Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «Flash 96.0»

Εκτύπωση
PDF

«Με ενοχλεί η ρητορική πολλών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ περισσότερο όταν τα χρήματα τα οποία προσφέρουν για τη στήριξη της χώρας είναι δάνεια και δεν είναι δωρεά», ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας σε σημερινή συνέντευξή του στον Flash 96.0 στον δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Μπαρόζο. Ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι στο απώτερο παρελθόν υπήρξαν δωρεές προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, αλλά τώρα μιλούμε για ποσά τα οποία θα επιστραφούν και μάλιστα με ένα επιτόκιο, βεβαίως χαμηλότερο σε σχέση με το αν προσέφευγε να δανειστεί στις αγορές, το οποίο όμως αποφέρει κέρδη σε αυτούς οι οποίοι δανείζουν.

Χαρακτήρισε επιφανειακή εκτίμηση και λανθασμένη επιλογή την οριοθέτηση της δημόσιας ζωής με βάση το μνημόνιο, δοθέντος ότι το μνημόνιο σε μεγάλο τμήμα του περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν στην Ελλάδα. Είναι φανερό, είπε, γιατί έγινε αυτή η επιλογή από την αντιπολίτευση και ιδίως από την αριστερά: για να κτίσει ένα μέτωπο προσελκύοντας ψηφοφόρους.

Ο κ. Ρέππας, εξέφρασε την άποψη ότι «θα χρειαστούν και νέες προσαρμογές να γίνουν προκειμένου να διατηρήσουμε τον έλεγχο στην βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Η τάση είναι καθοδική», τόνισε και πρόσθεσε παραστατικά για το ύψος του: «Σε ένα σημείο μπορείς να βρεθείς δύο φορές -είτε γυρίζοντας, είτε πηγαίνοντας. Αν πούμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο γκρεμό, σε απόσταση 100 μέτρων και πήγαινε προς το γκρεμό, τώρα μπορεί να βρίσκεται πάλι σε απόσταση 100 μέτρων ή σε πιο κοντινή απόσταση, 80 μέτρων, αλλά η τάση είναι διαφορετική, γυρίζοντας από το γκρεμό».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε με τον κ. Ρέππα, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθηνών, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Καλό σας μεσημέρι κ. Ρέππα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλό μεσημέρι. Χρόνια πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρόνια πολλά και σε εσάς. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπαρόζο και όχι τόσο για τις παροτρύνσεις ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, αλλά για το πως -ας πούμε- ενημερώνει, με ποια ρητορική ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλους τους Έλληνες πολίτες, δηλαδή λέγοντας ότι ο κάθε Έλληνας έχει πάρει 33.700 ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δηλαδή μία ρητορική που μας εμφανίζει σαν να έχουμε πάρει στο χέρι κάθε Έλληνας 33.700 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Με ενοχλεί η ρητορική πολλών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ περισσότερο όταν τα χρήματα τα οποία προσφέρουν για τη στήριξη της χώρας είναι δάνεια και δεν είναι δωρεά. Επειδή γίνεται συζήτηση για σχέδια του απώτερου παρελθόντος, θέλω να σας πω ότι υπήρχαν δωρεές προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, αλλά τώρα μιλούμε για ποσά τα οποία θα επιστραφούν. Και μάλιστα δάνεια τα οποία δίνονται στην Ελλάδα όχι με χαμηλό επιτόκιο. Με επιτόκιο βεβαίως καλό σε σχέση με αυτό το οποίο θα αναγκαζόταν να δανειστεί η Ελλάδα αν προσέφευγε στις αγορές, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα επιτόκιο το οποίο αποφέρει κέρδη σε αυτούς οι οποίοι δανείζουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Από εκεί και πέρα τώρα, η Ελλάδα είναι σε ύφεση από το 2008. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό, μεταξύ των άλλων, έχει δυσμενείς συνέπειες και στην απασχόληση. Αυξάνεται η ανεργία. Αν δεν γίνουν επενδύσεις, να επιτύχουμε παραγωγή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσουμε απασχόληση, αυτό το πρόβλημα που είναι μία κοινωνική βόμβα θα καταπιεί την Ελλάδα, γιατί ο κατακερματισμός της ελληνικής κοινωνίας θα αποσταθεροποιήσει και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτή είναι η αλυσίδα των συνεπειών. Βεβαίως τα χρήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ διαθέτει στην Ελλάδα, θα πρέπει να ελευθερωθούν και για να το επιτύχουμε αυτό, πέραν από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των αρμοδίων μηχανισμών, θα πρέπει να απλοποιηθούν και οι διαδικασίες. Έχει συσσωρευτεί μια υπέρμετρη γραφειοκρατία για την αξιοποίηση των πόρων αυτών, με συνέπεια να παραμένουν εν υπνώσει σημαντικά ποσά. Έχουμε πει ότι η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών θα δώσει τη δυνατότητα να σπάσουμε τον κλοιό της πιστωτικής ασφυξίας και να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ όμως κ. Ρέππα θέλω να μου πείτε το εξής, γιατί άκουσα τον κ. Παπαδήμο ο οποίος είπε εχθές, έκανε έκκληση προς τους τραπεζίτες να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ στη ρητορική του κ. Βενιζέλου είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτική. Δηλαδή εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από το να κάνουμε έκκληση; Γιατί με τις εκκλήσεις δεν βγαίνει τίποτα. Έχουν γίνει πολλές φορές εκκλήσεις δηλαδή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι έχουν τη θέση τους, ως στοιχείο όμως το οποίο είναι συμπληρωματικό. Εδώ προέχει να ανταποκριθεί καθένας στο χρέος που έχει απέναντι στην πατρίδα για να ξεπεράσουμε μία εθνική κρίση. Οι Τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην ανακεφαλαίωση. Τα χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα τους, είναι στη διάθεσή τους εφόσον ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα αυτή η διαδικασία και έχουν υποχρέωση μέχρι το Σεπτέμβριο -είναι συγκεκριμένη δέσμευση αυτή- ένα ποσό τουλάχιστον τεσσάρων δισ. ευρώ να διατεθεί για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -το ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνηση. Τα τέσσερα δισ. θα είναι νέα δάνεια ή περιλαμβάνονται αναχρηματοδοτήσεις; Γιατί οι Τράπεζες, ξέρετε τι κάνουνε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έρθει από τις τράπεζες, με ευνοϊκά επιτόκια. Και θα είναι μία θετική συνέπεια, ακολούθως της ανακεφαλαίωσης των Τραπεζών, που μέσω αυτής θα αποκτήσουν μία δυνατότητα ρευστότητας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Τράπεζες συνηθίζουν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που είχαν χρηματοδοτήσει στο παρελθόν, έτσι ώστε να κρατήσουν τα δάνειά τους ενήμερα. Δεν πρόκειται δηλαδή για νέα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι τα χρήματα αυτά είναι νέα χρήματα. Όσον αφορά τώρα στον προορισμό των χρημάτων, εγώ θα δεχθώ ότι μπορεί να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι δανεισμένες, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές με αυτή τη νέα δανειοδότησή τους θα μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις ή να μην ρίξουν τον κύκλο εργασιών τους. Άρα λοιπόν, είναι χρήσιμη αυτή η δράση, έτσι και αλλιώς. Βεβαίως η αγορά είναι αυτή, επιχειρηματίες και Τράπεζες, που σε μία άμεση συνεργασία θα κάνουν τις επιλογές τους με έναν τρόπο ο οποίος είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον. Εδώ δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, πέραν ενός ορισμένου σημείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κράτος μπορεί να παρέμβει στην οικονομία μόνο με δικές του επενδύσεις, αν προγραμματίσει και βρει χρήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχετε δίκιο. Υπάρχουν προγράμματα για τα οποία το κράτος έχει δεσμευτεί από το παρελθόν. Τα προγράμματα αυτά έχουν παγώσει, μπορούν και πάλι να εκκινήσουν υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει τις ανάλογες εγγυήσεις. Γιατί η αλλαγή που συντελέστηκε λόγω της κρίσης όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, έχει κάνει τους παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα, με συμβάσεις όμως που είχαν υπογραφεί πριν το 2009, να επιχειρούν να αναθεωρήσουν τώρα τη θέση τους, γιατί δεν τους συμφέρει η συμμετοχή αφού έχει αλλάξει το ύψος του επιτοκίου. Λοιπόν πρέπει να προσφερθούν ανάλογες εγγυήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει κάποια μικρά βήματα, δειλά, αλλά και μέσω του ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά είναι που συζητούνται και ο κ. Μπαρόζο καλό είναι να βοηθήσει μέσω της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πόρους άμεσα διαθέσιμους για να αξιοποιηθούν για την εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα περιμένετε ότι θα επιδράσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών του πρώτου γύρου την Κυριακή ή την επόμενη Κυριακή του δεύτερου γύρου, στις ελληνικές εκλογές και με ποιόν τρόπο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κρίση δεν είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, δεν είναι μία νησίδα η Ελλάδα, είναι ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Ευρωζώνης. Η κρίση λοιπόν, η δημοσιονομική, διέρχεται όλη την Ευρώπη -και μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης. Η Ισπανία είναι στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Και γνωρίζετε τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Άρα λοιπόν, αυτό το αρνητικό διεθνές περιβάλλον έχει αρνητικό αντίκτυπο και για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν είχε εγκαίρως ακούσει τις προτάσεις που είχε διατυπώσει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ελλάδα, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης και αλληλεγγύης, από τις αρχές του 2010, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά προς το καλύτερο. Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως λόγω της επιλογής που έκανε η Γερμανία με την κα Μέρκελ, προσέφυγε στην τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αυτόν το μηχανισμό, θεωρώντας ότι είχε εμπειρία, τεχνογνωσία και μπορεί να χειριστεί τα σχετικά προβλήματα. Το θέμα είναι ότι οι γαλλικές εκλογές, που γίνονται τις επόμενες ημέρες, επειδή όπως μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, θα οδηγήσουν σε μία κυβερνητική αλλαγή, θα αποτελέσει αυτό –πιστεύω- ένα σημείο για γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην πολιτική θεώρηση, την προσέγγιση δηλαδή, του προβλήματος και την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισής του, με έμφαση περισσότερο σε πολιτικές αναπτυξιακές, όχι σε πολιτικές δημοσιοοικονομικής λιτότητας η οποία ουσιαστικά ανακυκλώνει την ύφεση, όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως προβλέπετε ότι θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ή τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η οριοθέτηση της δημόσιας ζωής με βάση το μνημόνιο είναι απολύτως λανθασμένη. Είναι μία πολύ επιφανειακή εκτίμηση, δοθέντος ότι το μνημόνιο σε μεγάλο τμήμα του περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία να προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές. Απλώς με έναν τρόπο, ο οποίος είναι φανερό γιατί επιλέχτηκε, προσπαθεί η αντιπολίτευση, ιδίως από την αριστερά, να οριοθετήσει και τη δημόσια ζωή για να κτίσει ένα μέτωπο προσελκύοντας ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά προφανώς το βρήκε έτοιμο αυτό το μέτωπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μνημόνιο. Χρειάζεται ένα άλλο μνημόνιο όμως. Και ξέρετε, το «μνημόνιο 2» είναι καλύτερο από το «μνημόνιο 1». Λογικό είναι αυτό, γιατί είχαμε ήδη την εμπειρία της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου. Και ένα «μνημόνιο 3» θα είναι ακόμη καλύτερο, γιατί θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι θα είναι καλύτερο το δεύτερο από το πρώτο μνημόνιο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι καλύτερο από το πρώτο ως προς το ότι ελαφρύνει το δημόσιο χρέος σε ένα σημαντικό ύψος, που φθάνει περίπου πενήντα ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κατά 105 δισ. ευρώ. Ή μειώνει την εξυπηρέτηση των τόκων ετησίως κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, τα οποία τα κερδίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά όμως είναι στα χαρτιά. Μέχρι το 2020.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μα μόλις τώρα έγινε η διαπραγμάτευση, ολοκληρώθηκε και τώρα αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, στα χαρτιά, αν συγκρίνουμε τα χαρτιά του δεύτερου με τα χαρτιά του πρώτου, το πρώτο ήταν καλύτερο γιατί προέβλεπε ότι το 2011 θα βγούμε στις αγορές. Στα χαρτιά αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν υπήρχε το πρώτο μνημόνιο, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τον Οκτώβριο του 2010, φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε και για το δεύτερο μνημόνιο. Το πρώτο μνημόνιο είχε αυτή την αστοχία, που την αναφέρατε κι εσείς. Θα την πω με άλλα λόγια: προέβλεψε ότι η διαχείριση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναδιάρθρωση του χρέους προβλέφθηκε για πρώτη φορά μετά την απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου και συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο μνημόνιο -στο νέο πρόγραμμα- και αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αντί να μιλάμε για το στόχο του 2020 που είναι το 117%, καλύτερα να μιλάμε για το που έφθασε μετά το κούρεμα -και προς το παρόν έχει φθάσει στο 157%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Άρα λοιπόν η πολιτική που θα ακολουθήσουμε στην Ελλάδα εν μέσω αυτής της δημοσιονομικής κρίσης που είναι πανευρωπαϊκή, θα μας δώσει την κατεύθυνση για τις προσαρμογές που πρέπει πάντοτε να γίνονται. Η άποψή μου είναι ότι θα χρειαστούν και νέες προσαρμογές να γίνουν προκειμένου να διατηρήσουμε τον έλεγχο στην βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Η τάση είναι καθοδική. Θα κάνω μία παραστατική μεταφορά: Σε ένα σημείο μπορείς να βρεθείς δύο φορές -είτε γυρίζοντας, είτε πηγαίνοντας. Αν πούμε ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο γκρεμό, σε απόσταση 100 μέτρων και πήγαινε προς το γκρεμό, τώρα μπορεί να βρίσκεται πάλι σε απόσταση 100 μέτρων ή σε πιο κοντινή απόσταση, 80 μέτρων, αλλά η τάση είναι διαφορετική, γυρίζοντας από το γκρεμό.

Αυτό ήθελα να σας πω επειδή γίνεται συχνή αναφορά στο ύψος του χρέους, ενώ το έλλειμμα βλέπετε -που αυτό είναι το καθοριστικό- έχει πιεστεί λόγω της τεράστιας δημοσιοοικονομικής προσαρμογής που κάναμε, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, στα μόλις 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2011, από τα 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα που ήταν το 2009. Αυτό σημαίνει ότι δεν τροφοδοτείται πια με την ίδια ένταση κι από του χρόνου πιστεύω ότι δεν θα τροφοδοτείται πια με νέο έλλειμμα το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτό θα το συγκρατήσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε για το σημείο που μπορεί να περάσεις δύο φορές, όταν πηγαίνεις και όταν γυρίζεις, ισχύει και για την ύφεση. Δηλαδή άλλο πράγμα είναι το ΑΕΠ στο σημείο που το διασχίσαμε πριν από 10 χρόνια, προς τα επάνω και άλλο είναι το ΑΕΠ το οποίο διασχίζουμε τώρα, στο ίδιο σημείο, αλλά με πορεία προς τα κάτω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Σας λέω λοιπόν ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο προτείνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει κατά πολύ τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και δίνει έμφαση στα μέτρα της ανάπτυξης. Πέραν όλων των άλλων, των στοιχείων εξωτερικής πολιτικής που ουδόλως αναφέρονται στις δεσμεύσεις του μνημονίου. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, γιατί το απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια, η αναντιστοιχία του με το προωθημένο καταναλωτικό πρότυπο που επικράτησε δυστυχώς, οδήγησε την Ελλάδα στο να δανείζεται συνεχώς. Η Ελλάδα είναι σε ουσιαστική χρεωκοπία μετά το 2007, όταν είχε έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στο ύψος του 15%. Δεν μπορεί να σταθεί έτσι οποιαδήποτε χώρα. Και είχε έλλειμμα 15,5% μέσα στο 2009.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση που αφορά στις εκλογές. Είδατε μέχρι τώρα τις έχουμε αποφύγει. Ο πρώτος στόχος, το σχέδιο Α, και της Ν.Δ. για αυτοδυναμία και του ΠΑΣΟΚ για πρώτο κόμμα, δεν επιβεβαιώνεται. Πάμε στο σχέδιο Β, το οποίο είναι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το σχέδιο, λένε οι μετρήσεις οι σημερινές που είναι και οι τελευταίες, βαίνει συρρικνούμενο όσο περνάνε οι μέρες. Οι σημερινές τελευταίες μετρήσεις, με αναγωγές, δίνουν στα δύο κόμματα από 32 έως 40%.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σε μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος επικρατεί το κριτήριο του θυμού και της απογοήτευσης, άρα της τιμωρίας και της απόδοσης ευθυνών για ό,τι προηγήθηκε. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, καθώς θα έρθει η ώρα της κάλπης θα συναισθανθεί την κρισιμότητα της περίστασης, το ότι η Ελλάδα την επόμενη ημέρα πρέπει να έχει μια σταθερή Κυβέρνηση, μια εγγυημένη προοπτική και νομίζω ότι θα μας δώσει την κατεύθυνση που πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε. Η κατεύθυνση αυτή, μπορεί να είναι άλλη από μία Κυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας εθνικής ευθύνης. Μονοκομματική Κυβέρνηση, ακόμη κι αν μπορούσε μέσω της αριθμητικής της Βουλής να προκύψει, νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος για την πολιτική που είναι αναγκαία αυτή την περίοδο.

Πιστεύω στη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την πρώτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση και νομίζω ότι βασικός παίκτης θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ και ο ορίζοντας των παραληπτών των πρωτοβουλιών μας είναι πολύ ευρύτερος από τον ορίζοντα που έχει ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία Κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, την οποία θα επιτρέπουν οι αριθμοί στη Βουλή, θα έχουν ας πούμε πάνω από 150 που χρειάζονται, νομίζετε ότι είναι βιώσιμη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι βιώσιμη μια Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις που βρίσκονται και δεξιά του και αριστερά του. Και πρέπει και οι δυνάμεις που βρίσκονται προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ να πάρουν συγκεκριμένη θέση, ιδίως απέναντι στο ενδεχόμενο να οδηγούμεθα σε επαναληπτικές εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Οικονομία της χώρας. Γιατί ξέρετε, σε μια περίοδο που δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό, είτε λεπτό της ώρας είτε λεπτό του ευρώ, νομίζω ότι είναι εθνικό έγκλημα να ζητάμε κομματική επιβεβαίωση, μέσω επαναλαμβανόμενων εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Ρέππα σας ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.

 

Θεσμοί