Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ 105.8»

Εκτύπωση
PDF

«Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα των κυβικών μας», τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στη ΝΕΤ 105,8 στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια, αναφερόμενος στα χρήματα που ξοδεύουν κόμματα και πολιτικοί. Όπως είπε, «υπάρχει ένα ερωτηματικό γενικά, με το λεγόμενο πολιτικό χρήμα». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δύσκολη εκλογική Περιφέρεια της Β' Αθήνας, εξήγησε ότι «σε κάποιες εκλογικές περιόδους είναι διαπιστωμένο ότι δαπανώνται από υποψήφιους τεράστια ποσά, τα οποία θα έλεγε κανείς ότι είναι περισσότερα του συνόλου των αποζημιώσεων που θα λάβει κάποιος αν εκλεγεί Βουλευτής για όλη την κοινοβουλευτική του θητεία τη συγκεκριμένη περίοδο». Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει μία δεοντολογία με απαρέγκλιτους κανόνες προκειμένου έτσι να εξυγιανθεί αυτή η λειτουργία των κομμάτων, αλλά και η στάση των πολιτικών», γιατί αυτό που εξαγγέλλεις στην κοινωνία , θα πρέπει να έχεις αποδείξει ότι το εφαρμόζεις στα του οίκου σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο κ. Δημήτρης Ρέππας. Καλημέρα σας κ. Ρέππα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα. Καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προτιμάτε να βάλουμε τώρα σε τίτλο, το «Υπουργός» ή το «υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Αθήνας»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και Υπουργός και υποψήφιος για τη Β’ Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Θα προτιμούσα το «στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ούτως ή άλλως επειδή εκ των πραγμάτων σε λίγες ημέρες θα εκτεθείτε, στη Β’ Αθήνας θα είστε πλέον. Πώς το πήρατε απόφαση αυτό για τη Β’ Αθήνας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αρκαδία έχει ριζώσει ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχει κλείσει ένας κύκλος πολιτικής παρουσίας μου στην Αρκαδία. Η Αρκαδία δεν είναι μια εκλογική περιφέρεια, είναι η πατρίδα μου, είναι ο τόπος που αγαπώ και θέλω να υπηρετώ. Τριάντα χρόνια εκλέγομαι Βουλευτής. Αυτό το οποίο νομίζω έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα, είναι αυτοί που άσκησαν εξουσία να δώσουμε τη μάχη, καθένας προτείνοντας τις δικές του απόψεις και προβάλλοντας τα δικά του επιχειρήματα, ώστε να σταθεροποιήσουμε την χώρα.

Εγώ δήλωσα διαθέσιμος στο Κίνημά μας. Δεν έχει ανακοινωθεί πού θα είμαι υποψήφιος. Είναι πράγματι πιθανόν να είμαι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας. Είναι κάτι όμως, το οποίο δεν μπορώ να πω επισήμως τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έχει ενοχλήσει αυτό. Υπάρχουν συνάδελφοί σας από τη Β’ Αθήνας οι οποίοι έχουν κάνει δηλώσεις στη λογική ότι δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι φεύγουν από τις Περιφέρειες που βγαίνανε και αλλάζουν και τέτοια πράγματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου αυτές τις δηλώσεις. Εγώ, επαναλαμβάνω, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως και δεν ξέρω πού θα είμαι υποψήφιος. Δηλώνω τη διαθεσιμότητά μου, γιατί η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι σχέση αδιαπραγμάτευτη, δεν είναι μία σχέση την οποία κάθε φορά πρέπει να συζητούμε, όπως και όλοι μας. Έτσι πρέπει να συνδεόμαστε με το Κίνημά μας. Εγώ άλλωστε έχω δηλώσει εδώ και καιρό: «εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε μας».

Η Β’ Αθήνας είναι μία πολύ δύσκολη Περιφέρεια. Τιμώ τους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη σ' αυτήν την Περιφέρεια, ιδίως σε αυτές τις συνθήκες. Οι δυτικές περιοχές της Β’ Αθήνας γνωρίζετε ότι έχουν πληθυσμούς που έχουν πληγεί από την πολιτική που ακολουθήθηκε αυτά τα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς οι δύο κ. Ρέππα, και ο κ. Τσούτσιας και εγώ, το γνωρίζουμε καλά, πιστέψτε μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό με κάνει να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός όταν μιλώ σε σας στο ενδεχόμενο, τελικώς, να είμαι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα, να πιάσουμε λίγο την επικαιρότητα. Να ξεκινήσουμε από την απεργία της ΠΝΟ. Υπάρχουν κριτικές οι οποίες λένε ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αποφασιστική όσο έπρεπε, την κατάλληλη στιγμή και όχι στο παρά πέντε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση γνωρίζετε ότι συγκροτείται από δύο κόμματα. Αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα λειτουργικότητας. Η Κυβέρνηση έχει μία θέση η οποία είναι σαφής, αλλά η σαφής θέση απαιτεί και ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να γίνει πράξη. Να περάσουμε δηλαδή σε εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία διακηρύσσεται υπέρ της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου.

Το λέω αυτό, γιατί η παρούσα Κυβέρνηση πέτυχε άριστα αποτελέσματα στο πλαίσιο δύσκολων διαπραγματεύσεων για μεγάλα θέματα, τα οποία οριοθετούν την εθνική πορεία και βλέπετε ότι τροχιοδρομεί στην αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία αφορούν στο εσωτερικό της χώρας και η λύση τους εξαρτάται μόνον από μας και από κανέναν άλλον. Αυτό είναι πράγματι ένα στοιχείο προβληματισμού. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει καθαρή θέση πάνω στο πλαίσιο αυτής της Κυβέρνησης. Οι αποφάσεις ασφαλώς πρέπει να ληφθούν, εφόσον συμφωνούν και τα δύο κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση.

Η απεργία αυτή, είναι μία απεργία η οποία με όποιους όρους κι αν αξιολογηθεί δεν δικαιολογείται, και για το χρόνο που επιλέχθηκε να εκδηλωθεί και για την ένταση και τη μέθοδο που επιλέχθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αντίλογος που χρησιμοποιούν από την πλευρά των απεργών, κυρίως σ' αυτό το σκέλος του χρόνου, γιατί επιλέχθηκε αυτός ο χρόνος, άκουγα το πρωί τον κ. Νταλακογιώργο ο οποίος έλεγε «και γιατί λέτε για μας για τον χρόνο που κάνουμε την απεργία και δεν λέτε για την Κυβέρνηση που το φέρνει την τελευταία ημέρα, σήμερα Μεγάλη Τρίτη το νομοσχέδιο; Γιατί δεν λέτε για τον χρόνο που επέλεξε η Κυβέρνηση να φέρει αυτή την τροπολογία»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αυτή, θα μπορούσε με παράταση της θητείας της να παραμείνει κι άλλο χρονικό διάστημα. Εγώ -και γενικότερα εμείς- είμαστε υπέρ αυτής της άποψης. Αυτό το θέμα κρίθηκε όμως, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Πριν κλείσει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος, θα πρέπει η Βουλή να έχει ψηφίσει ρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και ο συγκεκριμένος και θεωρώ ότι οι ρυθμίσεις αυτές, είναι τελικά προς όφελος των ασφαλισμένων.

Έχουμε τεράστια ποσά τα οποία δαπανώνται στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους στον Οίκο Ναύτη. Η ένταξη των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων πρέπει να γίνει και με τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ. Είναι ένα στοιχείο εκσυγχρονισμού, προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες με τεράστια εξοικονόμηση πόρων, κάτι που δεν γίνεται σήμερα.

Πληροφορούμαι μάλιστα, ότι για τους ασφαλισμένους αυτού του κλάδου τον έλεγχο τον διενεργούν λιμενικοί, όχι γιατροί, όσον αφορά στη χορήγηση των φαρμάκων και άλλα πολλά. Αυτή η τρύπα, πρέπει να κλείσει λοιπόν, γιατί αλλιώς είναι σαν να κάνουμε μία σισύφεια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα, χωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Έπρεπε να γίνει αυτή η ρύθμιση. Εγώ δεν καταλαβαίνω αν αυτό είναι το θέμα το οποίο προβάλει ως κύριο -γιατί αυτό το αίτημα βλέπω να αναδεικνύεται ως κυρίαρχο- είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί, αναλογικώς, αυτήν την κινητοποίηση για δύο ημέρες, αυτές τις ημέρες.

Μπορούσε να γίνει μία παράσταση, μία διαμαρτυρία στο αρμόδιο Υπουργείο, μία Συνέντευξη Τύπου, μία κινητοποίηση, μία συμβολική κατάληψη ενός πλοίου, αλλά αυτή η γενικευμένη παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, ούτε προοδευτική είναι αφού επιβάλλουν λίγοι τη θέλησή τους στους πολλούς, ούτε φιλολαϊκή είναι αφού στερεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να κανονίσουν το πρόγραμμά τους τις επόμενες ημέρες και ούτε φιλεργατική είναι γιατί μια τέτοια κινητοποίηση προκαλεί πολλές ζημιές, αλλά οδηγεί και σε απώλεια θέσεων εργασίας άλλων εργαζομένων. Άρα λοιπόν, ποιο είναι το νόημα αυτής της κινητοποίησης όταν η αναλογικότητά της είναι τέτοια, ώστε να μην δικαιολογείται, αν ληφθεί υπόψη η ζημιά που προκαλείται για την εθνική Οικονομία αυτή την περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα, να έρθουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλουμε να σχολιάσετε τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε καθαρή εντολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβαλε δύο διαστάσεις -θα έλεγα- και θα ήθελα αν είναι εύκολο κ. Υπουργέ να τις σχολιάσετε και τις δύο. Η πρώτη είναι καθαρή εντολή, αυτοδυναμία και η δεύτερη ότι σε περίπτωση συνεργασίας Πρωθυπουργός όποιος βγει πρώτος. Δηλαδή αν είμαι εγώ, θα είμαι εγώ. Έφυγε από τη λογική Κυβέρνησης Παπαδήμου με άλλα λόγια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές δεν έχουν γίνει και οι εκλογές δεν γίνονται για τα κόμματα ή για τους πολιτικούς. Κυρίως γίνονται για τους πολίτες, για την χώρα. Οι πολίτες λοιπόν είναι αυτοί, οι οποίοι με την ψήφο τους θα δώσουν τη σαφή κατεύθυνση στην χώρα, την κατεύθυνση που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη ημέρα.

Εγώ, είμαι πάντοτε υπέρ των καθαρών λύσεων και πρέπει οι πολίτες με μία στάση ευθύνης να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να δώσουν πράγματι σαφή κατεύθυνση. Να δώσουν, δηλαδή, μία καθαρή απάντηση, άρα καθαρή λύση στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας, είτε προς τη μία κατεύθυνση, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Εμείς θα επιθυμούσαμε βεβαίως, μία Κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού με προγραμματική σύγκλιση και θα έλεγα και κυβερνητική σύμπραξη με όμορες, συγγενείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Αν ο ελληνικός λαός δεν κάνει αυτήν την επιλογή, ας επιλέξει μια άλλη κατεύθυνση.

Αν με την αριθμητική της Βουλής που θα προκύψει από την ψήφο του λαού, οδηγήσει τα πράγματα σε μία αναγκαστική συνεργασία των δύο κομμάτων προκειμένου να συγκροτηθεί Κυβέρνηση, γιατί η χώρα πρέπει να έχει Κυβέρνηση, τότε τίθεται ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, πολύ συγκεκριμένα, αναλόγως των αριθμητικών δεδομένων της Βουλής.

Μπορείτε να μου πείτε εσείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Μπορείτε να μου πείτε αν είναι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 120, 130 ή 145 Βουλευτές; Μπορείτε να μου πείτε ποια θα είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ; Εμείς αγωνιζόμαστε για την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ και σας διαβεβαιώ είναι κάτι το οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πρέπει να το αποκλείσετε, γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν αυτήν την υστέρηση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, γνωρίζετε ότι πάσχουν από άποψη τεχνικής μεθοδολογίας, αφού πολλοί πολίτες που καλούνται να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα αρνούνται να συμμετάσχουν. Άρα δεν υπάρχει ασφαλές δείγμα, το οποίο να μας δώσει ένα συμπέρασμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι το οποίο εσείς το λέτε κ. Ρέππα, το έχει πει και ο κ. Βενιζέλος, αλλά φαίνεται ότι το λέτε για να το λέτε, φαίνεται ότι δεν το πιστεύετε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, το πιστεύουμε απολύτως. Το έχω πει πολλές φορές, και τώρα για μία ακόμη φορά: «ο βασικός παίκτης, θυμηθείτε το, θα είναι ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ». Αν λοιπόν ο συσχετισμός της δύναμης των κομμάτων είναι τέτοιος ο οποίος επιβάλλει μία σύμπραξη, τότε θα πρέπει να δούμε αν η σύμπραξη αυτή, θα εκδηλωθεί μέσω της άμεσης συνεργασίας των κομμάτων με τους επικεφαλής τους ή μέσω της αναζήτησης τρίτων προσώπων για τη θέση του Πρωθυπουργού ή και των Υπουργών με τη στήριξη των δύο κομμάτων ή μέσω της εκδήλωσης μιας στάσης πολιτικής ανοχής του ενός κόμματος προς το άλλο και κ.ο.κ.

Αυτή η ποικιλία των επιλογών θα πρέπει να μας απασχολήσει την επόμενη ημέρα, με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική. Αν αυτή δεν είναι γνωστή τώρα, πιστεύω ότι κάθε συζήτηση είναι πρωθύστερη και γι' αυτό παρακινδυνευμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ωραία. Εχθές ψηφίστηκε αυτή η τροπολογία, για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, τα λεφτά που πρέπει να πάρουν ενόψει και των εκλογών. Εκεί είδαμε ότι εκτός από Βουλευτές και ο Υπουργός της Κυβέρνησης ο κ. Ραγκούσης είχε αρνητική στάση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στη Βουλή καθένας βεβαίως εκφράζει την άποψή του, κρίνει και κρίνεται. Εγώ είμαι Υπουργός σε μία Κυβέρνηση η οποία προώθησε μία ρύθμιση, είμαι δεσμευμένος να υποστηρίξω αυτή τη ρύθμιση. Θεωρώ ότι το δικαίωμά μου να διατυπώνω την άποψή μου εξαντλείται εντός των ορίων και του πλαισίου, το οποίο θεσπίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούμε και θα συνεργαζόμαστε στην Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση που γίνεται, είναι κάπως άνιση. Δείχνετε υπέρμετρο ενδιαφέρον την ίδια ώρα που γνωρίζετε ότι έχουν χορηγηθεί δάνεια σε άλλους φορείς, Μέσα Ενημέρωσης, επιχειρηματίες, δάνεια για τα οποία δεν επιδεικνύεται η ανάλογη ευαισθησία.

Όσον αφορά στα κόμματα, η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν παλαιές υποχρεώσεις τους και να λειτουργούν. Και τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν εξαρτώμενα από τον Έλληνα φορολογούμενο, αντί να εξαρτώνται από αδιαφανείς δυνάμεις στο παρασκήνιο, γιατί σε αυτήν την περίπτωση η ψήφος των πολιτών θα εξουδετερώνεται από τη δουλεία των πολιτικών και των κομμάτων προς άλλους αδιαφανείς παράγοντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κ. Ρέππα, θα σας το θέσω όπως μου το έθεσε ένας φίλος χθες το βράδυ, με βάση τα οικονομικά των κομμάτων και, και, και... Όταν, μου λέει, δεν είναι ικανοί να κάνουν κουμάντο σπίτι τους, θα κάνουν κουμάντο σε όλους τους υπόλοιπους;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απολύτως σωστή αυτή η σκέψη, είναι σύμφωνη με την κοινή λογική. Στα του οίκου σου πρέπει να εφαρμόζεις με συνέπεια, αυτά τα οποία εξαγγέλλεις ότι θέλεις να προωθήσεις και να επιτύχεις στην ελληνική κοινωνία. Πράγματι, τα κόμματα έχουν την τελευταία περίοδο στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης εμφανίσει προβλήματα σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι χρεωμένα. Φαίνεται ότι η πολιτική δραστηριότητα έχει τέτοιο κόστος, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ιδίως λόγω της αντίληψης που επικράτησε κάποια χρόνια για την οργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, την πρόκληση ενός εντυπωσιασμού επικοινωνιακού. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει.

Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα των κυβικών μας. Θα κινηθούμε και θα λειτουργήσουμε με αυτό που είναι το απόθεμα των δυνάμεών μας, όχι πέραν αυτού. Ας είναι διδακτική αυτή η εμπειρία και συμφωνώντας απολύτως με τον φίλο σας, θα έλεγα, ότι αυτό πρέπει να κλείσει. Βάζουμε μία τελεία εδώ και γυρίζουμε σελίδα!

Όπως υπάρχει ένα θέμα, ένα ερωτηματικό γενικά, με το λεγόμενο πολιτικό χρήμα, μιας και έγινε λόγος για τη Β’ Αθήνας. Δηλαδή, σε κάποιες εκλογικές περιόδους είναι διαπιστωμένο ότι δαπανώνται από υποψήφιους τεράστια ποσά, τα οποία χρηματικά ποσά -θα έλεγε κανείς- ότι είναι περισσότερα του συνόλου των αποζημιώσεων που θα λάβει κάποιος αν εκλεγεί Βουλευτής για όλη την κοινοβουλευτική του θητεία τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό πραγματικά προκαλεί έναν προβληματισμό. Γι' αυτό, πρέπει να υπάρχει μία δεοντολογία με απαρέγκλιτους κανόνες προκειμένου έτσι να εξυγιανθεί αυτή η λειτουργία των κομμάτων, αλλά και η στάση των πολιτικών, γιατί όπως σωστά είπατε και το υπογραμμίζω, αυτό που θες να κάνεις στην κοινωνία και το εξαγγέλλεις, θα πρέπει να έχεις αποδείξει ότι το εφαρμόζεις στα του οίκου σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας βάλω λίγο άγαρμπα το ερώτημα. Τίθεται θέμα του κ. Ραγκούση να μην είναι στα ψηφοδέλτια; Διαβάζουμε σήμερα στα ρεπορτάζ των εφημερίδων ότι υπάρχει θέμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα καθώς μιλούσαμε για τη δική μου περίπτωση ότι γι' αυτά αποφασίζουν τα όργανα του Κινήματος και ο Πρόεδρος. Εγώ είμαι της άποψης ότι σε μία τέτοια ώρα, θα πρέπει όλοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δεν τίθεται λοιπόν -κατά τη δική μου προσωπική άποψη- θέμα για οποιονδήποτε. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε στρατεύεται για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η συμβολή του είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να αξιοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ. Εχθές είχαμε μία ακόμα παρέμβαση από την κα Λαγκάρντ, η οποία θέλει να μας δώσει γραμμή για το τι θα κάνουμε, τι θα ψηφίσουμε. Πώς σας ακούγεται αυτό εσάς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν της πέφτει λόγος της κας Λαγκάρντ γιατί θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Όταν λοιπόν εμείς, τα κόμματα της χώρας μας σεβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού και αναμένουμε τη δική του ψήφο για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην πατρίδα μας, δεν μπορεί αυτή την επόμενη ημέρα στην πατρίδα μας η κα Λαγκάρντ, που δεν ψηφίζει καν στην Ελλάδα, να θέλει από τώρα να τη διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές της επιθυμίες. Μας είναι αδιάφορες οι επιθυμίες της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κ. Ρέππα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία. Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.

Θεσμοί