Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «REAL FM»

Εκτύπωση
PDF

«Στη θαλπωρή της αντιπολίτευσης, ο καθένας βρίσκει καταφύγιο και μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του για τα άλλα κόμματα και τις πολιτικές τους, αλλά στο ενδεχόμενο να κληθεί το ίδιο το κόμμα να ασκήσει κυβερνητική πολιτική, δεν διατυπώνει μία πρόταση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ & Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας σε σημερινή συνέντευξή του στον «REAL FM» στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή. «Εκτός», παρατήρησε, «εάν είναι διέξοδος το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφική εξέλιξη πλέον, ή αν είναι διέξοδος η στάση πληρωμών προς τα έξω, που σημαίνει και στάση πληρωμών προς τα μέσα, αφού με δανεικά ζούμε ακόμη, τουλάχιστον τώρα», τόνισε ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή να συναντήσουμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υποψήφιο Βουλευτή στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας, τον κ. Δημήτρη Ρέππα. Καλό μεσημέρι. Δυσκολεύομαι να συνηθίσω ότι είστε υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, σας είχα συνηθίσει στην Αρκαδία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια κ. Ρέππα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλό μεσημέρι. Καλό μεσημέρι στους ακροατές μας. Έκλεισε αυτός ο κύκλος της Αρκαδίας και στρατεύομαι να δώσω τη μάχη σε μία δύσκολη περιοχή, που δοκιμάζεται από την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια. Δίπλα στους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που όπως λέω χαρακτηριστικά ήταν οι ναρκαλιευτές στις γειτονιές για την υπεράσπιση του ΠΑΣΟΚ, αξίζει και εμείς να σταθούμε δίπλα τους και να σηκώσουμε τη σημαία αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Μαζί και στα δύσκολα λοιπόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποια επιχειρήματα όμως, δεν έχω καταλάβει. Εγώ το ρωτώ σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αυτό, γιατί είναι τόσο νωπή η διετής διακυβέρνηση με τα αρνητικά της στοιχεία. Δεν θα μιλήσω για τα θετικά θα μιλήσω μόνο για τα αρνητικά, που ήταν πάρα πολλά και σημαντικά και οι επιπτώσεις τους πολύ μεγάλες. Άρα λοιπόν γιατί ξαναζητάτε την ψήφο του λαού και τι του λέτε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς είμαστε σε μία δύσκολη θέση πράγματι γιατί αυτό το οποίο βιώνει ο πολίτης σήμερα, το συγκρίνει με αυτό το οποίο είχε πριν και σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες έχουν χάσει. Έχουν χάσει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους, άρα έχει υποβαθμιστεί η ζωή τους. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα έπρεπε να το συγκρίνουν με αυτό το οποίο θα μπορούσε να συμβεί αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτήν την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης και αλλαγών με συνέπεια να οδηγηθεί η χώρα σε απομόνωση και κατάρρευση. Τότε νομίζω, θα ήταν η τέλεια καταστροφή. Άρα λοιπόν, πρέπει να πιστωθεί σε αυτήν την Κυβέρνηση ότι κόντρα σε οποιαδήποτε έννοια δέους για το πολιτικό κόστος, έμεινε ορθή, πήρε τις γενναίες πρωτοβουλίες δυσαρεστώντας τους φίλους που την εμπιστεύτηκαν, αλλά το συμφέρον της χώρας αυτό επέβαλε. Κάναμε την προσπάθεια αυτή μόνοι μας στην Κυβέρνηση επί δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε μήνες που συμμετείχε στην αρχή το ΛΑΟΣ και η Ν.Δ. καθ' ολοκληρία σε αυτήν την Κυβέρνηση Παπαδήμου, είδατε σε τι κρίση οδηγήθηκαν. Σκεφτείτε λοιπόν την αξία της δικής μας προσπάθειας αν την μετρήσετε, μεταξύ των άλλων, με το ότι μείναμε ορθοί επί δύο περίπου χρόνια μόνοι μας, απέναντι σε όλα τα μέτωπα. Ξέρετε, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010 είχε προχωρήσει, με τις προτάσεις που έκανε και ο Παπανδρέου και η Ελλάδα, στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού στήριξης αλληλεγγύης που με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους δημιούργησε, για να έχουμε αυτήν την επιτυχή διαπραγμάτευση. Επίσης, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, εάν η Ν.Δ. είχε κρατήσει μια άλλη στάση από την αρχή, όπως έκανε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία που είχαν ανάλογο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Αυτό, κάνει ακόμα πιο σημαντική την προσπάθειά μας, παρά το ότι όπως είπατε, πολλές πλευρές της πολιτικής μας που έθιξαν τους πολίτες, δεν μιλώ γι' αυτούς που ξεβολεύτηκαν, μιλώ για τους πολίτες που είδαν το βιοτικό επίπεδό τους να υποβαθμίζεται και να μην μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, την χώρα να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο, ύφεσης, πολύ μεγάλης ύφεσης, για πολλά περισσότερα χρόνια από όσο υπολογιζόταν στην αρχή. Βλέπουμε και τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος μιλάει για ύφεση μεγαλύτερη φέτος, πάνω από το 4,5% που ήταν ο υπολογισμός. Δηλαδή, είναι πολλά και παρατεταμένα τα χρόνια κ. Ρέππα. Κάτι πήγε πολύ λάθος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε ύφεση από το 2008. Αυτό σημαίνει πραγματικά αρνητικότατη εξέλιξη, πρέπει όμως να σας πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση, δεν έχει συμβεί παγκοσμίως πουθενά, καμία επιστήμη δεν το προβλέπει και στην πράξη καμία χώρα δεν το έχει πετύχει, να περάσουμε από τον κύκλο της ύφεσης στην ανάπτυξη, χωρίς να έχουμε πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν έχεις καμία περίπτωση, καμία δυνατότητα, καμία πιθανότητα σε καμία περίπτωση να πετύχεις ρευστότητα στην αγορά για να τροφοδοτήσεις την ανάπτυξη, αν πριν δεν έχεις πείσει ότι έχεις πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα. Μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε κάνει τα 2/3 της διαδρομής. Σκεφτείτε ότι το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν στα 24 δισ. και θα πάμε τώρα στα μείον δύο δισ. Δηλαδή, έχουμε μία προσαρμογή 22 δισ. ευρώ και θέλουμε μία προσαρμογή ακόμη, γιατί θα το ρωτήσετε -είμαι απολύτως σίγουρος- 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Πετύχαμε δηλαδή την προσαρμογή των 22 και μας μένουν ακόμη 11. Στο 1/3 τώρα που μένει, θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας το ρωτούσα, αλλά λίγο διαφορετικά. Τα 11 δισ. δεσμεύεται ο κ. Βενιζέλος ότι δεν πρόκειται να προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε από αυξήσεις νέων φόρων. Από πού θα προέλθουν κύριε Υπουργέ; Εσείς φιλοδοξείτε να μετάσχετε στην επόμενη Κυβέρνηση και πρέπει ήδη να έχετε τις προτάσεις σας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αυτή θα εξειδικευτεί από την επόμενη Κυβέρνηση. Εμείς φιλοδοξούμε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του να δώσει εντολή για μια Κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει σταθερή πορεία για την χώρα. Θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, πέραν του οικονομικού προβλήματος, να αντιμετωπίζει και πρόβλημα πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας. Κάτι τέτοιο θα επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα. Παρακαλώ τους Έλληνες πολίτες που μας ακούν αυτήν την ώρα, να καταλάβουν ότι οι εκλογές δεν γίνονται για τα κόμματα και τους πολιτικούς. Αυτό είναι μια πρωτοβάθμια ανάγνωση. Οι εκλογές γίνονται για την χώρα και τους πολίτες. Για να βγάλουμε Κυβέρνηση πάμε σε εκλογές, όχι για να εκλέξουμε αντιπολίτευση. Εμείς θεωρείτε βέβαιο ότι θα είμαστε στην επόμενη Κυβέρνηση, όπως θέτετε το ερώτημα. Ξέρετε πέραν του να δίνουμε απαντήσεις, κάποια στιγμή έχουμε κι εμείς ενδιαφέρον να κάνουμε ερωτήσεις να μας δώσουν κάποιοι άλλοι απαντήσεις, για το πώς θα κυβερνήσουν αν ο λαός τους καλέσει να κυβερνήσουν, γιατί δεν μας δίνουν καμιά απάντηση. Διατυπώνουν μόνον κριτική μέσω ερωτήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα αντιμνημονιακά κόμματα μιλάτε τώρα, είτε από δεξιά είτε από αριστερά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Στη θαλπωρή της αντιπολίτευσης ο καθένας βρίσκει καταφύγιο και μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του για τα άλλα κόμματα και τις πολιτικές τους, αλλά στο ενδεχόμενο να κληθεί το ίδιο το κόμμα να ασκήσει κυβερνητική πολιτική, δεν διατυπώνει μία πρόταση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Εκτός, αν είναι διέξοδος το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφική εξέλιξη πλέον, εκτός αν είναι διέξοδος η στάση πληρωμών προς τα έξω, αλλά η στάση πληρωμών προς τα έξω σημαίνει και στάση πληρωμών προς τα μέσα, αφού με δανεικά ζούμε ακόμη, τουλάχιστον τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας κυβερνητική πρόταση ποια ακριβώς είναι κ. Ρέππα; Ακούω τον κ. Βενιζέλο να μιλάει διαρκώς για την προοπτική συγκυβέρνησης. Συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., συγκυβέρνηση και με τον κ. Φώτη Κουβέλη τον οποίο θα καλέσετε αν φυσικά είναι στο χέρι σας; Πώς το βλέπετε εσείς το επόμενο κυβερνητικό σχήμα για να δούμε και πόσο βιώσιμο είναι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα, το πιο σημαντικό ίσως, που πρέπει να απασχολήσει τους πολίτες. Το λέω αυτό, γιατί η κατεύθυνση στην χώρα θα δοθεί από την ψήφο των πολιτών. Εμείς θα σεβαστούμε την κρίση των πολιτών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε ευχαριστημένοι από την εμπιστοσύνη που έχει δείξει κατά καιρούς ο ελληνικός λαός στο ΠΑΣΟΚ, παρά την πικρία που συχνά η πολιτική μας επισώρευσε σε πολίτες. Τώρα λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή. Μέχρι τώρα επικρατεί σε σημαντικό βαθμό το κριτήριο της οργής, της αγανάκτησης, θέλει να τιμωρήσει και να αποδώσει ευθύνες ο πολίτης. Καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης, πιστεύω ότι θα επικρατήσει το κριτήριο της συναίσθησης της ευθύνης για την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο για να δούμε τα πράγματα με μια καθαρή ματιά. Άλλωστε, δεν πας μακριά αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου και κοιτάς μόνιμα τον καθρέφτη. Κοιτάς δηλαδή μονίμως προς τα πίσω. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Το ΠΑΣΟΚ, λόγω και της θέσης του στην κομματική γεωγραφία έχει ένα πλεονέκτημα. Μπορεί να διαμορφώσει ένα γεωμετρικό τόπο κοινό, με δυνάμεις που βρίσκονται προς τα δεξιά του για θέματα που αφορούν στον αταλάντευτο προσανατολισμό της χώρας και έναν αντίστοιχο γεωμετρικό τόπο με δυνάμεις, που βρίσκονται προς τα αριστερά του για μια πολιτική αλληλεγγύης, η οποία κατανέμει τα βάρη με δικαιότερο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως είναι ισορροπία στο κενό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ισορροπία. Πιστεύω ότι η αριθμητική της επόμενης Βουλής είναι αυτή, η οποία θα μας δείξει το δρόμο για τη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ, έχει ευρύτερους παραλήπτες από τα δικά του κοινοβουλευτικά όρια σε σχέση με τους παραλήπτες που μπορεί να έχει η Ν.Δ. για τη δική της πολιτική πρόταση. Αν από εκεί και πέρα η αριθμητική της Βουλής δίνει σαφή κατεύθυνση για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης με δεξιά χαρακτηριστικά, ασφαλώς η Ν.Δ. και οι συγγενείς δυνάμεις, αν υπάρχουν τέτοιες στη Βουλή, θα συγκροτήσουν Κυβέρνηση. Αυτοδυναμία δεν προκύπτει, όπως όλα δείχνουν και νομίζω ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια ανάλυση των πραγμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά εάν δεν επιλέξει επαναληπτικές εκλογές, σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε αυτή την Κυβέρνηση, και αν η διaφορά είναι και μεγάλη θα αποδεχθεί Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Το ερμηνεύω σωστά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι ακριβώς. Εγώ είπα ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ, του δίνει πλεονέκτημα. Εμείς θα απευθυνθούμε στον κ. Κουβέλη, ο οποίος θα κληθεί να πάρει θέση, όπως και άλλες δυνάμεις που μπορεί να προκύψουν, κατ’ οικονομία της συζήτησης αναφέρω, έτσι, προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, θα απευθυνθείτε σε αυτά σε περίπτωση που έχετε την εντολή. Σε περίπτωση που δεν έχετε την εντολή, θα πρέπει να το κάνει ο κ. Σαμαράς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε περίπτωση που δεν έχουμε την εντολή, την εντολή θα διαχειριστεί ο κ. Σαμαράς. Εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, είναι κι αυτό μια πιθανότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη, με βάση τις δημοσκοπήσεις που ξέραμε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει για αυτό, να διακριβωθεί ποια είναι η προγραμματική σύγκλιση που πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Εγώ σας λέω όμως εκ προοιμίου, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο εμείς θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα ευρύτερο πλαίσιο δυνάμεων στη σύνθεσή της. Γιατί όταν μιλούμε για μία Κυβέρνηση που εξασφαλίζει σταθερή προοπτική για την χώρα, δεν μιλούμε για μία Κυβέρνηση κομματικής επιβεβαίωσης. Διότι υπάρχει και ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε αυτό που ονομάζω «καθοδικό σπιράλ». Η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων τα φθείρει, ιδίως όταν ασκούν μία πολιτική που δεν είναι δημοφιλής. Αυτή η φθορά οδηγεί σε μείωση των ποσοστών τους και της επιρροής τους στις εκλογές. Τα μειωμένα ποσοστά, όπως επιβεβαιώνονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνει αναγκαστική τη συνεργασία τους, που αυτή επειδή ακριβώς προκαλεί νέα φθορά, οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά, και ούτω καθ’ εξής. Αυτό το καθοδικό σπιράλ πρέπει να το σπάσει ο ελληνικός λαός, δίνοντας μία σαφή εντολή με την ψήφο του για την κατεύθυνση της χώρας, είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Η εντολή αυτή πρέπει να είναι σαφής, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, γιατί αυτό συνάδει και με τη φυσιολογία του Κοινοβουλευτισμού. Έτσι γίνεται σε όλες, ή εν πάσει περιπτώσει στις περισσότερες Δημοκρατίες του κόσμου. Να υπάρχει μία σαφής εντολή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αν παρ’ ελπίδα ούτε αυτό γίνει, τότε πράγματι, έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση για το καλό της χώρας. Γιατί η μάχη δεν δίνεται στα κομματικά χαρακώματα, γίνεται στα εθνικά σύνορα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε αυτήν τη συζήτηση, θεωρώντας και πάλι ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι ως βασικός άξονας έχουμε περισσότερες παραλήπτες για το πολιτικό μήνυμά μας από οποιονδήποτε άλλον. Και από τον κ. Σαμαρά και από τη Ν.Δ. Είναι πολύ σαφές αυτό που λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, κ. Ρέππα, να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλό σας μεσημέρι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.

Θεσμοί