Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9.84»

Εκτύπωση
PDF

«Μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση των γάλλων σοσιαλιστών θα αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. Όπως είπε, «αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης. Σήμερα στην Ευρώπη ακολουθείται μια μονεταριστική ακραία πολιτική, η οποία επειδή προκαλεί τεράστια προβλήματα ύφεσης, ανεργίας και χρέους στην Ευρώπη, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης για το οποίο γίνεται η συζήτηση τώρα και βεβαίως στη διαχείριση του δημοσίου χρέους με την έκδοση ευρωομολόγου και γιατί όχι κάποια στιγμή και με την έκδοση νέου χαρτονομίσματος». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει μέσα σε αυτήν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παραμείνει στο τραίνο δηλαδή και δεν αποβιβαστεί, τότε θα δούμε ένα αντίκρυσμα των θυσιών του ελληνικού λαού της προηγούμενης περιόδου και μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε και από το μνημόνιο».

Ο κ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εκλογικό σύστημα και τις ανισότητες που αυτό δημιουργεί σήμερα, απάντησε ότι κακώς δεν προχώρησε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα αλλάξει η μορφή της Περιφέρειας της Β΄ Αθήνας μέχρι τις επόμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι. Φαντάζομαι ότι μετά από πολλά χρόνια βουλευτής της Αρκαδίας, μετακομίζετε στη Β'  Περιφέρεια Αθηνών -και μάλιστα σε τέτοιες δύσκολες εκλογές- θα έχετε λίγο μπερδευτεί από τον τρόπο που διεξάγεται ο αγώνας. Είναι άλλο η επαρχία και άλλο η Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλησπέρα στους ακροατές μας. Ομολογώ ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Εγώ στρατεύομαι στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας που είναι και η δεύτερη πατρίδα για ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, τα νησιά, αλλά και πρόσφυγες, Μικρασιάτες, Πόντιοι, είναι αυτοί που έχουν ριζώσει σε αυτήν την Περιφέρεια. Γιατί θέλω να σταθώ δίπλα στους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που σαν ναρκαλιευτές στην πρώτη γραμμή του αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, κράτησαν ψηλά τη σημαία μας και το Κίνημά μας. Θέλω και εγώ να βρεθώ μπροστά στους πολίτες αυτής της Περιφέρειας που βιώνουν με εξαιρετικά δύσκολο τρόπο την κρίση που μαστίζει την χώρα, να πω το δικό μου λόγο και να συμβάλλω ώστε έτσι να πετύχουμε τη σταθεροποίηση, πέραν της Οικονομίας και της ίδιας της χώρας την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός είναι ο λόγος που το κάνατε. Οι διαφορές που αντιμετωπίζετε ως προς τη φύση του προεκλογικού αγώνα, φαντάζομαι ότι θα είναι μεγάλες από την Αρκαδία έτσι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι είναι τεράστιες λόγω των διαφορετικών μεγεθών, ασφαλώς λόγω των δαπανών που αυτό είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο θέμα, που πρέπει να μας απασχολεί. Δεν μπορεί να είναι αυτή μία εκλογική Περιφέρεια. Νομίζω ότι θα είναι η τελευταία –ίσως- εκλογική αναμέτρηση που γίνεται στην Περιφέρεια αυτή με τη σημερινή μορφή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να κάνετε και την αυτοκριτική σας ως κόμμα γι’ αυτήν γιατί να θυμίσω στους ακροατές μας, αν μου επιτρέπετε, ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε υποσχεθεί ότι στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών θα φέρει το νέο εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι κάνουμε την αυτοκριτική μας και την κάνουμε δημοσίως. Κακώς δεν προχώρησε. Ήταν πολλές οι διαφωνίες και στο εσωτερικό του Κινήματός μας -το αναγνωρίζω- η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό πια δεν πάει άλλο. Είναι βεβαιότητά μου ότι θα είναι η τελευταία φορά που κάνουμε εκλογές σε αυτήν την Περιφέρεια με αυτή τη μορφή. Γιατί τότε σε λίγο στη Βουλή θα έχουμε μόνον βουλευτές οι οποίοι ή είναι υπέρμετρα πλούσιοι ή εν πάση περιπτώσει άνθρωποι του life-style οι οποίοι μπαίνουν στη Βουλή επειδή είναι γνωστοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας λόγος παραπάνω που είναι μεγάλη η ευθύνη σας που δεν το κάνατε ενώ το είχατε  υποσχεθεί για άμεσο, είναι ότι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα δείξουν πόσο πολύ περίεργο -να το πω έτσι- είναι το εκλογικό σύστημα, και πόσο περίεργα θα λειτουργήσει σε σχέση με το πριμ των 50 εδρών και όλα αυτά που τα ξέρετε και τα ξέρω και τα ξέρουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι πολύ χρήσιμη παρατήρηση που κάνατε. Ξέρετε το εκλογικό σύστημα και όλα τα εκλογικά συστήματα μέχρι τώρα,  θα έλεγα ότι φτιάχτηκαν λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν πολύ υψηλό ποσοστό και όλα τα άλλα κόμματα κινούνται γύρω στο 10% και κάτω. Τώρα που οι όροι αυτοί δεν επαληθεύονται, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα εκπροσώπησης. Δηλαδή, είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα κόμμα που από μόνο του παίρνει ένα 40% και εξασφαλίζει 115 έδρες, άρα παίρνει ένα δώρο ακόμα 50 εδρών και άλλο να έχεις κόμματα τα οποία εξασφαλίζουν με την ψήφο του λαού 50 ή 60 ή 70 έδρες όταν οι αντίπαλοί τους έχουν 30 ή 35 έδρες.

Η απόσταση λοιπόν που ήταν άλλοτε ανάμεσα στο 110 ή το 120 και το 15, τώρα θα είναι η απόσταση ανάμεσα στο 60 και το 30. Η διαφορά είναι μεγάλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα είναι μεγαλύτερη η δυσαναλογία ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην κοινωνική πλειοψηφία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τις έδρες, τα κόμματα τα οποία έπονται των δύο πρώτων, τις καταλαμβάνουν κυρίως στις μεγάλες Περιφέρειες και κυρίως στη Β΄ Περιφέρεια, όπου αδικείται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μάλλον του δεύτερου κόμματος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ισχύων εκλογικός νόμος. Ας δούμε όμως πως θα ψηφίσει ο Ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μην πούμε τι κυκλοφορεί για την Β΄ Περιφέρεια στις μη δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούμε να το πούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μία μεγάλη επισφάλεια όμως στις δημοσκοπήσεις, γιατί ξέρετε και εσείς, το λένε και  οι ερευνητές, οι πολίτες δεν συμμετέχουν. Άρα δεν έχουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα για να έχουμε ασφαλή πρόβλεψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλήθεια. Άκουσα κ. Ρέππα ένα ερώτημα το οποίο νομίζω ότι είναι «θανατερό» ερώτημα για το κόμμα σας, όπως και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα ερώτημα από έναν πολίτη που έλεγε, τι άλλο επιτέλους θα έπρεπε να μου κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ώστε να μην τους ξαναψηφίσω; Πως απαντάτε επί αυτού;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κάτι χειρότερο από αυτό είναι να είχε συμβεί αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί αν επικρατήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα που ζητάει να φύγουμε από το ευρώ και  να πάμε στη ζώνη της δραχμής ή αν επικρατήσει η πολιτική προσέγγιση του κ. Τσίπρα και άλλων συναφών δυνάμεων, που με έναν πολύ λεβέντικο και ωραίο στα λόγια όμως τρόπο, λένε ότι πρέπει να κάνουμε παύση πληρωμών προς τους έξω, με συνέπεια να οδηγηθούμε -είναι βέβαιο αυτό- σε παύση πληρωμών και προς τα μέσα, γιατί οι δανειστές θα σταματήσουν τη ροή της δανειακής στήριξης. Αυτό είναι το ακόμη χειρότερο, γιατί τώρα έχουμε ένα μειωμένο επίπεδο συντάξεων και μισθών, αύριο όμως μπορεί να έχουμε πλήρη αδυναμία καταβολής συντάξεων και μισθών. Αυτό να το σκεφτούν κάποιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η επιχειρηματολογία η οποία είναι στέρεη, την οποία αναπτύσσετε, ωστόσο δεν σας τιμά. Δηλαδή δεν μπορείτε να λέτε ότι είμαστε κακοί, αλλά ψηφίστε μας για να μην έρθουν οι χειρότεροι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Λέμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι σώσαμε τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ κάποιοι άλλοι τη θέτουν σε κίνδυνο αυτή τη θέση, την οποία εμείς θεωρούμε ως ένα από τα πιο σπουδαία κεκτημένα στην πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου. Γιατί άλλους πόρους η Ελλάδα για να είναι αυτάρκης δεν διαθέτει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Χρειάζεται αυτή τη δανειακή στήριξη. Από τον Τσάβες, πετρέλαιο δεν πρόκειται να έχουμε ασφαλώς, άρα θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτά τα οποία παράγουμε. Αυτά τα οποία παράγουμε αυτομάτως, αν αρκεστούμε σε αυτά, θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα λειτουργίας των υπηρεσιών του κράτους, των σχολείων, των νοσοκομείων, αλλά και το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε τρία χρόνια, θα απεμπλακούμε από το μνημόνιο. Γιατί να σας πιστέψει, γιατί να πιστέψει τον κ. Βενιζέλο, οποιοσδήποτε πολίτης όταν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι το 2011 θα βγούμε στις αγορές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το 2010 είχαμε προτείνει, η Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης αλληλεγγύης. Τότε η Ελλάδα θεωρήθηκε ως ο ασθενής της Ευρώπης. Εμείς –και επιβεβαιωθήκαμε- λέγαμε ότι όλη η Ευρώπη είναι ασθενής, απλώς η Ελλάδα εκδηλώνει τα συμπτώματα της ασθένειας με πιο έντονο τρόπο γιατί είναι ευάλωτη η Οικονομία της. Πιστεύω ότι μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση των γάλλων σοσιαλιστών θα αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη. Αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης. Σήμερα στην Ευρώπη ακολουθείται μια μονεταριστική ακραία πολιτική, η οποία επειδή προκαλεί τεράστια προβλήματα ύφεσης, ανεργίας και χρέους στην Ευρώπη -είναι ένας φαύλος κύκλος αυτός- πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης για το οποίο γίνεται η συζήτηση τώρα και βεβαίως στη διαχείριση του δημοσίου χρέους με την έκδοση ευρωομολόγου και γιατί όχι κάποια στιγμή και με την έκδοση νέου χαρτονομίσματος. Η αλήθεια είναι, πως αν η Ελλάδα παραμείνει μέσα σε αυτήν την οικογένεια, παραμείνει στο τραίνο δηλαδή και δεν αποβιβαστεί, τότε θα δούμε ένα αντίκρυσμα των θυσιών του ελληνικού λαού της προηγούμενης περιόδου και μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε και από το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώ για το χρονοδιάγραμμα. Για τα τρία χρόνια, όταν έχουν διαψευστεί όλα αυτά που έχετε προβλέψει ως κόμμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς προτείνουμε το 2015, αντί το 2014 που προτείνουν οι δανειστές. Οι προβλέψεις για την περίοδο που ζούμε είναι προβλέψεις οι οποίες έγιναν μαζί με τους δανειστές και νομίζω ότι δεν διαψεύστηκαν. Πράγματι στην αρχή θεωρήθηκε ότι είναι βιώσιμη η διαχείριση του ελληνικού χρέους, αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς μια μεγάλη αναδιάρθρωση. Τώρα έγινε αυτή η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Και μέσα στο 2015 εάν έχουμε από το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 2,5-2,6 του ΑΕΠ, πιστεύω ότι θα ευοδωθεί η προσπάθειά μας να απεμπλακούμε από την κρίση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα ξέρετε πολύ καλά και φαντάζομαι θα το συναντάτε κάθε μέρα στον προεκλογικό σας αγώνα, ότι είναι εδραιωμένη η πεποίθηση σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού ότι εξ ανάγκης θα κληθούν στις 7 Μαΐου το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να συγκυβερνήσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μην το θεωρείτε δεδομένο αυτό. Λέγεται, γιατί μεγάλη μερίδα των πολιτών θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και πρέπει να απαντάει σε διάφορες ερωτήσεις. Ε λοιπόν εμείς, δεν θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις. Θέλουμε εμείς να θέτουμε ερωτήσεις για να δούμε πως κάποιοι άλλοι μπορούν να κυβερνήσουν. Να μας δώσουν εκείνοι τις απαντήσεις τους για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εδραιωμένη αυτή πεποίθηση οδηγεί σε ένα ερώτημα υπαρξιακό κάπως. Αφού είναι εδραιωμένη πεποίθηση, ο κάθε πολίτης θα πει τι με νοιάζει εμένα ποιος θα είναι πρώτος, ποιος θα είναι δεύτερος, αφού μαζί θα κυβερνήσουν; Και θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι αυτό το έθεσαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος πρωτομίλησε γι’ αυτό πολύ πριν την προεκλογική περίοδο και πολλοί άλλοι. Μια παραδοχή που μοιάζει αυτοκτονική για το ΠΑΣΟΚ και θα την βρίσκετε μπροστά σας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ έχουμε μπροστά μας ένα φαινόμενο, το οποίο είναι δυσάρεστο για την Ελλάδα και γενικώς για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Θα το ονόμαζα καθοδικό σπιράλ. Τί εννοώ; Η συνεργασία των κομμάτων και η κατάργηση των όποιων οριοθετήσεων και διαφορών τους οδηγεί σε μία μείωση των ποσοστών επιρροής τους. Η μείωση όμως αυτή της επιρροής τους όπως καταγράφεται σε μία επόμενη εκλογική αναμέτρηση, λόγω του μειωμένου αριθμού των εδρών τους, κάνει αναγκαστική τη συνεργασία τους για να επιτευχθεί η Κυβέρνηση. Η μία συνεργασία οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των ποσοστών, άρα σε αναγκαστική νέα συνεργασία και ούτω κάθε εξής. Τώρα, σας λέω ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια τέτοια συνεργασία. Εμείς μιλούμε για μια συμμαχία εθνικής ευθύνης με μία Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, που πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει αν αυτό διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή, αφού ουδείς φαίνεται θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει το πλεονέκτημα λόγω της θέσης του στην κομματική γεωγραφία, μπορεί δηλαδή να πετύχει κυβερνητικές συμπράξεις και με δυνάμεις στα δεξιά του και με δυνάμεις στα αριστερά του, με προγραμματικό κοινό τόπο δύο μεγάλα κεφάλαια: Το ένα, η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. που είναι κεκτημένο το οποίο πρέπει να περιφρουρηθεί και το δεύτερο είναι το ζητούμενο των διαρθρωτικών αλλαγών, μέσω ενός συμφώνου ανάπτυξης και απασχόλησης, για την Ελλάδα της παραγωγής, της απασχόλησης, της ασφάλειας, της δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κύρος αυτά που λέτε. Ο άλλος θα πει όμως και τι με νοιάζει αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο, είναι δεύτερο, πόσους βουλευτές θα βγάλει, αφού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα κάνει τους χειρισμούς. Η Ν.Δ. μιλάει για την αυτοδυναμία της Ν.Δ., του εαυτού της. Εμείς μιλάμε για την αυτοδυναμία της Ελλάδας. Υπάρχει μια διαφορά. Εμείς καλέσαμε όλους να φύγουμε από τα κομματικά χαρακώματα να πάμε να δώσουμε τη μάχη στα εθνικά σύνορα. Βλέπετε δεν προτάσσουμε κομματικούς, αλλά εθνικούς στόχους. Όλα τα άλλα κόμματα μιλούν για την κομματική επιβεβαίωσή τους. Ας είναι. Ο ελληνικός λαός πάντως, είναι αυτός ο οποίος αν θέλει σταθερή διακυβέρνηση θα δώσει με την ψήφο του τη σαφή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και τα κόμματα. Οι εκλογές γίνονται για την χώρα και τους πολίτες, δεν γίνονται για τα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι συνάδελφοί σας και Υπουργοί που είναι και τώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή υποψήφιοι βουλευτές, έχουν πει ότι ακόμη κι αν υποχρεωθούμε να κάνουμε Κυβέρνηση με τη Ν.Δ. μπορεί να την ψηφίσω γιατί το κόμμα μου θα το έχει αποφασίσει, αλλά εγώ επουδενί γίνομαι Υπουργός με τον Σαμαρά. Μπορώ να σας πω και ονόματα, αν και δεν χρειάζεται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι έχω ακούσει αυτές τις απόψεις. Έχουν διατυπωθεί όντως. Πρώτα από όλα μία παρατήρηση επί της αρχής: Μην σας ξενίζει η διαφοροποίηση των απόψεων. Εμένα δεν με ενοχλεί το περίσσευμα διαφωνίας, με ενοχλεί το έλλειμμα πίστης. Εγώ πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε πρώτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις που πρέπει να κάνεις αναλόγως του ποσοστού που έχει κάθε κόμμα. Το Κίνημά μας, στις συνθήκες οι οποίες θα διαμορφωθούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορεί κάνοντας τις αναλύσεις του να πάρει τις αποφάσεις. Εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις που θα πάρουμε. Θα πω την άποψή μου εκεί. Σας λέω ότι θέλω μια συνεργασία των ευρύτερων κατά το δυνατόν δυνάμεων πέραν των αριθμητικών ορίων του ΠΑΣΟΚ τόσο προς τα δεξιά μας, όσο και προς τα αριστερά μας. Είμαι πολύ σαφής.

Θεσμοί