Συνέντευξη στο «Ράδιο 9»

Εκτύπωση
PDF

«Η Χρυσή Αυγή λέει ανοιχτά ότι ομνύει στο όνομα του Χίτλερ. Ζητάμε λοιπόν τώρα, επειδή παρουσιάζεται και ως αντιμνημονιακή και εθνικοανεξαρτησιακή δύναμη, τουλάχιστον στη ρητορική της, η μετεμψύχωση του Χίτλερ παρούσα στη Βουλή να συμβάλλει στο να διώξουμε τη Μέρκελ. Πλήρης παραλογισμός», τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας όταν ρωτήθηκε σήμερα σχετικά σε συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ 9, στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Όσον αφορά στη Ν.Δ. παρατήρησε ότι «δεν είναι αυτό που δείχνει. Είναι αυτή που ήταν πάντα. Είναι διχαστική και μισαλλόδοξη. Εγώ θα έλεγα ότι αν πρέπει κάποιος να αξιολογηθεί αρνητικά αυτή την ώρα, είναι αυτός ο οποίος έχει ευθύνη για το αρνητικό σημείο, το σημείο μηδέν στο οποίο ξεκίνησε αυτή η κρίση. Γιατί δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο. Και την κρίση την έφερε η Ν.Δ. Παρέδωσε μια ουσιαστικώς χρεοκοπημένη χώρα. Φταίει το ΠΑΣΟΚ για αρκετά, στο πλαίσιο της πολιτικής που άσκησε ως Κυβέρνηση, θα έλεγα όμως φταίει κυρίως για το ότι δεν ανέδειξε τις ευθύνες της Ν.Δ., που την περίοδο 2004-2009 ουσιαστικά επιβάρυνε το δημόσιο χρέος υπέρμετρα με τον αλόγιστο δανεισμό και με σπατάλες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κ. Δημήτρη Ρέππα, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποψήφιο στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα στους ακροατές μας, καλή εβδομάδα.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο κ. Σαμαράς κ. Ρέππα, είπε χθες ότι το κόμμα του έχει μελετήσει όλους τους κωδικούς και ξέρει από πού θα κάνει τις μειώσεις. Εσείς τους έχετε μελετήσει τους κωδικούς, κι αν ναι τι μειώσεις -γελάω, γιατί ο κόσμος έχει απηυδήσει. Αν είσαστε εδώ στο στούντιο και βλέπατε τα μηνύματα πώς πέφτουνε βροχή, δεν ανέχεται άλλο την παροχολογία. Γιατί τα δύο κόμματα εξουσίας, εσείς το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν μπαίνετε στη λογική της πραγματικότητας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η γλώσσα της αλήθειας που πρέπει να επικρατήσει αυτήν την προεκλογική περίοδο, οδηγεί στην κοινή λογική. Είμαστε μία χώρα η οποία μέχρι τώρα, μέσω αλόγιστου δανεισμού, ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Θα πρέπει να περιορίσουμε το προωθημένο καταναλωτικό πρότυπο που είχαμε μέχρι τώρα και να αναδιοργανώσουμε το καθυστερημένο παραγωγικό μοντέλο που χαρακτήριζε την Ελλάδα. Αυτό το άνοιγμα του παραγωγικού μοντέλου σε σχέση με το καταναλωτικό πρότυπο, είναι που δημιούργησε κάθε χρόνο έλλειμμα και μεγάλωνε το χρέος.

Τι πρέπει να κάνουμε τώρα;  Ό,τι θα έκανε κάθε νοικοκύρης στο δικό του σπίτι. Μια συνετή διαχείριση, προκειμένου από τα ελλείμματα να περάσουμε στα πλεονάσματα. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς, με τον τρόπο με τον οποίο μίλησε στο Ζάππειο, καλό είναι βεβαίως κάθε κόμμα προεκλογικά να παρουσιάζει τις απόψεις του, έπεισε για το αντίθετο από αυτό το οποίο επεδίωξε να κάνει. Η Ν.Δ., γνωρίζετε, ότι παρέδωσε την χώρα με υψηλό έλλειμμα δημοσιονομικό, στο 15,5% περίπου και στο 16% επίσης υψηλό, υψηλότατο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ξέρει λοιπόν τους κωδικούς από τους οποίους έφυγαν οι πόροι από την ελληνική Οικονομία, έγιναν οι σπατάλες εκείνη την περίοδο που κυβέρνησε η Ν.Δ. και τώρα σε αυτούς τους κωδικούς υποτίθεται θα επιστρέψει για να κάνει τις περιστολές των δαπανών. Δεν ήταν συγκεκριμένος. Ίσα-ίσα τα μέτρα τα οποία ονομάζει ισοδύναμα, θα απαιτούσαν αρκετά χρήματα ακόμη πέραν των 11 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να επιτύχουμε ως προς τη δημοσιοοικονομική προσαρμογή μέχρι το 2014. Άρα θα πρέπει να υπολογίσουμε άλλα 8 δισ. συνολικά δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια - και αυτό δεν είναι εφικτό. Ο κ. Σαμαράς δεν νομίζω ότι λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δίνει την αίσθηση ο κ. Σαμαράς, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι την επομένη των εκλογών δεν θα υπάρχει τρόικα, δεν θα υπάρχουν επιτηρητές. Αυτά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή από τα δύο κόμματα απέχουν παρασάγγας από τους στόχους της τρόικας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει πάρει ένα δάνειο και για να το πάρει έχει συμφωνήσει ένα πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα πολιτικής, στον πυρήνα του τουλάχιστον, το οποίο κατά την κοινή αντίληψη οδηγεί στην επίτευξη πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει αυτά τα οποία χρωστά. Και επίσης ως πρόσθετο υποβοηθητικό μέτρο αποφασίστηκε το λεγόμενο PSI, η αναδιάρθρωση του χρέους και το κούρεμα. Το ένα όμως είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το άλλο. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «εμείς συμφωνούμε απόλυτα με το νέο δάνειο ύψους 130 δισ., αλλά δεν συμφωνούμε απολύτως με το νέο πρόγραμμα». Μα δεν έχεις το νέο δάνειο αν δεν έχεις πριν το νέο πρόγραμμα. Δεν δίνει κάποιος χρήματα σε κάποιον άλλον χωρίς να διασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή τους.

Εμείς έχουμε έναν λόγο πολύ μετρημένο και πολύ λιτό. Ίσως επειδή κυβερνήσαμε και γνωρίζουμε πως έχουν τα πράγματα. Η Ν.Δ., η οποία συμμετείχε στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο μίας αντισυμπολίτευσης -όπως την ονόμασα- υπονομεύοντάς τη δηλαδή για να δείξει ότι η συνεργασία δεν είναι ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, άρα να παραπέμπει στη διεκδίκηση αυτοδυναμίας, έρχεται τώρα και λέει: «Εγώ έχω τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Αγνοώντας ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να λυθεί αν δεν καταβάλλονται οι δόσεις, δηλαδή να συνεχίσει η Ελλάδα να λειτουργεί, να κρατήσουμε όρθιες τις δομές: τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Και δεύτερον να γίνονται επενδύσεις. Να έχουμε χρήματα για να διασφαλίσουμε ρευστότητα στην αγορά. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα πως θα νοιώθατε ως Έλλην πολίτης που θα πηγαίνατε αύριο στην κάλπη όταν ακούγατε τον αρχηγό ενός κόμματος και αναφέρομε στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε «ήμουν αντίθετος στο λεφτά υπάρχουν, ήμουν αντίθετος στο μαζί τα φάγαμε, ήμουν αντίθετος στην προσφυγή στο ΔΝΤ, ήμουν αντίθετος, ήμουν αντίθετος» και ταυτόχρονα ήταν μέσα σε όλες αυτές τις Κυβερνήσεις στις οποίες συνυπέγραψε και στο τέλος ως Υπουργός Οικονομικών έβαλε την υπογραφή του στα πιο σκληρά μέτρα τα οποία πήραμε. Και τώρα, αυτά τα μέτρα τα παίρνει πίσω. Εγώ νοιώθω ότι με κοροϊδεύει. Το ίδιο ο Σαμαράς, ο οποίος μου υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια όταν και ο ίδιος έχει υπογράψει –και εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα- για τα νέα μέτρα που θα έρθουν τον Ιούνιο. Το πολιτικό σύστημα νοιώθω ότι με κοροϊδεύει εμένα που σκέφτομαι να πάω αύριο στην κάλπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πάνε όλοι στην κάλπη, να συμμετέχουν και να κάνουν την επιλογή της αρεσκείας τους γιατί αυτό είναι η Δημοκρατία. Επί της ουσίας τώρα, αν δοθούν στη δημοσιότητα τα Πρακτικά των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλων οργάνων θα γνωρίζετε τι έχει πει ο καθένας. Ο κ. Βενιζέλος κατά καιρούς διατύπωσε διάφορες απόψεις. Θέλω όμως να τον κρίνεται όχι από αυτά τα οποία είπε, αλλά από αυτά τα οποία έκανε. Και αυτά τα οποία έκανε, ιδίως όταν ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να πετύχουμε την απόφαση Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο και συμμετείχε ενεργότατα στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εξασφάλιση του νέου δανείου. Αυτό είναι έργο της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου κ. Βενιζέλου κατά πρώτο λόγο. Δεν λέει κάτι τώρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το οποίο δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα ή προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες για να κερδίσει ψήφους. Κάθε άλλο. Είναι πολύ μετρημένος. Λέει ότι έχουμε διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, τα 2/3 της απόστασης της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται. Μένει το υπόλοιπο 1/3, θα πρέπει να το διαχειριστούμε με ευθύνη για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε πράγματι μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή 22 δισ. ευρώ, το θέμα είναι ότι οι πόροι αυτοί έφυγαν για να πάνε στα κρατικά ταμεία, κυρίως από μισθωτούς, συνταξιούχους και όχι από τους έχοντες και κατέχοντες όπως θα έπρεπε στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό να γίνει. Το δέχομαι αυτό και αυτή είναι η κριτική την οποία μπορεί να ασκήσει κάποιος σε εμάς. Δεν είναι απόφαση Βενιζέλου. Είναι η μόνη δυνατότητα που είχε η Κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα σε πορεία με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα είχε περιθωριοποιηθεί και θα είχε απομονωθεί. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Αν η Ε.Ε. άκουγε τις προτάσεις μας και είχε δημιουργήσει αυτούς τους μηχανισμούς ένα - ενάμιση χρόνο πριν θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Γιατί οι μηχανισμοί στήριξης να μην υπάρχουν από το 2010; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε στο τέλος του 2011 να μιλάμε γι’ αυτό το πρόγραμμα, που φαίνεται τώρα ότι δίνει προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας;

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για την οικονομία του χρόνου, ο Δημήτρης Ρέππας θα δεχόταν να έπαιρνε μέρος σε μία Κυβέρνηση, ως Υπουργός, της οποίας Πρόεδρος θα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς; Υποθετική ερώτηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αγωνίζομαι για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες μας έχουν ορίζοντα που υπερβαίνει την αριθμητική των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στη Βουλή. Αντιθέτως με τη Ν.Δ. που είναι θα έλεγα μόνη της, εμείς, έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε δυνάμεις και από δεξιά μας και από αριστερά μας, για ένα σχήμα που εξασφαλίζει μια σταθερή διακυβέρνηση προοπτικής στον τόπο.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όσον με αφορά προσωπικά, εγώ ανήκω σε ένα κόμμα και ανήκω αδιαπραγμάτευτα σε αυτό. Οι αποφάσεις του κόμματος με δεσμεύουν. Δεν έχω προσωπική επιλογή για τέτοια θέματα, τα οποία αφορούν το σχηματισμό Κυβέρνησης και ουσιαστικά τη σταθεροποίηση της χώρας. Αν το κόμμα μου, αυτό αποφασίσει, εγώ θα συνταχθώ με αυτήν την απόφαση, παρά το ότι –ομολογώ- στα όργανα του κόμματος θα εκφράσω την προσωπική μου διαφωνία, σας λέω προκαταβολικά. Αν το κόμμα μου αποφασίσει διαφορετικά, διαφορετική θα είναι και η δική μου προς τα έξω θέση.

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο Βενιζέλος από τη Λαμία, προχθές το βράδυ, ήταν σαφής στο θέμα αυτό. Του έστειλε μήνυμα του Σαμαρά και του είπε, «πρόσεχε μην θεωρείς τίποτα δεδομένο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σωστά το θέτετε, γιατί ο κ. Σαμαράς έχει μία προεκλογική ρητορική, βάσει της οποίας ζητάει να πάρει αυτοδυναμία το κόμμα του, για να διώξει μεταξύ των άλλων το ΠΑΣΟΚ. Λέει, «λύστε μου τα χέρια, να διώξω το ΠΑΣΟΚ». Εμείς λέμε, «ας ενώσουμε τα χέρια των δύο, για να διώξουμε την κρίση, να διώξουμε την επιτήρηση».

Δ.ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Λέει και κάτι άλλο η Ν.Δ., ο Μάξιμος Χαρακόπουλος: «βγάλτε μας για να πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Παπανδρέου και αυτούς που μας έστειλαν στο μνημόνιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. δεν είναι αυτό που δείχνει, είναι αυτή που ήταν πάντα. Είναι διχαστική και μισαλλόδοξη. Εγώ θα έλεγα ότι αν πρέπει κάποιος να αξιολογηθεί αρνητικά αυτή την ώρα, είναι αυτός ο οποίος έχει ευθύνη για το αρνητικό σημείο, το σημείο μηδέν στο οποίο ξεκίνησε αυτή η κρίση. Γιατί δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο. Η κρίση έφερε το μνημόνιο και την κρίση την έφερε η Ν.Δ. Παρέδωσε μια ουσιαστικώς χρεοκοπημένη χώρα. Φταίει το ΠΑΣΟΚ για αρκετά, στο πλαίσιο της πολιτικής που άσκησε ως Κυβέρνηση, θα έλεγα όμως φταίει κυρίως για το ότι δεν ανέδειξε τις ευθύνες της Ν.Δ. που την περίοδο 2004-2009 ουσιαστικά επιβάρυνε το δημόσιο χρέος υπέρμετρα με τον αλόγιστο δανεισμό και με σπατάλες.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν κλείσουμε θα ήθελα ένα σχόλιο για τα γεγονότα του Σαββάτου στο Μαρούσι, με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής εις βάρος του κ. Ευθυμίου και κυρίως ένα σχόλιο σαν απάντηση σε αυτό που είπε ο κ. Παναγιώταρος, υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή, πριν από λίγο στην εκπομπή μας ότι ο λαός ζητάει πολλές φορές να γίνεται μέσα στη Βουλή «της Ταϋλάνδης», «εμείς δρούμε ανεξέλεγκτα και αν χρειαστεί δεν αποκλείεται να γίνει αυτό μέσα στη Βουλή». Τι απαντάτε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι το στοιχείο του θυμού ή της αγανάκτησης που επικρατεί θα μεταστραφεί και θα γίνει αίσθηση ευθύνης των πολιτών ενόψει των εκλογών. Δεν νομίζω, παρά το ότι η Δημοκρατία είναι ανεκτική, ότι μπορεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να επιτραπούν συμπεριφορές και μια στάση η οποία διαρραγεί τον δημοκρατικό κανόνα βάσει του οποίου συνυπάρχουμε μέσα από τις διαφορές μας. Η Χρυσή Αυγή λέει ανοιχτά ότι ομνύει στο όνομα του Χίτλερ. Ζητάμε λοιπόν τώρα, επειδή παρουσιάζεται και ως αντιμνημονιακή και εθνικοανεξαρτησιακή δύναμη, τουλάχιστον στη ρητορική της, η μετεμψύχωση του Χίτλερ παρούσα στη Βουλή να συμβάλλει στο να διώξουμε τη Μέρκελ. Πλήρης παραλογισμός. Αυτό που έχει αξία είναι τούτο: Η Βουλή δεν μπορεί να φιλοξενεί αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις, δυνάμεις οι οποίες υπονομεύουν τη Δημοκρατία που είναι ένα αγαθό χωρίς το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πετύχει την οικονομική ανάκαμψή της. Αυτά πάνε μαζί.

Δ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα, ως υποψήφιο στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ σας εύχομαι καλή επιτυχία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

Θεσμοί