Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Εκτύπωση
PDF

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας, ακόμη κι αν δεν είναι ελκυστική λόγω των υποχρεώσεων που συνεπάγεται. Ο υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθήνας και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δήλωσε: «Η αλήθεια μας είναι Εθνική αλήθεια. Μια χώρα που ζει με αλόγιστο δανεισμό οδηγείται στην χρεωκοπία. Είναι χρήσιμο στοιχείο εθνικής αυτογνωσίας κι ας μην είναι ελκυστικό. Με τα ευχάριστα λόγια τόσων χρόνων φτάσαμε στην ανάγκη των δυσάρεστων πράξεων τώρα. Οι πολίτες θέλουν ό,τι καθένας κάνει στην οικογενειακή μικροκλίμακα όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση, να γίνεται και στην Εθνική Οικονομία. Αυτή η αλήθεια είναι απλή και είναι όλη η αλήθεια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η σταθεροποίηση της χώρας προϋποθέτει κυβερνητική σταθερότητα και το ΠΑΣΟΚ μπορεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση σημαντικού τμήματος των πολιτών από την πολιτική που ασκήθηκε, με μέτρο σύγκρισης το επίπεδο ζωής που είχαν εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήταν ολέθριο η χώρα να παραδοθεί στην αβεβαιότητα και να απολέσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στερώντας ταυτοχρόνως οριστικά από τους πολίτες την ελπίδα για το αντίκρισμα των θυσιών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας. Έχετε σκεφθεί ότι η αλήθειά σας δεν είναι καθόλου ελκυστική για τους ψηφοφόρους;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η αλήθεια μας είναι Εθνική αλήθεια. Μια χώρα που ζει με αλόγιστο δανεισμό οδηγείται στην χρεωκοπία. Είναι χρήσιμο στοιχείο εθνικής αυτογνωσίας κι ας μην είναι ελκυστικό. Με τα ευχάριστα λόγια τόσων χρόνων φτάσαμε στην ανάγκη των δυσάρεστων πράξεων τώρα. Οι πολίτες θέλουν ό,τι καθένας κάνει στην οικογενειακή μικροκλίμακα όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση, να γίνεται και στην Εθνική Οικονομία. Αυτή η αλήθεια είναι απλή και είναι όλη η αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εφικτός ο στόχος της πρωτιάς στις 6 Μαΐου και πως αυτή θα διαμόρφωνε το μετεκλογικό τοπίο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ είναι εφικτή και διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικό άξονα προγραμματικών συγκλίσεων με δυνάμεις και από δεξιά του και από αριστερά του. Η ΝΔ επιλέγει κομματικά προτάγματα, όπως της αυτοδύναμης Κυβέρνησής της. Εμείς επιλέγουμε Εθνικά προτάγματα που αναφέρονται στην Αυτοδύναμη Ελλάδα. Η στάση όλων μας θα πρέπει να κινείται στην αποτροπή παράτασης της ρευστότητας μέσω επαναληπτικών εκλογών. Η νέα Βουλή με τόσο πολλά κόμματα, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθιστά πιο νευραλγικό το ρόλο του Βαγγέλη Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ για ένα στόχο που επιβάλλει μια συμμαχία Εθνικής συνευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει τη διακυβέρνηση Παπανδρέου στην πορεία προς τις εκλογές;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο απολογισμός τέτοιων κρίσιμων περιόδων έχει ιστορική διάσταση. Δεν μπορεί να είναι συγκυριακός, δηλαδή ψηφοθηρικός. Ασφαλώς αναγνωρίζουμε αδυναμίες και λάθη. Ασφαλώς -το έκανα στην ομιλία μου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη. Η Κυβέρνηση Παπανδρέου όμως δεν είχε μόνον Πρωθυπουργό, είχε και πολλούς Υπουργούς και Υφυπουργούς. Θα άξιζε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάνει λάθος όποιος κοιτάζει περισσότερο πίσω και κάνει ιστορικό λάθος αυτός που κοιτάζει μόνον πίσω. Δεν θα πας μακριά αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου κοιτώντας μονίμως στον καθρέπτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιλέξατε να πολιτευτείτε  στη Β΄ Αθήνας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οφείλω να σταθώ μπροστά στους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ζουν στη Β΄ Αθήνας.

Θεσμοί