Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Άποψη»

Εκτύπωση
PDF

«Η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα για τη σταθερότητα στην χώρα», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Άποψη», στον δημοσιογράφο Θεοδόση Παπανδρέου. Και υπογραμμίζει: «Έχω ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες. Αντιλαμβάνομαι πως το κριτήριο της τιμωρίας και της απόδοσης ευθύνης είναι αυτό που κυριαρχεί μέχρι τώρα και προεικάζεται μια Βουλή υπερπολυκομματική. Πιστεύω», συνεχίζει ο κ. Ρέππας, «ότι καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης θα επικρατήσει το κριτήριο της ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες ας αντιληφθούν τι διακυβεύεται. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί με πρωτοβουλίες που έχουν παραλήπτες πολύ πέραν των δικών του κομματικών κοινοβουλευτικών ορίων, να συγκροτήσει κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνευθύνης προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ρέππα, γιατί οι ψηφοφόροι να εμπιστευθούν εκ νέου το κόμμα που είναι εν πολλοίς υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί το ΠΑΣΟΚ ξέρει και μπορεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος. Θυμίζω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χώρας, ουσιαστικά χρεωκοπημένης, με δημοσιονομικό έλλειμμα 16% και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15,5%. Κατορθώσαμε να κρατήσουμε την χώρα ορθή και την ελπίδα ζωντανή. Αναγνωρίζω ότι η πολιτική μας δεν διασφάλισε δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης. Σκεφτείτε όμως αυτό που έχουμε σήμερα, σε σχέση με αυτό που απωλέσαμε, αλλά και με αυτό που θα είχαμε απωλέσει αν δεν είχαμε αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της χώρας. Αντιστρέψαμε την πορεία, σταματήσαμε τον κατήφορο, πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 20 και πλέον δισ. με συνέπεια να επιδιώκουμε πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2014. Αν δεν είχαμε κάνει αυτήν την προσπάθεια δεν θα είχαμε επιτύχει ούτε τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή ελάφρυνση 105 δισ., ούτε βεβαίως την ανακεφαλαίωση των τραπεζών προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην αγορά για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ζητήσαμε συγγνώμη. Έχουμε επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά. Σας διαβεβαιώ όμως, μια χώρα που ζει με δανεικά αργά ή γρήγορα οδηγείται σε χρεωκοπία. Πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων σε μεγάλο βαθμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αισιόδοξος ακόμα και για πρωτιά. Εσείς είστε το ίδιο αισιόδοξος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα για τη σταθερότητα στην χώρα. Έχω ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες. Αντιλαμβάνομαι πως το κριτήριο της τιμωρίας και της απόδοσης ευθύνης είναι αυτό που κυριαρχεί μέχρι τώρα και προεικάζεται μια Βουλή υπερπολυκομματική. Πιστεύω ότι καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης θα επικρατήσει το κριτήριο της ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες ας αντιληφθούν τι διακυβεύεται. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί με πρωτοβουλίες που έχουν παραλήπτες πολύ πέραν των δικών του κομματικών κοινοβουλευτικών ορίων, να συγκροτήσει κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνευθύνης προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει λόγο για νέα προσφυγή στις κάλπες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Μπορεί η χώρα να αντέξει τέτοια ταλαιπωρία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. θέτει κομματικά προτάγματα, το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως επιλέγει εθνικά προτάγματα καλώντας τους πάντες να μετακινηθούμε από τα κομματικά χαρακώματα  για να δώσουμε μαζί  τη μάχη στην πρώτη γραμμή στα εθνικά σύνορα. Η Ν.Δ. μιλάει για αυτοδυναμία του κόμματός της. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για αυτοδυναμία της Ελλάδας. Η Ν.Δ. ζητάει στήριξη για να διώξει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει συνεργασία για να διώξουμε την επιτήρηση και την κρίση. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Έλληνες πολίτες. Με την ψήφο τους θα δώσουν κατεύθυνση στην χώρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί η εκ νέου προσφυγή στην κάλπη, ιδίως σε μία περίοδο που δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είτε λεπτό της ώρας είτε του ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να γίνει εξεταστική για το μνημόνιο; Εκτιμάτε ότι υπήρχε άλλος δρόμος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Θα έπρεπε να μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, που δημιουργήθηκε προσφάτως στη Βουλή, με αντικείμενο το έλλειμμα του 2009. Το έργο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί με διερεύνηση της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Σας καλώ να συγκρίνετε τη στάση της Ν.Δ. που ήταν απολύτως υπονομευτική σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια, αντιθέτως με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε άλλες χώρες με κρίση όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία. Ας δούμε από απόσταση χρόνου την ευθύνη τη δική μας, αλλά και την ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης, που δεν υποστήριξαν τις πρωτοβουλίες μας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης και αλληλεγγύης από την πρώτη στιγμή, αλλά με καθυστέρηση ενάμιση έτους. Ποιος άλλος δρόμος ήταν εφικτός όταν οι αγορές ήταν κλειστές, τα ελλείμματα  παρόντα και οι μόνοι που διασφάλιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας του Κράτους, σχολείων, νοσοκομείων, υπηρεσιών και καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ήταν οι δανειστές μας; Δεν ξέρω αν κάποιος θα διάλεγε την παύση πληρωμών, δηλαδή την επισημοποίηση της χρεωκοπίας της χώρας. Θα ήταν εθνική ζημιά χωρίς ανάταξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η χώρα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Τα χρήματα που απαιτούνται για αυτό, που θα βρεθούν;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η πορεία προς την ανάπτυξη προϋποθέτει: πολιτική και οικονομική σταθερότητα και πιστωτική ρευστότητα. Στο σημείο αυτό είμαστε τώρα. Έχουμε θέσει τις βάσεις ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις από ιδιώτες και παραλλήλως να αξιοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ που παραμένουν ανενεργοί. Αυτές είναι οι βασικότερες πηγές για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια χώρα που παρουσιάζει ελλείμματα και δημοσιονομική αστάθεια ουδείς την εμπιστεύεται για να επενδύσει τα χρήματά του. Τελικώς οι πολιτικές προϋποθέσεις είναι αυτές που εγγυώνται το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό σκέλος στη λειτουργία μιας χώρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλήθεια σας τρομάζει η συνύπαρξη στη Βουλή με την Χρυσή Αυγή;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι στην κοινωνία μας έχουν διαμορφωθεί θύλακες αμφισβήτησης των κοινοβουλευτικών θεσμών. Σημειώστε ότι πολλοί δεν στρέφονται απλώς εναντίον της Κυβέρνησης ή κάποιων πολιτικών, αλλά εναντίον της Βουλής στο σύνολό της. Τελικώς γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν κατεστημένο, η ίδια η Δημοκρατία. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε καταρράκωση των θεσμών και δυναμιτίζει την κοινωνική συμβίωση. Ας επιλέξουν οι πολίτες, τα κόμματα που προτιμούν. Κάθε κόμμα όμως, οφείλει να σέβεται τους κανόνες μέσω των οποίων μπορούμε να συνυπάρχουμε έχοντας τις διαφορές μας. Η επιβολή κάποιων απόψεων μικρών ομάδων απέναντι στους πολλούς, με την εκμετάλλευση των κοινωνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν την τελευταία περίοδο, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μίγμα που λειτουργεί υπονομευτικά στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.

Θεσμοί