Συνέντευξη στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM»

Εκτύπωση
PDF

«Η Νέα Δημοκρατία λέει δώστε μου αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ λέει, Αυτοδυναμία της Ελλάδας είναι αυτό το οποίο προέχει», τόνισε μιλώντας για τις διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Άρη Ραβανό. Όταν ρωτήθηκε για το ποιοι έχουν θέση στο σχηματισμό της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές, απάντησε: «Έχουν θέση όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συγκλίνουν στον κοινό τόπο: πρώτον, τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αταλάντευτο προσανατολισμό μας στο ευρώ και την Ευρώπη, δεύτερον, την αξιοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών με συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και προσαρμογής και τρίτον τη δυνατότητα μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το λεγόμενο «νέο πρόγραμμα» ή «μνημόνιο 2», να σχεδιάσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας, διαπραγματευόμενοι και πάλι με τους εταίρους, αλλά και με μέτρα αναπτυξιακά τα οποία θα δημιουργήσουν απασχόληση και θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, που τώρα φαίνεται ότι φτάνει στα όρια της αντοχής της. Νομίζω οι δυνάμεις αυτές, βρίσκονται και δεξιά μας και αριστερά μας. Και γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ ότι ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο βασικός παίχτης την επόμενη ημέρα, αυτοί δηλαδή που θα έχουν την πρωτοβουλία των χειρισμών προκειμένου να συγκροτηθεί η Κυβέρνηση».

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όπως είχαμε προαναγγείλει στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, τον οποίο και καλημερίζουμε. Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές μας. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σας ακούω με μεγάλη ζωτικότητα και ένταση. Να υποθέσω ότι δεν έχετε ξεκινήσει τις επαφές σας στη Β΄ Αθηνών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχω ήδη κάνει έναν κύκλο συναντήσεων και έχω διαμορφώσει μία άποψη για το ποιες είναι οι απόψεις των πολιτών.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Και παρόλα αυτά βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε ώρα μάχης: «Στρατιώτη μου, για πόλεμο δεν κάνει, όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει», το γνωρίζετε αυτό. Είναι δόγμα και στην πολιτική. Η αισιοδοξία είναι στοιχείο της πολιτικής, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρέπει να σας πω ότι πράγματι, ο προβληματισμός -στα όρια κάποιες φορές της οργής και της αγανάκτησης- των πολιτών φτάνει και σε εμάς. Και βλέπω ότι η ψήφος των πολιτών, με τα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν έχει στη σύνθεσή της κατά κύριο λόγο το στοιχείο της αποδοκιμασίας και της τιμωρίας για όσα προηγήθηκαν. Εγώ, καλώ τους πολίτες να συναισθανθούν τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα. Είναι ψήφος για να εκλέξουμε Κυβέρνηση, για να κυβερνηθεί ο τόπος στη συνέχεια, όχι για να αποδοκιμάσουμε την Κυβέρνηση την περίοδο που πέρασε.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ναι όμως από ό,τι αποδεικνύεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα κ.Υπουργέ δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας ακυβερνησίας, πολύ μεγαλύτερη από το να υπάρξει μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τα δημοσκοπικά ευρήματα πράγματι αποτυπώνουν αυτήν την κατάσταση. Έχουν όμως μία τεχνική επισφάλεια, επειδή ακριβώς οι πολίτες που καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις έρευνες δεν έχουν θετική ανταπόκριση -δεν συμμετέχουν δηλαδή. Άρα, τα ευρήματα μπορεί να πει κανείς ότι έχουν ένα μεγάλο ρίσκο, άρα δεν πρέπει να τα πάρουμε τοις μετρητοίς. Το αναγνωρίζουν αυτό και οι ίδιοι οι επικεφαλής των εταιρειών ερευνών. Όσον αφορά στην πολιτική εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, θα έλεγα και πάλι πως η προοπτική της αυτοδυναμίας ενός κόμματος φαντάζει ανέφικτη. Εμείς έχουμε μιλήσει για μία συμμαχία εθνικής συνευθύνης, με μία Κυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει σταθερή προοπτική για την χώρα, σε ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και με πολιτική αλληλεγγύης.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σε αυτήν την Κυβέρνηση έχει θέση η Νέα Δημοκρατία;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχουν θέση όλες εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συγκλίνουν στα εξής στοιχεία, που συνθέτουν και τον κοινό τόπο: πρώτον, τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αταλάντευτο προσανατολισμό μας στο ευρώ και την Ευρώπη, δεύτερον, την αξιοποίηση του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών με συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και προσαρμογής και τρίτον τη δυνατότητα μέσα από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το λεγόμενο «νέο πρόγραμμα» ή «μνημόνιο 2», να σχεδιάσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας, διαπραγματευόμενοι και πάλι με τους εταίρους, αλλά και με μέτρα αναπτυξιακά τα οποία θα δημιουργήσουν απασχόληση και θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, που τώρα φαίνεται ότι φτάνει στα όρια της αντοχής της. Νομίζω οι δυνάμεις αυτές, βρίσκονται και δεξιά μας και αριστερά μας. Και γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ ότι ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο βασικός παίχτης την επόμενη ημέρα, αυτοί δηλαδή που θα έχουν την πρωτοβουλία των χειρισμών προκειμένου να συγκροτηθεί η Κυβέρνηση. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία τι λέει; Η Νέα Δημοκρατία λέει «δώστε μου αυτοδυναμία». Το ΠΑΣΟΚ λέει, «Αυτοδυναμία της Ελλάδας είναι αυτό το οποίο προέχει».

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ωραία. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την αυτοδυναμία, δεν θα την έχει από ό,τι φαίνεται. Ο κ. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, αφού από ό,τι φαίνεται θα είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, δικαιούται -ας πούμε- να είναι Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σαμαράς θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας αν αυτό αποτελεί εντολή του λαού. Εμείς συζητούμε κάνοντας κάποιες πολιτικές υποθέσεις αυτήν την ώρα για την οικονομία της συζήτησης. Ο λαός είναι αυτός που με την ψήφο του θα δώσει κατεύθυνση στην χώρα. Αν η κατεύθυνση της χώρας είναι να σχηματιστεί Κυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά, αυτό ακριβώς θα γίνει. Εμείς προτιμούμε μία άλλη κατεύθυνση για την χώρα. Και προτιμούμε μία Κυβέρνηση, της οποίας κορμός θα είναι το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις οι οποίες θα συγκλίνουν προγραμματικά στον κοινό τόπο τον οποίο περιέγραψα μόλις πριν.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όπως; Με το σημερινό πολιτικό σκηνικό, ποιες είναι αυτές με τις οποίες θα μπορούσατε να συμπράξετε για να σχηματιστεί μία Κυβέρνηση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και είναι δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται στην Δημοκρατική Αριστερά, ή σε σχήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν στη νέα Βουλή. Το λέω αυτό, γιατί η εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος θα οδηγήσει σε μία αριθμητική της νέας Βουλής η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τη δυναμική που θα προκληθεί. Δηλαδή, δεν θα είναι στατική αυτή η αριθμητική στην επόμενη Βουλή.

Αν το ΠΑΣΟΚ πετύχει -που είναι εφικτός ο στόχος- να είναι πρώτο κόμμα ή να είναι πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι τότε υπάρχει ένα άλλο πολιτικό κλίμα, ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναληφθούν οι ευθύνες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Αυτό προσβλέπουμε εμείς.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εσείς κ. Ρέππα επειδή έχει ξεκινήσει μία συζήτηση από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα δεχθείτε να είστε μέλος μίας Κυβέρνησης υπό τον κ. Σαμαρά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι υπερφύαλο, είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε κιόλας για την κατοχή αξιωμάτων παρά το ότι αυτές τις ώρες το να είναι κανείς Υπουργός στην Ελλάδα της κρίσης...

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δεν είναι και το καλύτερο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: …δεν είναι το καλύτερο. Είμαστε κασκαντέρ, δεν είμαστε Υπουργοί. Εν πάση περιπτώσει, για όλα αυτά θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και το κόμμα με τις συντεταγμένες λειτουργίες του είναι αυτό το οποίο θα δώσει την κατεύθυνση και στα στελέχη του. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο θα αποφασίσει ο Πρόεδρος και τα όργανα του Κινήματος. Αν είναι προκαταβολικώς να διατυπώνουμε τη δική μας επιθυμία, αυτό έχει πολύ μικρή αξία και πολλές φορές εκφράζει μία θέληση προσωπική η οποία όμως, τι σχέση έχει με αυτό το οποίο μπορεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη αύριο, για τον τόπο κυρίως, μέσω των αποφάσεων που θα λάβει το κόμμα μας; Δεν θα το ήθελα πάντως. Σας λέω ευθέως, δεν θα το ήθελα.

Α.ΡΑΒΑΝΟΣ: Δεν θα θέλετε να συμμετέχετε σε μία Κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ραβανέ θα ήθελα ο τόπος μας να έχει μία Κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης και είναι τελείως αδιάφορο αν θα είμαι εγώ στη Κυβέρνηση ή όχι. Θα έλεγα κιόλας, πως ίσως εμείς όλοι που ασκήσαμε καθήκοντα όλη αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να έχουμε μία κριτική τοποθέτηση, με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε, ώστε να βοηθήσουμε το Κίνημά μας να ανασυγκροτηθεί, να αναζωογονηθεί και η Ελλάδα να αποκτήσει ένα άλλο, πιο γρήγορο βηματισμό, χωρίς απαραιτήτως να συμμετέχουμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Δεν το βρίσκω αυτό ότι είναι κεντρικό σημείο για την πολιτική της επόμενης περιόδου. Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καν.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Α.ΡΑΒΑΝΟΣ: Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Θα μείνω σε κάτι που είπατε πριν και θα ήθελα να μου το διευκρινίσετε. Μιλήσατε για φωνές μέσα στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσαν να συμπράξουν, να συμμετάσχουν σε μία κίνηση, να το πω σωτηρίας της χώρας; Επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων; Στήριξης του οικονομικού προγράμματος; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο στόχος ο δικός μας είναι, να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιστεύω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Εφόσον πετύχουμε αυτό το στόχο, η αριθμητική της Βουλής όπως θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα αποκτά μία άλλη δυναμική. Θα έχουμε ανακατατάξεις, αναδιαρθρώσεις. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, τότε πράγματι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία συνεργασία με άλλες δυνάμεις στη βάση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας, όπως την περιέγραψα στην αρχή. Και ο νοών νοήτω.  Α.ΡΑΒΑΝΟΣ: Όχι έγινε κατανοητό αυτό. Θεωρητικά πιστεύετε ότι θα έχουμε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όπως μέχρι τώρα είχαμε ανακατατάξεις και αλλαγές στη Βουλή που απέρχεται, έτσι και στη νέα Βουλή λόγω των συνθηκών που επικρατούν θα έχουμε πραγματικά μία αναδιάρθρωση του κομματικού συστήματος, η οποία θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές, όταν θα γίνουν αυτές οι επόμενες εκλογές, όταν πλέον η χώρα θα έχει αποκτήσει μία Κυβέρνηση με ένα πρόγραμμα, το οποίο θα πείθει ότι είναι ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, ένα πρόγραμμα που έχει ορίζοντα. Θα είναι μία Βουλή εμπροσθοβαρής.

Η Βουλή που θα προκύψει τώρα, φοβάμαι ότι θα είναι μία Βουλή η οποία θα προκύψει με το βλέμμα προς το παρελθόν -προς την τελευταία διετία, κυρίως- των ψηφοφόρων. Εγώ θέλω μία Βουλή η οποία θα προκύψει με το βλέμμα των πολιτών προς το μέλλον, προς το 2020. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Το βλέμμα προς το 2020.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δεν φοβάστε μία Βουλή ζούγκλα την επόμενη ημέρα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αν ο Ελληνικός λαός αυτήν την εντολή δώσει με την ψήφο του, θα πρέπει να σεβαστούμε την εντολή του Ελληνικού λαού. Και αυτή η Βουλή να λειτουργήσει σύμφωνα με τον Κανονισμό της, ως πυλώνας της Δημοκρατίας μας. Ελπίζω, οι δυνάμεις οι οποίες θα συγκροτούν την επόμενη Βουλή, να είναι δυνάμεις οι οποίες ομνύουν στον Κοινοβουλευτισμό και θα περιφρουρήσουν τα κοινοβουλευτικά θέσμια. Θα είναι τραγικό να έχουμε μία Βουλή, στην οποία συμμετέχουν αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις. Βουλή δηλαδή στην οποία κάποιες δυνάμεις θα εντάσσονται σε αυτήν και θα λειτουργούν υπονομεύοντας την προοπτική της.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, βάσει της εμπειρίας σας, πόσο εύκολο είναι να πειστεί ο ψηφοφόρος, ο μέσος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει μία απόσταση ψυχολογική με την ηγεσία του κόμματος, όταν ακούει τον κ. Βενιζέλο να αποτάσσει την Πρωθυπουργία, τα «λεφτά υπάρχουν», το πρώτο μνημόνιο, το δημοψήφισμα Παπανδρέου, τους φόρους και τις περικοπές μισθών και συντάξεων; Μήπως είναι πολύ αργά για δάκρυα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δάκρυα και δεν είναι κάτι που γίνεται αργά. Αυτό έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο και όχι με δάκρυα, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Τον άκουσα και εχθές το βράδυ στο MEGA και φαντάζομαι ότι η ερώτηση...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, τον άκουσα και εγώ. Αναφέρομαι στη γενναία πολιτική και προσωπική υπέρβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατέθεσε τα αξιώματά του, αφού θεώρησε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο της δικής του παρουσίας και συνεισφοράς. Και ξέρετε κάτι; Για τα λάθη και τις αδυναμίες αυτής της περιόδου έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές. Σας παραπέμπω στην ομιλία που έκανα, στο Εθνικό Συμβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, όπου είπα αρχίζοντας την ομιλία μου ότι «ίσως θα έπρεπε να καθιερώσουμε στην αρχή και το τέλος των ομιλιών μας τον χαιρετισμό, με ένα συγνώμη προς τους πολίτες», από τους οποίους πράγματι με τη στάση που είχαμε, αποστασιοποιηθήκαμε. Τους δώσαμε την εντύπωση ότι ασχολούμεθα με την χώρα, χωρίς στο κάδρο της χώρας να συμπεριλαμβάνουμε το λαό της χώρας. Αυτά όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν διαχωρίζονται. Το ένα περιλαμβάνει και δίνει περιεχόμενο και έμπνευση στο άλλο.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ξεκινήσατε με τον λαό και βρεθήκατε απέναντι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι μία από τις αδύναμες πλευρές της πολιτικής μας και επίσης, ο τρόπος με τον οποίο ασκήθηκε αυτή η πολιτική. Ήταν ένας τρόπος ο οποίος προκάλεσε πολλές φορές. Μίλησα εγκαίρως, το Μάιο του 2010, για το δάκτυλο που δεν έπρεπε να κουνάμε στους Έλληνες πολίτες.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ήταν σωστή η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Λόγω των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν σε άμεσο χρόνο, οι συνθήκες οι πιεστικές και επείγουσες, επέβαλαν πράγματι να αναζητήσουμε τη στήριξη η οποία θα εξασφάλιζε την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Το να εξασφαλίσεις ένα δάνειο, όχι ίσως με τους καλύτερους όρους, αλλά να το εξασφαλίσεις για την επόμενη περίοδο κάποιων μηνών, αυτό θα ήταν μία πολιτική θα έλεγα τυφλότητας, γιατί δεν θα αντιμετώπιζε το μακροχρόνιο πρόβλημα της χώρας, το οποίο είχε τη ρίζα του στο τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που είχε ήδη η χώρα.

Η Ελλάδα από το 2007 είχε ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο ύψος του 15% και το 2009 όπως και ο κ. Σαμαράς αρθρογράφησε, έκλεισε με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15,5%. Μία τέτοια χώρα μπορεί να έχει προοπτική εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα;

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Γιατί τότε δεν πήρατε άμεσα μέτρα από τον Οκτώβριο το 2009 και περιμένατε να φτάσουμε τον Μάιο του 2010 και μέσα σε συνθήκες τρόμου και ολικής καταστροφής προσφύγατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Παπαχρήστο, αφού αποσαφηνίσαμε ότι η προσφυγή αυτή διασφάλιζε την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια –και ζητήσαμε θυμάστε από την πρώτη στιγμή, τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης προκειμένου να έχει η Ελλάδα αυτήν την κάλυψη αφού δεν φαινόταν πιθανό να βγει στο εγγύς μέλλον στις αγορές και να δανειστεί με ευνοϊκούς για αυτή όρους - ήταν η επιλογή αυτή, μία επιλογή η οποία προέκυπτε εκ των πραγμάτων. Επαναλαμβάνω θα μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει ένα δανεισμό για λίγους μήνες. Μετά τι θα έκανε; Θα γινόντουσαν όλο και ποιο δύσκολα τα πράγματα και η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί στο απροχώρητο πλέον. Θα είχε καταρρεύσει η χώρα.

Όσον αφορά τώρα στον χρόνο στον οποίο ελήφθησαν κάποια μέτρα, εγώ θα δεχτώ ότι υπήρχε μία καθυστέρηση, παρά το ότι πολλοί είχαμε μιλήσει στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010 στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2009, και εγώ μεταξύ των άλλων, αναφέροντας: «μέτρα τώρα, μέτρα αμέσως, μέτρα δίκαια και αποτελεσματικά». Αλλά δεν είχαμε τότε την εικόνα στην ολότητα του προβλήματος που έχουμε τώρα.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μόνο δίκαια δεν ήταν κ. Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα μιλάμε εκ των υστέρων γιατί γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζαμε τότε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Ρέππα σας ευχαριστούμε πολύ, να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

Α.ΡΑΒΑΝΟΣ: Καλή επιτυχία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς, κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ πολύ.

 

Θεσμοί