι ένα λεπτό της ώρας, είτε αυτό είναι ένα λεπτό του ευρώ, όπως λέω χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για την αυτοδυναμία της. Εμείς μιλάμε για μία συνεργασία δυνάμεων με μία Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, γιατί πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο το έργο το οποίο πρέπει να φέρει σε πέρας η νέα Κυβέρνηση. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να ξεπερνάει τα αριθμητικά όρια του ενός κόμματος ή και των δύο κομμάτων, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Άλλωστε, οι εκλογές δεν γίνονται για τα κόμματα και τους πολιτικούς. Ασφαλώς θέλουμε κόμματα και πολιτικούς. Οι εκλογές όμως γίνονται για την χώρα και τους πολίτες. Έχει ανάγκη ο τόπος από μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Όχι μόνον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θα εγκρίνει και θα νομιμοποιεί ένα Κυβερνητικό έργο το οποίο επιτάσσει τη λήψη μέτρων που πρέπει να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής που μέχρι τώρα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι συγκυριακό λόγω των προβλημάτων, λόγω της κρίσης ή αν θέλετε είναι και κάτι το οποίο θα ζήσουμε στο μέλλον, γιατί όπως είπε και ο αρχηγός σας ο κ. Βενιζέλος τουλάχιστον στις πρόσφατες ομιλίες του, τέρμα πια οι αυτοδυναμίες, τέρμα πια τα κόμματα εξουσίας που με απόλυτο τρόπο και μόνα τους μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων. Πιστεύετε και εσείς αυτήν την άποψη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές αυτές δεν οριοθετούν κυβερνητικές θητείες και κοινοβουλευτικές περιόδους, οριοθετούν ιστορικούς χρόνους θα έλεγα χαρακτηριστικά. Δεν ζούμε σε μία εποχή αλλαγών, ζούμε στην αλλαγή εποχής. Πράγματι θα απαιτούνται συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, με τεράστια προβλήματα να μπορεί να τα αντιμετωπίζει, να τα λύνει και να προοδεύει. Άρα λοιπόν, χωρίς συναίνεση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χώρα αυτήν την περίοδο και το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα βασικό πλεονέκτημα, λόγω και της θέσης του στην κομματική γεωγραφία. Μπορεί να επιτύχει προγραμματικές συγκλίσεις με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά του και αριστερά του. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας την πρωτιά -εφόσον αυτό επιτευχθεί- έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, μια σταθερή Κυβέρνηση στον τόπο. Αλλά για όλα αυτά ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δώσει τη σαφή κατεύθυνση στην χώρα. Έχει την ευθύνη ο λαός, να δώσει μία σαφή κατεύθυνση στη χώρα. Όποια Κυβέρνηση νομίζει ότι είναι η καταλληλότερη, ας την επιλέξει. Αλλά να το κάνει, όχι με κριτήριο θυμού και απόδοσης ευθύνης κυρίως, αλλά με αίσθηση ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Πέραν από το καληνύχτα υπάρχει και το καλημέρα. Πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός τι είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται, ώστε με βάση αυτό να σταθμίσει την ψήφο του. Άλλωστε αυτό έχει αξία. Ψηφίζουμε στις εκλογές για να αναδείξουμε Κυβέρνηση, όχι για να ορίσουμε την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε όμως στα σενάρια κ. Ρέππα που ενδιαφέρουν πρωτίστως, αυτή την εποχή. Είπατε νωρίτερα ότι το προνόμιο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μπορεί να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους ή συμμάχους σε μία Κυβέρνηση και από αριστερά και δεξιά, και σίγουρα είναι ένα «προνόμιο» του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως δεν έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέρουμε την αβάντα των 50 εδρών του πρώτου κόμματος και τα λοιπά και έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, δεν εγκλωβίζεται το ΠΑΣΟΚ σε μία πορεία σφιχταγκαλιασμένο με τη Νέα Δημοκρατία για να κυβερνήσει; Είναι ένας μονόδρομος ουσιαστικά για τη Νέα Δημοκρατία αλλά κι ένας μονόδρομος και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Κυβέρνηση, όπως σωστά έχει πει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, έχουμε καταθέσει ένα Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που υπερβαίνει κατά πολύ το περιεχόμενο του μνημονίου. Υπερβαίνει θα έλεγα την ίδια την κρίση, αφού είναι ένα σχέδιο για την Ελλάδα και μετά την κρίση. Κατά τα άλλα, αν ο ελληνικός λαός δώσει την πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, είναι σεβαστή η κρίση του. Εμείς από τη δική μας πλευρά με βάση αυτό το Εθνικό σχέδιο θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις ακόμη και αν είμαστε δεύτερο κόμμα -ας υποθέσω ότι έτσι θα έρθουν τα πράγματα, για την οικονομία της συζήτησης- και με άλλες δυνάμεις, με τις οποίες είναι πιθανόν να μπορούμε να συγκροτήσουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εφόσον προϋπάρχει και η κοινωνική πλειοψηφία . Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν στην κοινωνία τα κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση, τα οποιαδήποτε κόμματα, δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 51%, αντιλαμβάνεστε ότι θα μιλούμε για μία Κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσω δηλαδή ότι εάν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν συγκεντρώσουν το 50 συν, το 50 plus, τότε είναι ανέφικτη μία συνεργασία, δηλαδή θα είναι προβληματική;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης, πράγματι, εδώ τίθεται ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Για τα θέματα αυτά, τα όργανα του Κινήματος με τον Πρόεδρό μας, θα συζητήσουν, θα αποφασίσουν και εμείς δεσμευόμαστε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και ελέω εκλογικού νόμου. Απαιτείται και η κοινωνική πλειοψηφία γιατί η Κυβέρνηση αν δεν έχει στέρεη κοινωνική βάση, θα έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να είναι μετέωρη και η οποία μπορεί να είναι ρευστή και ευμετάβλητη. Εάν θέλουμε τη σταθερότητα της χώρας θα πρέπει ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει και θα δώσει σαφή κατεύθυνση στην χώρα, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η δική του εντολή είναι σεβαστή. Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο κόμμα και το αυτοδύναμο κόμμα. Το θέλουμε και γι' αυτό παλεύουμε. Από εκεί και πέρα όμως, πιστεύουμε ότι το μέλλον των Κυβερνήσεων στην Ελλάδα είναι μέλλον συνεργασίας και συνεννόησης. Ο ελληνικός λαός ας πάρει την απόφαση να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλιώς, αν ξαναπάμε σε εκλογές αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την χώρα, ιδίως σε μία περίοδο που τα προβλήματα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και η χώρα θα παραμένει ακίνητη σε ένα τέλμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορθώς ομιλείτε και το έχει θέσει και ο αρχηγός σας ο κ. Βενιζέλος, ότι θα πρέπει να δούμε και την κοινωνική πλειοψηφία. Μπορεί όμως, λόγω του εκλογικού νόμου, ο οποίος είναι κομμένος και ραμμένος για ένα σύστημα το οποίο τόσο καιρό μετά την μεταπολίτευση βλέπουμε ότι υπάρχει -το δικομματικό- μπορεί να έχουμε την κοινωνική πλειοψηφία και να μην έχουμε όμως την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο οι δημοκρατικές, οι προοδευτικές δυνάμεις ή όποιες άλλες δυνάμεις θελήσουν να συμμαχήσουν. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Επαναλαμβάνω, η Βουλή θα προκύψει με βάση τη θέληση των πολιτών. Αν οι πολίτες θέλουν τη Βουλή, να είναι μία Βουλή της οποίας η σύνθεση είναι τόσο ετερόκλητη λόγω του πολυκατακερματισμού των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή, ώστε να μην προκύπτει προγραμματική συμφωνία για να συγκροτηθεί Κυβέρνηση, τότε η χώρα θα πάει πάλι σε εκλογές. Η εξουσία, ο σχηματισμός Κυβέρνησης δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να υπάρχει μία προγραμματική συμφωνία γιατί η πολιτική εξουσία θα πρέπει να έχει μία κατεύθυνση και αυτή να πάρει, με βάση την εντολή του λαού, ώστε να οδηγήσει την χώρα. Αλλιώς, αν έχουμε απλώς τα πρόσωπα τα οποία συγκροτούν μία Κυβέρνηση μόνον και μόνο για να λέμε ότι έχουμε Κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρχει ένα σαφές πρόγραμμα επειδή τα μέρη που συγκροτούν την Κυβέρνηση, τα διάφορα κόμματα δηλαδή, διαφωνούν μεταξύ τους, τότε οδηγούμεθα σε μία περιπέτεια ακυβερνησίας κάτω από τον μανδύα σχηματισμού Κυβέρνησης, που κι αυτό ζημιώνει την χώρα.

Καλό είναι κάθε χώρα, και η δική μας χώρα, με βάση την ψήφο, την εντολή που δίνουν οι πολίτες, να μπορεί να αποκτήσει μία Κυβέρνηση η οποία να είναι σταθερή, να είναι μακράς πνοής, να μην χρειάζονται επαναληπτικές εκλογές, ώστε και η χώρα να μπορεί να σταθεροποιηθεί. Ιδίως μία χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η δική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Εάν όμως, που είναι ένα πιθανό σενάριο, και βλέπετε επιμένω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει το ρίσκο να συμβάλει προς την κατεύθυνση να πάμε σε εκλογές; Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι υπαρκτό. Δηλαδή τα δύο κόμματα τα μεγάλα, να μην συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 40%, τότε το ΠΑΣΟΚ θα θέσει θέμα κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν θα συνεργαστεί και θα είναι μία από τις αρχές που θα ανατρέψουν ή δεν θα οδηγήσουν σε μία συνεργασία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζετε, δια στόματος αρχηγού της κατ' επανάληψη, δηλώνει ότι εάν δεν έχει αυτοδυναμία θα επιλέξει να προσφύγει πάλι σε εκλογές, προκειμένου ο λαός να της δώσει αυτοδυναμία. Θέτει δηλαδή ένα εξαιρετικά στενό κομματικό στόχο, αδιαφορώντας αν η επανάληψη των εκλογών και η απώλεια χρόνου για την ελληνική Οικονομία, είναι κάτι το επιζήμιο. Ας αφήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν. Αν μπορείτε να μου πείτε εσείς, για να μην κάνουμε υποθέσεις παρόλο που αυτές έχουν θέση σε μία πολιτική συζήτηση, ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής για να σας πω και εγώ ποιες είναι οι επόμενες προσεγγίσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημά μας με τα όργανά του θα αποφασίσει και εμείς θα συνταχθούμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας -όχι το κομματικό συμφέρον. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε αυτό. Ότι, δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, μας ενδιαφέρει η χώρα να έχει μία Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω, θα θέλαμε μία Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, με βασικό άξονα το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα άξιζε αυτήν την ώρα να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα όμως η όποια απόφασή του είναι σεβαστή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας καθοριστικός παράγοντας για τα σενάρια αυτά είναι το ποιο θα έρθει πρώτο κόμμα. Ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει ως στόχο το ΠΑΣΟΚ να έρθει πρώτο κόμμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτός ακριβώς είναι ο εκλογικός πολιτικός στόχος που θέτουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εφικτός αυτός ο στόχος, έτσι όπως τουλάχιστον βλέπετε τα πράγματα μέσα από την προεκλογική περίοδο, μέσα από τα στοιχεία που αναλύετε, γιατί δεν είστε ένα στέλεχος απλά -είστε ένα στέλεχος στην ομάδα την κομματική που έχει μπει μπροστά, αν και μπροστά βγαίνει μόνο ο κ. Βενιζέλος -εδώ που τα λέμε- το τελευταίο διάστημα, και κάποιοι μιλούν για την αρχή ενός ανδρός. Αλλιώς θα το έλεγα, αλλά επειδή δεν πάει…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι είναι εφικτό το να πετύχουμε την πρωτιά για το Κίνημά μας. Το λέω αυτό γιατί οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έχουν ένα μεγάλο βαθμό τεχνικής επισφάλειας, δοθέντος και τα γνωρίζετε και εσείς αυτά τα θέματα, ότι ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών που διερευνάται η άποψή τους, αρνούνται να απαντήσουν -δεν συμμετέχουν δηλαδή σε αυτές τις μετρήσεις. Άρα τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν υψηλό βαθμό επισφάλειας.

Η δική μας αισιόδοξη προσέγγιση στηρίζεται στους εξής παράγοντες: Πρώτον, ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, που σημαίνει ότι υπάρχει μία «εκλογική δεξαμενή», στην οποία εμείς απευθυνόμενοι μπορούμε να κερδίσουμε υπέρ των απόψεών μας ένα σημαντικό ποσοστό, και ένα άλλο στοιχείο το οποίο προκύπτει, είναι ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών δηλώνουν ότι δεν έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν, αλλά θα συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό είναι εξαιρετικά παρήγορο και για τη δημοκρατία μας, αλλά είναι καλός οιωνός και για εμάς. Γιατί, πιστεύουμε ότι οι πολίτες οι οποίοι είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ και επειδή είναι πικραμένοι, και απέχουν τώρα από την διαδικασία αυτή, αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, τότε το πιο πιθανό είναι να επαναλάβουν τη στήριξή τους στο Κίνημά μας ώστε να εξασφαλίσουμε το επιδιωκόμενο ποσοστό.

Κατά τα άλλα, όλοι συμμετέχουμε στις δημόσιες συζητήσεις. Εγώ εχθές είχα μία μεγάλη συγκέντρωση σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματικά με εντυπωσίασε. Με ξάφνιασε και εμένα και τους συνεργάτες μου για το μεγάλο πλήθος, που προσήλθε εκεί και παρέμεινε επί περίπου δύο ώρες, γιατί είχα μία μεγάλη ομιλία, και ξέρετε όλοι στα μέσα ενημέρωσης ότι προσπαθούμε παρεμβαίνοντας, να διατυπώσουμε τη δική μας πρόταση. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και το περίφημο αυτό debate για το οποίο έχει γίνει και τόση συζήτηση. Βλέπετε ότι ο κ. Σαμαράς αρνείται να συμμετάσχει. Δεν ανταποκρίνεται. Ο άνθρωπος που δεν συζητάει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, πως είναι δυνατόν να μπορεί να διαπραγματευθεί με τους εκπροσώπους των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, ενδεχομένως ως Πρωθυπουργός; Υπάρχει εδώ ένα βασικό θέμα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος για να μπορέσει να σταθμίσει ανάλογα και την ψήφο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεχτούμε την άποψη, που έχει εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μία παρελκυστική τακτική και δεν θέλει το διάλογο τον τηλεοπτικό ή όπως αλλιώς μπορεί να γίνει, γιατί κατά την άποψή σας το αρνείται, εάν αυτό ισχύει, ο κ Σαμαράς; Τι φοβάται ο κ. Σαμαράς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας πω ευθέως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω και εγώ στη διάθεση μου, το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία προηγείται ως προς την εικόνα κυβερνησιμότητας που μπορεί να εξασφαλίσει για τηΝ χώρα, αλλά προηγείται και σε επίπεδο ή κατά το κριτήριο της ηγετικότητας. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να χειριστεί καλύτερα την εντολή, αν λάβει αυτήν την εντολή για το σχηματισμό Κυβέρνησης, επειδή πιστεύω ότι το τεχνικό σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά και απόψεις που διατυπώνει, του δίνουν ένα εφόδιο που όπως φαίνεται ο λόγος παροχών και υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά, δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, αυτή την ανάγκη της χώρας. Έχει μείνει στο παρελθόν, σε άλλες εποχές, ο κ. Σαμαράς υποσχόμενος παροχές οι οποίες έχουν τεράστιο κόστος και ασφαλώς δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.

Ο συγκρατημένος και συγκροτημένος λόγος του Βαγγέλη Βενιζέλου, γίνεται προσπάθεια από τον κ. Σαμαρά και από κάποιους άλλους αρχηγούς να αποκρυβεί από τον Ελληνικό λαό και γι' αυτό ακριβώς δεν θέλουν αυτήν τη συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, που είναι και ένα στοιχείο σύγκρισης για αυτούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και παρεμβάσεις ακροατών κ. Ρέππα και θα ήθελα να αφιερώσουμε δύο λεπτά. Μου λέει π.χ. η ακροάτρια η κ. Μαίρη ότι το πρώτο κόμμα που θα ψηφίσει ο λαός θα Κυβερνήσει. Δεν θέλουμε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, σταματήστε να γλυκοκοιτάζετε προς τη Νέα Δημοκρατία. Αν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσουμε. Βεβαίως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα θέτει η κ. Μαίρη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ συμφωνώ με την κ. Μαίρη. Αν ο λαός θέλει Νέα Δημοκρατία, να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία. Κάνουν λάθος κάποιοι φίλοι να πιστεύουν ότι είναι ελκυστικός προορισμός για τους πολιτικούς, ιδίως για τους υποψιασμένους πολιτικούς όπως είμαστε εμείς, η Κυβέρνηση της επόμενης περιόδου. Εμείς αναλάβαμε ένα τεράστιο έργο και μία ευθύνη η οποία δεν μας αναλογούσε, τουλάχιστον όλη αυτή η ευθύνη το 2009. Παραλάβαμε μία ουσιαστικώς χρεωκοπημένη χώρα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα όμως, είναι στο πλαίσιο μιας εθνικής ενέργειας, να δούμε πως ανασυντάσσεται και ανασυγκροτείται η χώρα, γιατί η Νέα Δημοκρατία θέτει, όπως και άλλα κόμματα μάλλον κομματικούς στόχους και όχι εθνικούς στόχους, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει η Νέα Δημοκρατία; «Ελάτε, λύστε μου τα χέρια, να διώξω το ΠΑΣΟΚ». Εμείς τι λέμε; «Να ενώσουμε τα χέρια να διώξουμε την κρίση». Να διώξουμε το μνημόνιο και την επιτήρηση στο τέλος του 2015. Ας επιλέξει ο Ελληνικός λαός.

Εγώ συμφωνώ με την κα Μαίρη ότι ο λαός είναι κυρίαρχος. Αν ο λαός ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία η κρίση του είναι σεβαστή και η χώρα μας θα έχει μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Έχει κανόνες η δημοκρατία και πρέπει να τους σεβόμαστε μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από τη Βουλή. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως πάρα πολλοί ακροατές όπως ο κ. Ξενοφών, ο κ. Πάνος, και άλλοι ακροατές, θέτουν ακριβώς αυτό το ζήτημα. Το ότι εμείς, ο κόσμος θα αποφασίσουμε ποιον θέλουμε Πρωθυπουργό και ας σταματήσει αυτή η ιστορία με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω, ίσως να μην θέλει ο λαός μια τέτοια συνεργασία. Το βλέπετε εσείς στις συγκεντρώσεις που κάνετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς δεν λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο λαό. Το έχω πει τόσες φορές από την αρχή της συζήτησης μας μέχρι τώρα, ώστε να μην επιτρέπεται η παραμικρή παρανόηση ότι δήθεν επιχειρούμε να παρακάμψουμε τη θέληση του Ελληνικού λαού. Η θέληση του λαού θα είναι αυτή που θα επικρατήσει. Το δηλώνω και ας μην επανέλθουμε σε αυτό. Κατά τα άλλα, θυμίζω, ότι εμείς ασκήσαμε κυβερνητικά καθήκοντα επί δύο χρόνια μόνοι μας, φυλλορροώντας ως παράταξη, αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι κρατήσαμε ζωντανή την Ελλάδα. Είμαστε σαν τον πυροσβέστη που καλείται να σβήσει μία φωτιά σε ένα σπίτι και μετά κατηγορείται γιατί έσκισε τις κουρτίνες, ότι έσπασε τα έπιπλα ή ότι λέρωσε τα χαλιά. Εντάξει αυτό το κόστος να το δεχτούμε. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ μπήκαν για πέντε μήνες στη Κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο και βλέπετε σε τι κρίση οδηγήθηκαν -μόλις σε πέντε μήνες μέσα.

Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, ιδίως η Νέα Δημοκρατία που είχε ευθύνη για τη διακυβέρνηση μέχρι το 2009 και τα τεράστια ελλείμματα που παρέδωσε, να ήταν πιο συναινετική όπως έκαναν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλες χώρες με παρόμοια κρίση. Δεν το έκανε, υπονόμευσε την προσπάθειά μας. Αν τώρα ο ελληνικός λαός την επιβραβεύσει και την αναδείξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση -επαναλαμβάνω- η χώρα θα έχει Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι λειτουργεί το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό πολίτευμα και το σεβόμαστε απολύτως εμείς. Μακάρι να το σέβονται όλοι, όσο εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα, καλή η κουβέντα μαζί σας αλλά ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει, να σας ευχαριστήσω πολύ γι’ αυτή την κουβέντα που είχαμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλό αγώνα στη Β΄ της Αθήνας. Καλή σας ημέρα.

Θεσμοί