Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM»

Εκτύπωση
PDF

«Αν έπρεπε κάποιος μια φορά στη ζωή του να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε τώρα να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Γιατί, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί την Οικονομία μίας χώρας που ήταν ουσιαστικώς χρεωκοπημένη», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιόφωνο «BHMA FM», στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. Όπως είπε, «το 2009 θα μπορούσαμε να ξαναπάμε σε εκλογές όταν αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος. Εκτιμήσαμε όμως ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την χώρα, θα χάναμε πολύτιμο χρόνο, η χώρα θα είχε εκτεθεί ακόμα περισσότερο στις αγορές και στο διεθνή παράγοντα, με συνέπεια να γίνει πιο δυσχερής η προσπάθεια όποιας Ελληνικής Κυβέρνησης, στη συνέχεια, για την ανάκαμψη της χώρας. Είμαστε η Κυβέρνηση, η οποία πληρώνει σε μεγάλο βαθμό τα λάθη των άλλων, τις αμαρτίες της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Η γνώμη που εξέφρασε ο κ. Ρέππας ήταν ότι το κριτήριο της απογοήτευσης και της πικρίας πολλών πολιτών δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει ώστε να αποδώσουν ευθύνες ή να τιμωρήσουν κάποιους. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ; Τον πυροσβέστη που ήρθε και έσωσε το σπίτι από την ολοσχερή καταστροφή, τον κατηγορούν γιατί έσπασε κάποια έπιπλα ή έσκισε τις κουρτίνες ή λέρωσε τα χαλιά; Μπορούμε να το ξαναφτιάξουμε το σπίτι, γιατί υπάρχει. Αυτό είναι το οποίο κατορθώσαμε, να σταθεροποιήσουμε την χώρα».

 

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημήτρης Ρέππας. Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ και καλό μήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα σας και καλό μήνα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λοιπόν θα κάνω την πρώτη ερώτηση από ακροατή. Μας τηλεφώνησε πριν από λίγο ένας ακροατής από την Άρτα, τον οποίο και τον καλημερίζουμε, ο οποίος μας είπε το εξής: Είμαι από μικρό παιδί ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα μόνο ΠΑΣΟΚ έχω ψηφίσει. Θέλω να μου πείτε -ρώταγε εμάς- να μου πείτε ένα καλό λόγο για να ξαναψηφίσω ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν εμείς επειδή δεν μπορούμε να του πούμε, σας ακούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να του πείτε πολλούς λόγους για να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ, απλώς δεν θέλετε να εμπλακείτε σε αυτήν την κομματική αντιπαράθεση και καλά κάνετε. Είναι άλλος ο ρόλος σας. Εγώ λοιπόν λέω στον φίλο από την Άρτα, ότι αν έπρεπε μια φορά στη ζωή του να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε τώρα να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Γιατί, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί την Οικονομία μίας χώρας που ήταν ουσιαστικώς χρεωκοπημένη. Το 2009 θα μπορούσαμε να ξαναπάμε σε εκλογές όταν αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος. Εκτιμήσαμε όμως ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την χώρα, θα χάναμε πολύτιμο χρόνο, η χώρα θα είχε εκτεθεί ακόμα περισσότερο στις αγορές και στο διεθνή παράγοντα, με συνέπεια να γίνει πιο δυσχερής η προσπάθεια όποιας Ελληνικής Κυβέρνησης, στη συνέχεια, για την ανάκαμψη της χώρας. Είμαστε η Κυβέρνηση, η οποία πληρώνει σε μεγάλο βαθμό τα λάθη των άλλων, τις αμαρτίες της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Το 2009 το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα έφτανε τα 24 δισ. ευρώ. Έλλειμμα που δημιουργήθηκε μέσα στο 2009.

Σήμερα είμαστε περίπου στα δύο δισ. Έχουμε μία προσαρμογή 22 δισ. Αυτή η προσαρμογή βεβαίως, επιτεύχθηκε με πόρους που αντλήθηκαν κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους, με έναν τρόπο συχνά άδικο και ανορθολογικό. Να το δεχτώ. Έχουμε όμως ένα αποτέλεσμα που σταθεροποιεί δημοσιονομικά την χώρα. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για την πολιτική σταθεροποίηση της χώρας και το ΠΑΣΟΚ εδώ προβάλλει ως η πιο αξιόπιστη δύναμη. Αναγνώρισε τα λάθη του. Δεύτερον δεν ωραιοποίησε την κατάσταση. Τρίτον, έχει συγκεκριμένη πρόταση με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που ανέπτυξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το προηγούμενο Σάββατο, για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ολοκλήρωση αυτής της παρένθεσης του μνημονίου. Και τέταρτον, είναι η παράταξη εκείνη η οποία θέτει εθνικά προτάγματα, όταν όλοι οι άλλοι θέτουν κομματικά προτάγματα. Μιλάμε στο όνομα μιας συμμαχίας, μιας Κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, που θα είναι Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με πολιτική αλληλεγγύης.

Καλό είναι ο ελληνικός λαός, που έχει ίσως σε μεγάλο ποσοστό αυτήν την πικρή γεύση αυτής της διετίας, να έχει και κριτήριο αίσθησης ευθύνης για αυτό που πρέπει να ξημερώσει από την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα δεν τελειώνει την Κυριακή 6 Μαΐου. Στις 6 Μαΐου αρχίζει μία νέα περίοδος. Η επόμενη ημέρα -γιατί η Ελλάδα θα υπάρχει και τη Δευτέρα και την Τρίτη και την Τετάρτη- μας καλεί να έχουμε μία χώρα που θα έχει μια σταθερή Κυβέρνηση για να έχει και η χώρα σταθεροποίηση και προοπτική. Και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο αξιόπιστο για να τα διασφαλίσει αυτά.

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα είστε ένα κόμμα σταθερότητας. Εμένα μου έκανε εντύπωση τις τελευταίες ημέρες που ο κ. Βενιζέλος λέει ότι δεν είμαστε δεδομένοι για μια συγκυβέρνηση με την Ν.Δ., να στηρίξουμε μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η εξουσία ή ο σχηματισμός Κυβέρνησης δεν είναι αυτοσκοπός. Προϋπόθεσή της έχει την επίτευξη μιας προγραμματικής σύγκλισης. Δεν χρειάζεται μία χώρα να έχει απλώς μία Κυβέρνηση. Χρειάζεται να έχει μία Κυβέρνηση με σαφή χαρακτήρα. Τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση της Κυβέρνησης θα τα δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, βεβαίως, και είναι σεβαστή η κρίση του. Από εκεί και πέρα, εμείς θεωρούμε ότι οι επαναληπτικές εκλογές τις οποίες ζητούσε ο κ. Σαμαράς, είναι επιζήμιες για την χώρα ιδίως σε μία περίοδο τέτοιας κρίσης, που δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είτε αυτό είναι λεπτό της ώρας είτε είναι λεπτό του ευρώ, λέω χαρακτηριστικά. Από τη δική μας πλευρά, εφόσον φανεί ότι υπάρχει αυτός ο προγραμματικός τόπος σύγκλισης με βάση το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, είμαστε έτοιμοι με δυνάμεις τόσο δεξιά μας όσο και αριστερά μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης. Αν όχι, τότε ο ελληνικός λαός, είναι αυτός ο οποίος με την ψήφο του θα πει ότι η χώρα πρέπει να ξαναπάει σε εκλογές. Αν ο λαός θέλει να πάει η χώρα πάλι σε εκλογές, και αυτή η εκλογή του, πρέπει να γίνει σεβαστή. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά εάν ο λαός επιθυμεί συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ή όχι, εσείς, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ., βεβαίως, θα ερμηνεύσει το αν πρέπει να πάει ή όχι. Γιατί διαβάζουμε σενάρια στον τύπο τις τελευταίες ημέρες, που λένε ότι αν τα δύο κόμματα είναι σχετικά κοντά, τότε αναγκαστικά θα συνεργαστούν. Ενώ αν υπάρχει μία απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το πρώτο κόμμα λογικά θα επιδιώξει μία νέα εκλογική αναμέτρηση και το δεύτερο κόμμα επίσης για να μην φθαρεί περαιτέρω από μία συγκυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα φθοράς. Άλλωστε, εμείς τουλάχιστον, το έχουμε αποδείξει αντιθέτως με όλα τα άλλα κόμματα που επέλεξαν τη θαλπωρή της αντιπολίτευσης και μία στάση κριτικής -θυμίζω ότι η Ν. Δ. προσπάθησε και συμμετείχε στην Κυβέρνηση και είχε μία στάση αντισυμπολίτευσης, όπως την χαρακτήρισα, θεωρώντας την Κυβέρνηση Παπαδήμου ως μία μεταβατική παρένθεση για να έρθει η ώρα της δικής της αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Ας είναι. Εμείς λοιπόν, από τη δική μας πλευρά λέμε ότι βεβαίως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απαραίτητη. Με βάση αυτή, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός δρομολογούν τις εξελίξεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Απαιτείται ιδίως γι’ αυτήν τη περίοδο που οι συνθήκες επιβάλλουν τη συνεργασία και μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Αν δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία, αν οι πολίτες δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν δώσουν αυτήν την εντολή στα κόμματα για τον σχηματισμό της αντίστοιχης Κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ δεν υπάρχει στην πληρότητα της έννοιας, δημοκρατική νομιμοποίηση. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η εντολή που θα δώσει ο Ελληνικός λαός. Θα τη σεβαστούμε, θα συνέλθουμε ως κόμμα με τα όργανά μας και τον Πρόεδρό μας και θα πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις και θα κάνουμε ό,τι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Αν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να συνεργαστούμε, θα συνεργαστούμε και πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε, επαναλαμβάνω και πάλι με βασικό άξονα το ΠΑΣΟΚ στη βάση αυτού του προγραμματικού τόπου,  με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά μας και αριστερά μας. Αν όχι, ο τόπος θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, γιατί ο λαός θα το έχει ζητήσει αυτό, εφόσον δεν δίνει έστω στα δύο κόμματα μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με τους αντίστοιχους αριθμούς στη Βουλή, ώστε να έχουμε μία αδιατάραχτη διακυβέρνηση τετραετίας. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μπορεί να έχουν ένα κοινό το οποίο τους ενώνει. Μιλάνε για την Ελλάδα, να παραμείνει στο ευρώ και να καταφέρει να ξαναγυρίσει στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τότε γιατί κάνουμε εκλογές τώρα και δεν πηγαίναμε στο τέλος του 2013, όπως το είχαμε ζητήσει πολλές φορές, που θα ήταν πολύ καλύτερο και για την χώρα; Γιατί η Ν.Δ. προκάλεσε εκλογές τώρα; Γιατί έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση Παπαδήμου να πάμε σε εκλογές; Δίνετε κάποια απάντηση σε αυτό;

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εκλεγεί με το σύνθημα του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» και αποδείχθηκε ότι λεφτά δεν υπήρχαν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτό δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πόρους. Λεφτά υπάρχουν με την έννοια του πλούτου, ο οποίος είναι κοιμώμενος, δεν έχει αξιοποιηθεί. Αν δείτε ολόκληρη την περικοπή αυτής της ομιλίας του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν θα τον αδικούσατε –όχι εσείς προσωπικά-  όλοι αυτοί, οι οποίοι ασκούν κριτική ότι έκανε κάτι για να παραπλανήσει τους πολίτες. Και δεν κατηγορούν τη Ν.Δ. που έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν στο 3%, αν και 6% όπως αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ αποδείχθηκε ότι ήταν στο 16%. Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Όλοι μιλούν για τον Παπανδρέου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πώς να μην μιλήσουν για τον Παπανδρέου, η Ν.Δ. από τη μία τιμωρήθηκε αλλά και από την άλλη δεν ήταν μόνον «τα λεφτά υπάρχουν». Εσείς υποσχόσαστε τότε επαναδιαπραγμάτευση του Ελ. Βενιζέλος, του λιμανιού του Πειραιά, του Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη, να γυρίσει ο ΟΤΕ στο Δημόσιο, λέγατε διάφορα πράγματα τα οποία εκ των υστέρων ανακαλύψατε ότι δεν γίνονται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι αντιμετωπίσαμε ένα δίλημμα όταν αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα του οποίου την έκταση, την ένταση και το βάθος δεν το είχαμε υπόψη μας την περίοδο των εκλογών. Το δίλημμα ποιο ήταν; Να ξαναπάμε σε εκλογές αναφέροντας στον ελληνικό λαό ποια είναι η πραγματική τραγική κατάσταση της χώρας στα όρια της χρεωκοπίας, αυτό όμως τελικώς δεν επικράτησε, δεν υιοθετήθηκε. Γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος τότε, είπε ότι θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την χώρα, θα την οδηγήσουμε σε ένα είδος πολιτικού εμφύλιου πολέμου με έντονη εσωστρέφεια, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Και η Ελλάδα τελικά να μείνει οριστικά στο χείλος της χρεωκοπίας αποκλεισμένη από τις αγορές ή χωρίς δανειακή στήριξη, γιατί τότε γνωρίζετε ότι δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Επιλέξαμε να σκύψουμε το κεφάλι, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Προτάξαμε δηλαδή το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό συμφέρον.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κονταροχτυπιέστε με τη Ν.Δ. που εγώ αισθάνομαι ότι έχετε πολλά κοινά σε αυτές τις εκλογές, αντί να βάζετε όλη σας τη δύναμη να αποδομήσετε κάποιους άλλους οι οποίοι μάλιστα ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, που λένε «δεν θα τηρήσουμε το μνημόνιο και θα μείνουμε και στο ευρώ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσίπρας π.χ. μιλάει για κεντροαριστερή Κυβέρνηση, αυτό είναι ένα σχήμα το οποίο συζητείται, χωρίς όμως πέραν του περιτυλίγματος να υπάρχει περιεχόμενο. Γιατί η στάση όλων των άλλων κομμάτων που θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα, έχει εκδηλωθεί με έναν τέτοιο αρνητικό τρόπο ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση. Άρα αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται. Ακούω κάποιους να λένε ότι πρέπει να κηρύξουμε παύση πληρωμών προς τους δανειστές, να μην δεχθούμε το μνημόνιο, να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση, να μην πάρουμε λεφτά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα ακόμη και σήμερα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες της κρίσης να λειτουργεί σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες, να πληρώνει έστω και αυτούς τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, λόγω μεταξύ άλλων και της δανειακής στήριξης. Πώς αλλιώς θα υποκαταστήσει, αν κοπεί η ροή αυτών των δανείων, τους πόρους αυτούς; Πώς θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες, θα σταματήσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις; Ή μήπως, όπως είπε κάποιο ιστορικό στέλεχος, θα προχωρήσει σε αναγκαστική δέσμευση των καταθέσεων πάνω από το ποσό των 20.000 υπό τη μορφή εσωτερικού δανείου; Γιατί πετρέλαιο από τον Τσάβες δεν βλέπω να έρχεται.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το προηγούμενο Σάββατο, παρουσίασε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που φθάνει έως το 2015, που είναι και το τέλος της παρένθεσης του μνημονίου. Θυμίζω, ότι δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο και την κρίση την έφερε η Ν.Δ. και βεβαίως η πολιτική όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, γιατί η κρίση αυτή είναι απότοκος της σειράς πολλών παραγόντων για μακρά πολιτική περίοδο. Τώρα όμως είμαστε εδώ και δεν νομίζω ότι το κριτήριο της απογοήτευσης και της πικρίας των πολιτών σε μεγάλο ποσοστό, είναι αυτό το οποίο πρέπει να κυριαρχήσει ώστε να αποδώσουν ευθύνες ή να τιμωρήσουν κάποιους. Να τιμωρήσουν άραγε το ΠΑΣΟΚ; Τον πυροσβέστη που ήρθε και έσωσε το σπίτι από την ολοσχερή καταστροφή, τον κατηγορούν γιατί έσπασε κάποια έπιπλα ή έσκισε τις κουρτίνες ή λέρωσε τα χαλιά; Έτσι έχουν τα πράγματα. Μπορούμε όμως να το ξαναφτιάξουμε το σπίτι, γιατί υπάρχει. Αυτό είναι το οποίο κατορθώσαμε, να σταθεροποιήσουμε την χώρα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία στη Β΄ Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θεσμοί