Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

Εκτύπωση
PDF

Ο κ. Σαμαράς δικαιούται να είναι Πρωθυπουργός μόνο αν η Ν.Δ. εξασφαλίσει την ανώτατη πλειοψηφία, δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ & Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας  σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ».

Δείτε το video της συνέντευξης στο κανάλι του Δημήτρη Ρέππα (youtube).

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας μεγάλης εθνικής συμμαχίας προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και δεσμεύεται ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιβαρύνει φορολογικά τους πολίτες, γιατί ήδη αυτό έχει γίνει υπέρμετρα και βεβαίως, θα πρέπει να προστατέψουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ μιλά για την ανάγκη συνεργασιών αλλά δεν ξεκαθαρίζει ακόμη αν θα συμπράξει με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ, πράγματι, καλεί όλα τα κόμματα να μετακινηθούμε από τα κομματικά χαρακώματα και να δώσουμε τη μάχη στα εθνικά σύνορα, λόγω του εθνικού χαρακτήρα της κρίσης. Ζητά από τους πολίτες να το εμπιστευτούν για μία Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, μία μεγάλη συμμαχία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Και νομίζω ότι τόσο προς τα δεξιά μας, όσο και προς τα αριστερά μας υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να παραλάβουν αυτό το μήνυμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμμετείχατε σε μία Κυβέρνηση υπό τον κύριο Σαμαρά ή θα προτιμούσατε ένα τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. έχει διατυπώσει μία θέση η οποία είναι εξαιρετικά αλαζονική. Ζητάει την αυτοδυναμία που δεν προκύπτει από τα στοιχεία και ισχυρίζεται ότι θέλει να διώξει το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ακόμη κι αν κάποιος εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξει μία ευρύτερη συνεργασία για μία ισχυρή Κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα.

Η χώρα δεν αντέχει επαναλαμβανόμενες εκλογές, δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό: είτε αυτό είναι λεπτό του ευρώ, είτε είναι λεπτό της ώρας. Με αυτήν την έννοια, αν η Ν.Δ. εξασφαλίσει την ανώτατη πλειοψηφία ασφαλώς ο κ. Σαμαράς δικαιούται να είναι ο Πρωθυπουργός. Ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση. Από την άλλη, αν προκύψει η ανάγκη μιας Κυβέρνησης συνεργασίας, η Ν.Δ. έχει αυτοεγκλωβιστεί και η ενδεχόμενη πρότασή της δεν έχει τόσους πολλούς παραλήπτες όσους του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αντίθεση με τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μισθολογικά, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει νέες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ποιος είναι πιο κοντά στην αλήθεια;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη μία επισκόπηση των δαπανών που θα καταλήξει σε ορισμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων θα επιλέξει η επόμενη Κυβέρνηση. Από τη δική μας πλευρά δεσμευόμαστε να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι πολίτες γιατί ήδη αυτό έχει γίνει υπέρμετρα και βεβαίως, θα πρέπει να προστατέψουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Ωστόσο, αν δεν επιτύχουμε γρήγορα ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μείνουμε πίσω στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των αποκρατικοποιήσεων, τότε πράγματι τίθεται θέμα άντλησης πόρων από μισθούς και συντάξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από χρόνια στο ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας κατέρχεστε στη Β' Αθηνών. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες της περιφέρειας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σας: η Β' Αθήνας έχει ζημιωθεί περισσότερο από την πολιτική που ακολουθήθηκε. Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα, ειδικά στις δυτικές περιοχές, που δοκιμάζονται πραγματικά. Θα τους έλεγα όμως ότι επωμιστήκαμε ένα μεγάλο κόστος για να αποφύγουμε την χρεωκοπία. Μπορεί όντως να έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο της ζωής τους, αλλά θα είχαμε χάσει πολλά περισσότερα αν ακολουθούσαμε μια ανεύθυνη πολιτική υπολογίζοντας μόνον το πολιτικό κόστος. Βλέπω στα μάτια τους πολίτες της Β' Αθήνας για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Αθήνας, μαζί με τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τους «ναρκαλιευτές» όπως λέω, που δίνουν σε κάθε γειτονιά τη μάχη.

Θεσμοί