Συνέντευξη στον ιστότοπο «westview.gr»

Εκτύπωση
PDF

«Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και η διασφάλιση της πιστωτικής ρευστότητας στην αγορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν προϋποθέσεις για να αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία από το δεύτερο εξάμηνο του 2013», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο WESTVIEW.GR.  Όπως τονίζει, «στις εκλογές, το κριτήριο της απογοήτευσης και της απόδοσης ευθυνών πρέπει να συνδυαστεί με την αίσθηση ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Το “καληνύχτα” για ό,τι πέρασε πρέπει να συνοδεύεται από το “καλημέρα” γι’ αυτό που τώρα αρχίζει. Είναι στο χέρι μας να διανύσουμε την απόσταση που απομένει για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014 και σφραγίζοντας έτσι την αρχή μίας νέας περιόδου για την Αυτοδύναμη Ελλάδα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο westview.gr. Η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση. Πιστεύετε πως θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και με ποιες συνέπειες;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η κρίση διαπερνά την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Ασφαλώς εκδηλώνεται εντονότερα στην Ελλάδα, που είναι μια μη ανταγωνιστική οικονομία. Μπορούμε να υπερβούμε την κρίση υπό μία προϋπόθεση , να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να αντιστοιχηθεί προς αυτό το καταναλωτικό πρότυπο. Με άλλα λόγια δεν απαιτείται μόνον ένα οικονομικό πρόγραμμα, αλλά ένα συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την υπέρβαση της συνολικής κρίσης, που είναι πολύπλευρη και είναι πολιτισμική και κρίση αξιών. Ο δρόμος είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των αγορών στις υπηρεσίες και τα προϊόντα ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια και την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί χωρίς αυτά δεν είναι εφικτή ούτε η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ούτε ακόμη και η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνετε τον απολογισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου; Αποτελεί το πρώτο βήμα συναίνεσης για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως θετικός απολογισμός, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία δύσκολες διαπραγματεύσεις με βάση την απόφαση κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου. Ναι, υπήρξε μια καλή απόδειξη της εθνικής συνέργειας που είναι απαραίτητη. Αν από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία αντί να υπονομεύει την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τηρήσει ανάλογη στάση με αυτήν που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση σε άλλες χώρες με ανάλογο πρόβλημα, θα είχαμε κερδίσει χαμένο χρόνο. Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, την κατεύθυνση της χώρας την ορίζει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Θεωρώ πως ο κοινός τόπος για προγραμματικές συγκλίσεις βρίσκεται στο αταλάντευτο δόγμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι απαντάτε σε όσους λένε πως «υπάρχει άλλος δρόμος πέραν από αυτόν που ακολουθήθηκε» προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στην χρεωκοπία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όλες οι προτάσεις βασίζονται σε υποθέσεις, σε θεωρητικά δηλαδή σχήματα που αγνοούν πως δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα έπρεπε σε άμεσο χρόνο να εξασφαλίσει δανειακή στήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί τις υπηρεσίες της, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Απόψεις που διατυπώνονται και οδηγούν με επιπόλαιο τρόπο στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές μας, παρακάμπτουν το βέβαιο κίνδυνο οι δανειστές μας να κλείσουν τη στρόφιγγα και να οδηγηθούμε σε ακαριαία στάση πληρωμών και απόλυτη χρεοκοπία. Η πρόκληση είναι να σταματήσουμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα και να τροφοδοτούμε έτσι την αύξηση του χρέους. Όταν ζεις με δανεικά είσαι εκτεθειμένος στον κίνδυνο να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό άλλοι την προσπάθεια που κάνεις για την επιβίωση και ανασύνταξή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μαζί με την οικονομική κρίση έχει αναδειχτεί και η κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ποια πιστεύετε ότι είναι εκείνα τα βήματα που μπορούν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα των πολιτών για την πολιτική και τους πολιτικούς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Για αρκετά χρόνια τα ευχάριστα λόγια και ο αλόγιστος δανεισμός αποκοίμισαν την ελληνική κοινωνία. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά διασφαλίζοντας ένα επίπεδο κατανάλωσης που ξεπερνά κατά πολύ τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Και από τα ευχάριστα λόγια, φτάσαμε τώρα στις δυσάρεστες αναγκαίες πράξεις. Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λειτουργεί η δημοκρατία χωρίς κοινοβουλευτισμό, πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ορίζουμε ως μέγιστη πρόκληση μια νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να οικοδομηθεί με υλικό το ήθος και την αλήθεια. Θυμίζω πάντως πως τους πολιτικούς τους εκλέγουν οι πολίτες. Ο ένας είναι καθρέφτης του άλλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προσωπικά εσείς γιατί επιλέξατε τη Β΄Αθήνας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στρατεύομαι στη Β΄Αθήνας γιατί θεωρώ χρέος μου αυτόν τον αγώνα για ό,τι ενισχύει το ΠΑΣΟΚ και πάνω απ’όλα δυναμώνει την πατρίδα μας. Σε αυτήν την περιοχή, που δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την κρίση, οφείλω να σταθώ δίπλα στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που σαν ναρκαλιευτές δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Μπροστά στους πολίτες να μιλήσω για ό,τι έγινε και κυρίως για ό,τι πρέπει να γίνει, συμβάλλοντας έτσι στην ανάγκη σταθεροποίησης της χώρας ως προϋπόθεσης για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αναμφίβολα, αν θα έπρεπε να ψηφίσουμε μία φορά σε εκλογική διαδικασία, τώρα είναι αναγκαίο να το κάνουμε. Για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και την απομόνωση που θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Η ανασυγκρότηση της χώρας είναι η μέθοδος προκειμένου να παραμείνουμε στο ίδιο τραπέζι, ως ισότιμοι εταίροι με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια θέση που δεν μας χαρίζει κάποιος, αλλά εμείς πρέπει να την κατακτούμε διαρκώς. Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με εθνική ήττα, χωρίς δυνατότητα επανακατάκτησης των απωλειών που συνεπάγεται. Αυτό κυρίως κρίνεται στις επόμενες εκλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και η επόμενη μέρα των εκλογών;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και η διασφάλιση της πιστωτικής ρευστότητας στην αγορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν προϋποθέσεις για να αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Στις εκλογές, το κριτήριο της απογοήτευσης και της απόδοσης ευθυνών πρέπει να συνδυαστεί με την αίσθηση ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Το «καληνύχτα» για ό,τι πέρασε πρέπει να συνοδεύεται από το «καλημέρα» γι’ αυτό που τώρα αρχίζει. Είναι στο χέρι μας να διανύσουμε την απόσταση που απομένει για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών, επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014 και σφραγίζοντας έτσι την αρχή μίας νέας περιόδου για την Αυτοδύναμη Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε πραγματικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα; Εάν δεν γίνει αυτό τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι εφικτό. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του ανέλαβε τις ευθύνες και σήκωσε το βάρος πληρώνοντας τις αμαρτίες άλλων. Παραλάβαμε μία ουσιαστικώς χρεωκοπημένη χώρα το 2009 και κρατήσαμε την Ελλάδα ορθή και την ελπίδα ζωντανή. Επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για μια Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, με δυνάμεις που ξεπερνούν τα αριθμητικά όρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προς τα δεξιά μας και προς τα αριστερά μας. Μια ισχυρή Κυβέρνηση, Κυβέρνηση εθνικής συνέργειας, κάνει ισχυρότερη και την χώρα, με την προϋπόθεση ότι είναι μακράς πνοής και αποτρέπει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, αφού ιδίως αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει η δυνατότητα να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Είτε αυτό είναι λεπτό της ώρας, είτε είναι λεπτό του ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, η εθνική κρίση χτυπά τους ευπαθείς και αδύναμους της κοινωνίας και οφείλουμε, με μέτρα αντισταθμιστικής πολιτικής, να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Τη μάχη αυτή τη δίνουμε όχι στα κομματικά χαρακώματα, αλλά στα εθνικά σύνορα. Και ακόμη, αυτό που αποτελεί σήμερα ζητούμενο είναι να ανακτήσουμε τις απώλειες της τελευταίας περιόδου στο εισόδημά μας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αποτρέψουμε οριστικά το ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης που θα οδηγούσε στο να χάσουμε και αυτά που μέχρι τώρα έχουμε διατηρήσει. Τις εγγυήσεις τις προσφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επειδή στις εκλογές αναδεικνύουμε την Κυβέρνηση και δεν εκλέγουμε αντιπολίτευση, πιστεύω ότι η ψήφος των πολιτών πρέπει να είναι δημιουργική και όχι αυτοκαταστροφική. Γιατί όποιος καταψηφίζει απλώς και μόνο για να ασκήσει κριτική, τότε τιμωρεί την χώρα σε ακυβερνησία και τελικώς εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό στο ενδεχόμενο πλήρους αδυναμίας να ανασυγκροτηθεί η Οικονομία και η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Θεσμοί