Συνέντευξη στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (web)

Εκτύπωση
PDF

«Θέλησα να δώσω τη μάχη στη Β΄ Αθήνας, εκεί που οφείλουμε με μέτρα αντισταθμιστικής πολιτικής, να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του σήμερα στον ιστότοπο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα. Όπως τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, «σήμερα αποτελεί ζητούμενο να ανακτήσουμε τις απώλειες της τελευταίας περιόδου στο εισόδημά μας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αποτρέψουμε οριστικά το ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης που θα οδηγούσε στο να χάσουμε και αυτά που μέχρι τώρα έχουμε διατηρήσει. Φιλοδοξώ να πείσω τους φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ που τελευταία απομακρύνθηκαν, να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας, γιατί το Κίνημά μας βασίζεται σε αυτούς. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να προσφέρει τις εγγυήσεις για την ασφαλή πορεία από την 7η Μαΐου και μετά. Όποιος καταψηφίζει απλώς και μόνο για να ασκήσει κριτική, τότε τιμωρεί την χώρα σε ακυβερνησία και τελικώς εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό σε μεγαλύτερο κίνδυνο», τονίζει ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εφικτό. Για την πρωτιά αγωνιζόμαστε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του ανέλαβε τις ευθύνες και σήκωσε το βάρος πληρώνοντας εν πολλοίς τις αμαρτίες άλλων. Παραλάβαμε μία ουσιαστικώς χρεωκοπημένη Ελλάδα το 2009 και κρατήσαμε την χώρα ορθή και την ελπίδα ζωντανή. Επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για μια Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, με δυνάμεις που ξεπερνούν τα αριθμητικά όρια του ΠΑΣΟΚ και προς τα δεξιά μας και προς τα αριστερά μας. Μια ισχυρή Κυβέρνηση εθνικής συνέργειας, κάνει ισχυρότερη και την χώρα, με την προϋπόθεση ότι είναι μακράς πνοής και αποτρέπει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αφού ιδίως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει η δυνατότητα να χάνουμε ούτε λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και ψηφοφόροι σας είναι δυσαρεστημένοι. Από πού αντλείτε την αισιοδοξία σας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος επικρατεί το κριτήριο του θυμού και της απογοήτευσης, άρα της τιμωρίας και της απόδοσης ευθυνών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: Αρχίζουμε. Πιστεύω λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός θα συναισθανθεί την κρισιμότητα της επόμενης ημέρας και θα δώσει σαφή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Για την Ελλάδα της παραγωγής, της απασχόλησης, της συνοχής και της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πυλώνας για μια τέτοια προοπτική. Άλλωστε, μονοκομματική Κυβέρνηση, ακόμη κι αν μπορούσε μέσω της αριθμητικής της Βουλής να προκύψει, νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος για την πολιτική που είναι αναγκαία αυτή την περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μπορούσατε να αποφύγετε το πρώτο μνημόνιο και πως ακόμη και σήμερα η Ελλάδα μπορεί να αποποιηθεί των υποχρεώσεων της προς την τρόικα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όσον αφορά στο πρώτο μνημόνιο οι χρόνοι ήταν ασφυκτικοί. Η Ελλάδα έπρεπε αμέσως να εξασφαλίσει δανειακή στήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί τις υπηρεσίες της, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Απόψεις που διατυπώνονται και οδηγούν με επιπόλαιο τρόπο στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαμε να αρνηθούμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών μας, παρακάμπτουν το βέβαιο κίνδυνο οι δανειστές μας να κλείσουν τη στρόφιγγα και να οδηγηθούμε σε ακαριαία στάση πληρωμών και απόλυτη χρεωκοπία. Η πρόκληση είναι να σταματήσουμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα και να τροφοδοτούμε έτσι την αύξηση του χρέους. Δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια τα ευχάριστα λόγια και ο αλόγιστος δανεισμός αποκοίμισαν την ελληνική κοινωνία. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά διασφαλίζοντας ένα επίπεδο κατανάλωσης που ξεπερνά κατά πολύ τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Και από τα ευχάριστα λόγια φτάσαμε τώρα στις δυσάρεστες αναγκαίες πράξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο εισόδου της Χρυσής Αυγής στη νέα Βουλή;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θλιβερό να διαπιστώνεις ότι στην κοινωνία μας έχουν διαμορφωθεί θύλακες αμφισβήτησης των κοινοβουλευτικών θεσμών. Πολλοί μάλιστα δεν στρέφονται απλώς εναντίον της Κυβέρνησης ή κάποιων πολιτικών, αλλά εναντίον της Βουλής στο σύνολό της. Τελικώς γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν κατεστημένο, η ίδια η Δημοκρατία. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε καταρράκωση των θεσμών και δυναμιτίζει την κοινωνική συμβίωση. Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν ότι κάθε κόμμα, οφείλει να σέβεται τους κανόνες μέσω των οποίων μπορούμε να συνυπάρχουμε με τις όποιες διαφορές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί από την Αρκαδία στην πολυπληθέστερη και δυσκολότερη Περιφέρεια της Β' Αθήνας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η εθνική κρίση χτυπά τους ευπαθείς και αδύναμους πολίτες, πολλοί από τους οποίους κατοικούν στη Β΄ Αθήνας. Θέλησα να δώσω τη μάχη εκεί που οφείλουμε, με μέτρα αντισταθμιστικής πολιτικής, να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Μεταξύ άλλων, σήμερα αποτελεί ζητούμενο να ανακτήσουμε τις απώλειες της τελευταίας περιόδου στο εισόδημά μας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αποτρέψουμε οριστικά το ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης που θα οδηγούσε στο να χάσουμε και αυτά που μέχρι τώρα έχουμε διατηρήσει. Φιλοδοξώ να πείσω τους φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ που τελευταία απομακρύνθηκαν, να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας, γιατί το Κίνημά μας βασίζεται σε αυτούς. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να προσφέρει τις εγγυήσεις για την ασφαλή πορεία από την 7η Μαΐου και μετά. Όποιος καταψηφίζει απλώς και μόνο για να ασκήσει κριτική, τότε τιμωρεί την χώρα σε ακυβερνησία και τελικώς εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Θεσμοί