Συνέντευξη στο περιοδικό «ΠΟΛΗ+ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Εκτύπωση
PDF

«Κάθε πολίτης οφείλει να έχει την αίσθηση μιας υψηλής αποστολής που του αναλογεί. Ας επιλέξει ο καθένας αυτό που η συνείδησή του επιβάλλει. Είναι εθνική υποχρέωση», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΠΟΛΗ+ΠΟΛΙΤΙΚΗ», που κυκλοφόρησε σήμερα. Και ο κ. Ρέππας, κάλεσε τους πολίτες να σκεφθούν «προσερχόμενοι στην κάλπη ότι, μετά την Κυριακή ακολουθεί η Δευτέρα, η Τρίτη και οι επόμενες μέρες, που η Ελλάδα πρέπει να ζει με μια σταθερή Κυβέρνηση για μια ασφαλή πολιτική. Ελπίζω να μην επικρατήσουν οι καταγγελίες και τα συνθήματα, αλλά η θετική πρόταση. Ψηφίζουμε για να αναδείξουμε Κυβέρνηση, όχι Αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ρέππα, πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι εκλογές και γιατί; Τί περιμένετε από το τελικό αποτέλεσμα αυτών;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι κρισιμότερες εκλογές από το 1974. Δεν κρίνεται μόνον το ελληνικό κεκτημένο δεκαετιών, αλλά και το αντίκρισμα που πρέπει να έχουν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Προτεραιότητα αποτελεί η σταθεροποίηση της χώρας, η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας και με την αντιστροφή της πορείας, η δρομολόγηση μιας αισιόδοξης προοπτικής. Οι επερχόμενες εκλογές οριοθετούν τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη και τους συμμάχους μας. Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα. Αν επικρατήσουν δυνάμεις που πριμοδοτούν την απομόνωση της Ελλάδας από την Ευρώπη και την έξοδό της από το ευρώ, τότε οδεύουμε με ταχύτητα σε επαναβαλκανιοποίηση της Ελλάδας και αυτό θα πλήξει, κυρίως, τους πιο αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, οι Έλληνες αγρότες θα χάσουν ετήσιες επιδοτήσεις ύψους τριών δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική Οικονομία θα στερηθεί χρήματα που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα για ανάπτυξη. Ελπίζω να μην επικρατήσουν οι καταγγελίες και τα συνθήματα, αλλά η θετική πρόταση. Ψηφίζουμε για να αναδείξουμε Κυβέρνηση, όχι Αντιπολίτευση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών ποιά θέματα-προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα επίλυσης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Οικονομία είναι ο πυρήνας της εθνικής κρίσης. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά την προσπάθειά μας. Πιστεύω σ’ ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της παραγωγής, της απασχόλησης, της συνοχής και της δημοκρατίας. Το ένα οδηγεί στο άλλο και το ένα προϋποθέτει το άλλο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να ανατρέψουμε στερεότυπα δεκαετιών και να αντιστρέψουμε τη σχέση παραγωγής και κατανάλωσης, αφού μέχρι τώρα ζούμε πέραν από τις δυνατότητές μας με δανεικά, και αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Πρέπει να παράγουμε νέο πλούτο, ώστε σε αυτήν την υγιή βάση να βελτιώνουμε συνεχώς το βιοτικό επίπεδό μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εκλογική σας Περιφέρεια είναι ένας τόπος προβλημάτων και προοπτικής ταυτόχρονα. Τί θα πράξετε ως προς αυτήν την κατεύθυνση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, η Β΄ Αθήνας είναι η πολυπληθέστερη, αλλά και η πλέον ποικιλόμορφη από άποψη κοινωνικής διαστρωμάτωσης, αντιθέσεων και προβλημάτων. Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί η τόνωση της απασχόλησης και η στήριξη των μικρομεσαίων.

Χρειάζεται ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών και διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις με παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων, που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και δημιουργούν απασχόληση. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε στη διάθεσή μας κοινοτικούς πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - έστω και μειωμένο. Όμως, προαπαιτείται αντιμετώπιση της παραοικονομίας και μηδενισμός της διαφθοράς που αποθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά η εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο λαός την ώρα της κάλπης αισθανόμενος το χρέος του, θα αποτιμήσει τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου, αλλά ταυτοχρόνως θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες της χώρας, που περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα και τη διαμόρφωση ενός κλίματος ομαλών εξελίξεων για την ανάπτυξη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν συμφιλιώνεται με τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση. Θα ήταν πολιτική νίκη η διασφάλιση της δυνατότητας του Κινήματός μας με όμορες πολιτικές δυνάμεις, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων να επιτύχουν και κυβερνητική σύμπραξη. Σε κάθε περίπτωση την κατεύθυνση στην χώρα τη δίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κλείνοντας κ. Ρέππα, και με την ευχή μας για δύναμη και κάθε επιτυχία στον αγώνα σας, θα θέλαμε ένα μήνυμα σας προς τους πολίτες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης οφείλει να έχει την αίσθηση μιας υψηλής αποστολής που του αναλογεί. Η στάση της αποχής και της αγανακτισμένης καταγγελίας δεν είναι παραγωγική, είναι για να καταστρέψει, όχι για να δημιουργήσει το αύριο της χώρας. Γι’ αυτό η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί το βασικό παράγοντα, προκειμένου η κοινωνία και η οικονομία να ξεπεράσουν τη σημερινή ρευστότητα. Ας επιλέξουν οι πολίτες αυτό που η συνείδησή τους επιβάλλει. Είναι εθνική υποχρέωσή τους. Και ας σκεφτούν προσερχόμενοι στην κάλπη ότι, μετά την Κυριακή ακολουθεί η Δευτέρα, η Τρίτη και οι επόμενες μέρες, που η Ελλάδα πρέπει να ζει με μια σταθερή Κυβέρνηση για μια ασφαλή πολιτική. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο, είτε λεπτό της ώρας, είτε λεπτό του ευρώ. Ούτε οι εκλογές, ούτε τα κομματικά προτάγματα μπορεί να δώσουν λύση σε προκλήσεις εθνικών διαστάσεων, που απαιτούν να μετακινηθούμε από τα κομματικά χαρακώματα στα εθνικά σύνορα για να δώσουμε τη μάχη. Μακάρι έτσι να σκεφτούν οι πολίτες.

Θεσμοί