Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ»

Εκτύπωση
PDF

«Βασικός παίκτης την επόμενη μέρα θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ. Την πρωτοβουλία των κινήσεων δηλαδή μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα την έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημά μας, ως άξονας σταθερότητας και προοπτικής για την χώρα», δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, που φέρουν πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., ο κ. Ρέππας παρατήρησε ότι «οι τάσεις είναι αντίστροφες: καθοδικές για τη Ν.Δ. και ανοδικές για το ΠΑΣΟΚ». Σχολίασε ότι «οι πολίτες αυτήν τη στιγμή δεν απαντούν, δεν συμμετέχουν δηλαδή στις δημοσκοπήσεις και ουσιαστικώς απέχουν» και τους κάλεσε «την αγωνία τους να την κάνουν αίσθηση ευθύνης και να προσέλθουν να ψηφίσουν. Ας ψηφίσουν ό,τι εκείνοι θεωρούν σωστό, αλλά να ψηφίσουν, να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να αναδείξουν Κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον κύριο Δημήτρη Ρέππα. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα σας, καλημέρα στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω δεν έχει υπάρξει άλλος Υπουργός με τόσο μεγάλο τίτλο, όσο εσείς, πάντως…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε, είναι οι τίτλοι που ανταποκρίνονται στο νέο περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων. Ξενίζουν ίσως. Ελπίζω όμως, επειδή πιστεύω ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Υπουργείων και της χώρας, να μην αλλάξουν, γιατί κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση αλλάζουν και οι τίτλοι των Υπουργείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να άλλαζε μόνον αυτό. Λοιπόν, κύριε Ρέππα, το σενάριο της 29ης Απριλίου, για τις εκλογές, τέλος, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να έχουν προκηρυχτεί χθες. Ακούμε διαρκώς ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η 6η Μαΐου, όμως υπάρχουν σενάρια περί μίας καθυστέρησης. Εσείς έχετε πληροφορίες, έχετε κλίμα ως προς αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι αυτός που αποφασίζει. Μπορώ όμως με βάση τα όσα γνωρίζω, τόσο για το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο από άποψη δημοκρατικής ευαισθησίας θέλει να χειριστεί αυτό το θέμα η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, να πω ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών για διεξαγωγή τους την 6η του Μαΐου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες και ενστάσεις ως προς την απόφαση να διεξαχθούν, εντέλει, εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ήμουν από εκείνους που είχα διατυπώσει, όπως και πολλοί άλλοι, τη θέση ότι θα μπορούσε να παραταθεί ο βίος αυτής της Βουλής. Είναι τέτοια η περίοδος για την χώρα που απαιτεί σταθερότητα. Βεβαίως, ο αντίλογος για την ανάγκη να εκφραστεί ο λαός πρωτογενώς και μάλιστα για τόσο κρίσιμα θέματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, είναι ένας ισχυρός αντίλογος -και με αυτή την έννοια, τώρα, αφού πια έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η χώρα πάει σε εκλογές, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αυτό έπρεπε να αποφασιστεί με διαφορετικό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλα αυτά σας ακούω να διατηρείτε τις ανησυχίες σας, κύριε Ρέππα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν ο λαός καλείται στην κάλπη να κάνει την επιλογή για το ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο. Η ανησυχία μου πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός ότι πέραν των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως αυτών που έχουν αναλάβει Υπουργικά καθήκοντα, βλέπω ότι στα άλλα κόμματα είτε δεν έχουν γνώση ή συναίσθηση της πραγματικότητας, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, είτε θεωρούν ότι πρέπει να επικρατήσει ο πλειοδοτικός προεκλογικός λόγος τους και για αυτό ακριβώς εμφανίζονται σαν να αγνοούν ποιά είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ποιό είναι το μήνυμα που αναμένει ο πολίτης από τον πολιτικό εκπρόσωπό του, ώστε να πειστεί για να συμβάλλει και αυτός στην υπέρβαση της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιους αναφέρεστε κύριε Ρέππα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι κυρίως στα στελέχη της Ν.Δ. που δεν συμμετείχαν στην Κυβέρνηση, πέραν των δύο και εν συνεχεία τριών εκπροσώπων της. Δεν μπήκαν στα βαθειά του κυβερνητικού έργου και όλα τα άλλα στελέχη εμφανίζονται σαν να μην γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα –αυτό θέλω να πιστεύω- γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί να την γνωρίζουν και να την αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό. Αυτό θα είναι δυσβάστακτο και πολιτικά αθέμιτο. Βλέπω, δηλαδή, ότι μιλούν στον ελληνικό λαό σαν να πηγαίνουν σε μία οποιαδήποτε προεκλογική εκστρατεία. Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες και θεωρώ ότι πρέπει να είναι και ο δικός μας λόγος τελείως διαφορετικός απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Δεν το βλέπω αυτό, ιδίως στους εκπροσώπους της Ν.Δ., που είναι ένα κόμμα μεγάλο, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνά. Βεβαίως, εάν αναφερθώ στα στελέχη των άλλων κομμάτων, που αντιπολιτεύονται έτσι κι αλλιώς την Κυβέρνηση, θα μπορούσα να δικαιολογήσω την υπερβολή, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Γιατί η υπερβολή η οποία προτάσσει το κομματικό σε σχέση με το εθνικό, πιστεύω ότι επειδή είναι εθνικά επιζήμια, θα πρέπει να αποφεύγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρέπει να είναι ο κόσμος ψύχραιμος, νηφάλιος και πρέπει να είναι νηφάλιοι και ψύχραιμοι και οι πολιτικοί και ο λόγος τους. Αλλιώς δεν έχει μέλλον αυτή η χώρα. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό. Κι όταν λέω όλοι, εννοώ οι υποψήφιοι αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, όσοι ασκούν επιρροή στη δημόσια σφαίρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο τρόπο κύριε Ρέππα θα απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές στους πολίτες. Οι πολίτες, οι οποίοι δεν πείθονται πλέον, ακούν περί σχεδίων ανασυγκρότησης, ακούν περί ανάπτυξης, έχω την αίσθηση ότι η ιδέα αυτή, η λέξη, έχει γίνει μια πολύ γλυκιά και πολύ εύγευστη «καραμέλα» στο στόμα όλων των πολιτικών, ακούμε ότι δεν θα υπάρχουν νέες οριζόντιες περικοπές, δεν θα υπάρχουν νέα αυστηρά τέτοιου είδους μέτρα. Παρόλα αυτά νομίζω ότι δυσκολεύεται ο κόσμος πάρα πολύ να σας πιστέψει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα νέο πρόβλημα. Ο κόσμος, δεν είναι απλώς ότι δεν πιστεύει αυτά που ακούει, είναι ότι δεν ακούει. Ο κόσμος λοιπόν, πρώτον πρέπει να μας ακούσει. Δεύτερον, πρέπει να πειστεί από αυτά που θα ακούσει. Και τρίτον, εφ’ όσον πειστεί για αυτά τα οποία θα ακούσει, να είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μία προσπάθεια εθνικής συνέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το μήνυμά μας είναι σαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι ο κόσμος πια δεν θέλει να σας ακούσει, γιατί πιά δεν σας ακούει. Αυτή τι διαπίστωση είναι κύριε Ρέππα; Πράγματι, υπάρχει κόσμος που λέει «δεν θέλω να τους ακούω».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί οι πολίτες είναι οργισμένοι, είναι θυμωμένοι, επειδή ακριβώς βιώνουν μια δυστυχία -μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση. Βιώνουν μια υποβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής τους. Πάρα πολλοί βεβαίως, αδυνατούν ίσως να κάνουν τη σύγκριση με αυτό το οποίο θα συνέβαινε, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτήν την πολιτική προκειμένου να μείνει ζωντανή η χώρα, να μπορεί να διατηρήσει σε λειτουργία τις δημόσιες υπηρεσίες της, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, ή να έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συντάξεις, μισθούς –έστω σε μειωμένο επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτός ο ίδιος κόσμος ακούει και σήμερα την κυρία Λαγκάρντ να λέει ότι «η Ελλάδα δεν έχει γλυτώσει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό μίλησα για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και αυτό θα προσδιορίσει και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο. Η χώρα σταθεροποιήθηκε, κέρδισε χρόνο και άλλαξε τις προϋποθέσεις για να δώσει με πιο αισιόδοξο τρόπο τη μάχη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Δεν ξεπέρασε την κρίση, είμαστε μέσα στην κρίση. Και ο αγώνας που πρέπει να κάνουμε, θα είναι αγώνας πολύχρονος και αγώνας επίπονος, γι’ αυτό μίλησα για εθνική συνέργεια. Οι πολίτες λοιπόν, όταν λέτε ότι δεν μας ακούν, οφείλεται στο γεγονός ότι αποκοπήκαμε, επειδή μιλήσαμε στο όνομα της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν μιλήσαμε πειστικά στον ίδιο βαθμό και στο όνομα του κάθε πολίτη και της καθημερινότητάς του, με συνέπεια να μιλούμε για την χώρα λες και ο λαός, που είναι η χώρα, είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό δημιούργησε ένα διχασμό και στο δικό μας πολιτικό λόγο, αλλά και μία αμφιβολία στους πολίτες, αν ο σωτηριολογικός λόγος μας, ήταν λόγος συνθηματικός και όχι λόγος ο οποίος έχει αντίκρισμα στην καθημερινή ζωή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές είχαμε αυτό το τραγικό περιστατικό στην πλατεία Συντάγματος. Και έχει βεβαίως το πολιτικό του μήνυμα και νομίζω έχει αναλυθεί σε σημαντικό βαθμό από τον καθένα, όπως νομίζει, τα τελευταία 24ωρα. Νιώθετε ότι αφήσατε απροστάτευτο τελικά ένα κομμάτι της κοινωνίας; Τα χαμηλά στρώματα; Θυμόμαστε αυτό το περίφημο «δίχτυ ασφαλείας», που έλεγε ο κ. Παπανδρέου, αλλά μάλλον είτε δεν το απλώσατε, είτε το πήρε η προπέλα του μνημονίου και σκίστηκε και αυτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθήθηκε, ήταν μία πολιτική η οποία ήταν δραστικού περιεχομένου και άμεσης απόδοσης, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ήταν αργόσυρτη και μικρότερης αποτελεσματικότητας όσον αφορά στις δημοσιονομικές προσαρμογές που ήταν απαραίτητες στην Οικονομία και στην χώρα μας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή η οποία ήταν τεράστια, ήταν πρωτόγνωρη, έφτασε τα περίπου 20 δισ. ευρώ, περίπου το 8% του ΑΕΠ της χώρας μέσα σε μόλις δύο χρόνια, δεν έχει προηγούμενο. Μία τόσο μεγάλη προσαρμογή, αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει αφαίρεση πλούτου, αφαίρεση πόρων και αγοραστικής δύναμης από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό είναι η αλήθεια. Αν ως αντίβαρο είχαμε τα αγαθά αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών, που ασφαλώς δεν προκύπτουν αμέσως, αλλά πρέπει να είναι ορατή η απόδοση των αλλαγών αυτών, ώστε να αλλάξει η ζωή του πολίτη και η καθημερινότητά του θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κ. Υπουργέ να επανέλθουμε στο θέμα των εκλογών. Η αγωνία του κόσμου είναι τι θα γίνει μετά, τη στιγμή μάλιστα που στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ένα σκηνικό κατακερματισμού και απόλυτης ρευστότητας. Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα, επειδή οι έρευνες αυτές πάσχουν τεχνικά, δεν συμμετέχει δηλαδή ο κόσμος ώστε τα δείγματα σε σχέση με άλλες εποχές που μπορούσαν εύκολα να συντεθούν και να αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα των πολιτών, τώρα δεν είναι εύκολο, είναι και μερικότερη η αξία τους. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα μάς δίνουν ένα μήνυμα. Η αγωνία του κόσμου για τις εκλογές δεν πρέπει να είναι αγωνία για τις εκλογές, είναι η ευθύνη του κόσμου στις εκλογές. Είναι ευθύνη των πολιτών να αποφασίσουν και με την ψήφο τους να δώσουν κατεύθυνση στην χώρα, προς τη μία άλλη ή άλλη κατεύθυνση. Εμείς, πριν από τις εκλογές είναι υπερφίαλο και αλαζονικό να αποφασίζουμε για το ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση και να συζητούμε λες και είμαστε στην επόμενη Βουλή. Ας αποφασίσουν οι πολίτες.

Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Και η μάχη να δίνεται με εθνική συνέργεια, στα εθνικά σύνορα όχι στα κομματικά χαρακώματα, με εθνικά προτάγματα, όχι κομματικά. Γι’ αυτό ακριβώς θα κάνουμε ό,τι πρέπει, να είμαστε αυτοί που θα βοηθήσουμε την χώρα να ολοκληρώσει την προσπάθειά της για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτή η υπέρβαση θα προκύψει με μια προοδευτική πολιτική. Αυτή είναι μία πολιτική που βοηθάει την παραγωγή, βοηθάει την απασχόληση, περιφρουρεί τη συνοχή και διασφαλίζει και τη δημοκρατία. Χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει συνοχή, χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει απασχόληση, χωρίς απασχόληση δεν υπάρχει συνοχή και χωρίς συνοχή δεν υπάρχει δημοκρατία. Το ένα γεννά το άλλο και το ένα προϋποθέτει το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βγαίνει αυτοδύναμη Κυβέρνηση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις, λένε αυτό που μας λένε τώρα -και θα λένε κάτι διαφορετικό σε μια εβδομάδα ή σε 10 μέρες εάν γίνονταν δημοσκοπήσεις- εγώ θεωρώ ότι ο βασικός παίκτης την επόμενη μέρα θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ. Την πρωτοβουλία των κινήσεων δηλαδή μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα την έχει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημά μας. Θα είναι ο άξονας σταθερότητας και προοπτικής για την χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το λέτε αυτό, όταν στις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό πρώτο κόμμα εμφανίζεται η Ν.Δ.;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά όχι με την ίδια διαφορά και οι τάσεις γνωρίζετε ότι είναι αντίστροφες: καθοδικές για τη Ν.Δ. και ανοδικές για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο έχει αξία, είναι οι πολίτες που αυτήν τη στιγμή δεν απαντούν, δεν συμμετέχουν δηλαδή στις δημοσκοπήσεις και ουσιαστικώς απέχουν, θέλω την αγωνία τους να την κάνουν αίσθηση ευθύνης και να προσέλθουν να ψηφίσουν. Ας ψηφίσουν ό,τι εκείνοι θεωρούν σωστό, αλλά να ψηφίσουν, να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να αναδείξουν Κυβέρνηση. Στις εκλογές ψηφίζουμε για να αναδείξουμε Κυβέρνηση, όχι για να αναδείξουμε Αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση λοιπόν θα προκύψει, κατά την άποψη μου, με ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο θα επιδιώξει προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνητική σύμπραξη με άλλα κόμματα που κινούνται σε συγγενείς χώρους, όπως είναι η Δημοκρατική Αριστερά ή άλλες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια Κυβέρνηση που θα υπηρετήσει το πρόγραμμα για το οποίο εσείς έχετε δεσμευτεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε σε μια συζήτηση τώρα και οι προσεγγίσεις μας έχουν θεωρητική αξία. Όταν έρθει η ώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω μόνοι σας στο ΠΑΣΟΚ την κάνετε αυτήν τη συζήτηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς απαντούμε στα ερωτήματα που θέτετε εσείς. Η Δημοκρατική Αριστερά αν η αριθμητική της επόμενης Βουλής οδηγεί σε μια τέτοια κατεύθυνση συγκρότησης της Κυβέρνησης, θα κληθεί να απαντήσει. Και ας απαντήσει στην πράξη τότε. Εσείς υιοθετείται εκ προοιμίου ότι θα έχουμε αρνητική απάντηση. Όταν έρθει εκείνη η ώρα λοιπόν, εγώ λέω στους φίλους που δίνουν αυτήν την απάντηση, ότι το ΠΑΣΟΚ -εφ’ όσον η αριθμητική της Βουλής το επιτρέπει- θα απευθύνει αυτήν την πρόσκληση και ας δώσουν την απάντηση που δίνουν και τώρα. Και ας αναλάβουν την ευθύνη βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κόμματα πάντως που έχουν υιοθετήσει αυτό το οικονομικό πρόγραμμα κι έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει τον πυρήνα των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της δανειακή σύμβασης, αλλά το κεντρικό πρόγραμμα είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Νομίζω ότι ευκολότερα μπορούμε να συμφωνήσουμε στην πολιτική για την παραγωγή, την απασχόληση, τη συνοχή και τη δημοκρατία, όπως τα ιεράρχησα πριν και τα συνέδεσα, με τη Δημοκρατική Αριστερά παρά με ένα άλλο οποιοδήποτε κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ, στον πολιτικό χάρτη έχει αυτό το πλεονέκτημα: έχει έναν κοινό τόπο με περισσότερα άλλα κόμματα, απ’ ότι οποιοδήποτε άλλο κόμμα έχει ένα αντίστοιχο κοινό τόπο να βρει. Με τη Ν.Δ. έχουμε αυτή τη σχέση -με τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση με τον Παπαδήμο- συνεργαστήκαμε και μπορούμε να πούμε ότι συγκλίνουμε σε θέματα που αφορούν στη συνεργασία μας με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης, αλλά με τη Δημοκρατική Αριστερά -και άλλες δυνάμεις προς τα αριστερά- έχουμε τη δυνατότητα να συγκλίνουμε σε θέματα τα οποία αφορούν στην προοπτική της χώρας, όχι για τα επόμενα δύο ή τρία, αλλά για τα επόμενα 10 χρόνια. Για την Ελλάδα του 2020.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ το πείραμα της Κυβέρνησης Παπαδήμου μπορεί να είχε μία θετική κατάληξη, από την άποψη ότι έφερε εις πέρας την αποστολή της, η Κυβέρνηση πήρε την έκτη δόση, τη δανειακή σύμβαση, το PSI έκλεισε, έδειξε όμως και τη δυσκολία που έχουν τα κόμματα στο να συνεργαστούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας. Και αυτό που έγινε, στην Ελλάδα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Αν δεν υπήρχε το λεγόμενο μνημόνιο Ι, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για το μνημόνιο ΙΙ και εάν δεν υπήρχε η απόφαση Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου όπου πρωταγωνίστησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση αυτήν την περίοδο, γιατί δεν θα υπήρχε θέμα για διαπραγμάτευση. Βεβαίως, ο Παπαδήμος και ο Βενιζέλος, ως Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών αντιστοίχως, είχαν πολύ επιτυχή διαπραγμάτευση προσφάτως για να είναι η Ελλάδα σταθεροποιημένη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαμε όσα λέει ο κ. Νταλάρα, που τα άκουσα και στο δελτίο σας, ότι μπαίνουμε σε αυτήν την περίοδο με καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη λέξη «επιτυχής» τη λέτε εσείς. Άλλοι συνάδελφοί σας λένε ότι το μνημόνιο Ι και το μνημόνιο ΙΙ κατέστρεψαν την χώρα και πολλοί πολίτες το λένε αυτό, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά και βλέπουμε να αναπτύσσεται μία δυναμική αντιμνημονιακή -και ενόψει των εκλογών- η οποία μάλιστα βρίσκει ακροατήριο. Δεν σας προβληματίζει αυτό κ. Ρέππα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ αναγνωρίζω ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει διαφορετικά, να τα είχαμε κάνει καλύτερα. Ιδίως, βρίσκω προβληματική την προσέγγιση που είχαμε την πρώτη κυβερνητική περίοδο. Η αναφορά στην κρίση η οποία είναι μια ευκαιρία και σε άλλα συνθηματολογικά θέματα, τα οποία πιστεύω δημιούργησαν ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία και ουσιαστικά την πάγωσαν, δεν την έκαναν να συναισθανθεί το πρόβλημα και να ενεργοποιηθεί και να ενταχθεί σε μια προσπάθεια υπέρβασης του προβλήματος, αυτά ήταν προβληματικά. Και κάποια ακόμη, τα οποία μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Αλλά αυτό δεν αλλάζει, είναι κάτι δεδομένο, είναι κάτι που έχει περάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε και αυτό που είπε χθες ο κ. Λοβέρδος, ότι «το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά τη φράση ότι λεφτά υπάρχουν» και πως «η τελευταία Κυβέρνηση ήταν ανεπαρκής να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί στο τι ειπώθηκε και γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη φράση δεν ειπώθηκε έτσι όπως σήμερα χρησιμοποιείται ή αποδίδεται στον τότε Πρωθυπουργό. Ειπώθηκε, υπό την έννοια ότι υπάρχει πλούτος, τον οποίο μπορούμε να αναζητήσουμε στη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ρέππα ήταν πολύ ισχυρό μήνυμα για την εποχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να ήταν ισχυρό μήνυμα, αλλά εγώ δεν αναφέρομαι στην προεκλογική περίοδο. Αναφέρομαι στη μετεκλογική περίοδο, όπου θα μπορούσαμε πράγματι να σχεδιάσουμε αλλιώς τις προσεγγίσεις μας, παρά το ότι ήμασταν σε μια πίεση χρόνου και το επείγον του θέματος μας κάλεσε να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες ήταν προϊόν όχι πλήρων διαπραγματεύσεων, κάτι που κάναμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποφάσεις όμως που άλλαξαν τη ζωή και των μοιραίων ανθρώπων. Και είδα την κα Παπανδρέου να λέει το Σαββατοκύριακο ότι δεν επρόκειτο για λάθη, επρόκειτο για «εγκλήματα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι η κα Παπανδρέου είπε ότι «η Ν.Δ. κατέστρεψε την χώρα» και προσέθεσε σε αυτό και τις ευθύνες της δική μας Κυβέρνησης. Αυτό όμως που έμεινε και συζητείται δεν είναι οι αναφορές στις «ευθύνες της Ν.Δ. που κατέστρεψε την χώρα», όπως είπε η κα Παπανδρέου, αλλά στα όσα αφορούν στη δική μας κυβερνητική περίοδο. Ας είναι.

Θέλω να ξέρετε ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε μια μεγάλη κρίση και όχι μόνον η Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Βλέπεται σήμερα η Ολλανδία, η οποία αξιολογείται με τριπλό +Α, είναι μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα. Αυτή η κρίση αιφνιδίασε την Ευρώπη. Αν αυτό που κάναμε τώρα, 20 μήνες πριν το είχε κάνει η Ευρώπη όταν στις αρχές του 2010 ο Γ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή μας το έθετε ως θέμα, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης, να πάμε σε άλλες πρωτοβουλίες, να πάμε στο ευρωομόλογο, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε τότε η ηγεσία της Ευρώπης και φαίνεται ότι και σήμερα είναι πολύ διστακτική στα βήματα που κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει αυτήν την έκταση, αν όλα αυτά –επαναλαμβάνω- είχαν γίνει τότε, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση σήμερα. Και βέβαια αν είχαμε μία καλύτερη αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δεχθώ ότι έχει ευθύνες η Ευρώπη, και πολλοί παράγοντές της το έχουν παραδεχθεί, να μην κλείσουμε όμως τα μάτια στο τι έγινε εδώ. Θα είναι αντικείμενο πολύ σκληρής και έντονης συζήτησης στην προεκλογική περίοδο και έχει ουσία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν θα κλείσουμε τα μάτια, δεν θα μας αφήσουν οι πολίτες. Θα δεχθούμε την κριτική, αλλά οι πολίτες επειδή έχουν ευθύνη να σταθμίσουν την ψήφο τους για να οριοθετήσουν την πορεία της χώρας, να τα σκεφτούν αυτά τα πράγματα. Δηλαδή, η Ευρώπη, ο κ. Σαρκοζί, η κα Μέρκελ, που ηγούνται ισχυρών οικονομιών, μεγάλων κρατών, έχουν πολιτική ισχύ τεράστια σε σχέση με τον τότε Πρωθυπουργό και την Ελλάδα, πώς βαθμολογήθηκαν, ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους; Δεύτερον, η Αξιωματική Αντιπολίτευση τι έκανε στην Ελλάδα και τι έκανε η αντίστοιχη αντιπολίτευση σε άλλες χώρες που έχουν ανάλογο πρόβλημα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία; Γιατί γαλουχήθηκε ο κόσμος της Ν.Δ. με μια τέτοια αντίληψη και εμπεδώθηκε η άποψη της επαναδιαπραγμάτευσης, άποψη την οποία βλέπετε εγκατέλειψε τώρα η Ν.Δ.; Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά σας έλεγε ο κ. Σαμαράς ταυτόχρονα, πάρτε αναπτυξιακά μέτρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μα έχει κανείς διαφωνία περί αυτού; Παίρνουμε αναπτυξιακά μέτρα. Γνωρίζετε όμως κάποια χώρα η οποία βρίσκεται σε κρίση, με μια Κυβέρνηση η οποία βάλλεται από όλους να μπορεί να πείσει; Μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά αυτή προϋποθέτει χρήματα, επενδυτές και αυτό που προηγείται και των δύο είναι το κλίμα της σταθερότητας, της ασφάλειας της προοπτικής. Μία Κυβέρνηση μόνη της, όπως ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βάλλεται από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς νομίζετε ότι δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας και σίγουρης προοπτικής; Γιατί δεν το διασφαλίσαμε αυτό εγκαίρως; Γιατί τα άλλα κόμματα, ιδίως η Ν.Δ., δεν έδειξαν μία ανοχή, μία κατανόηση σε αυτήν την κρίση που ξεπέρναγε τα όρια της Ελλάδας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλατε λοιπόν δύο παραμέτρους: την παράμετρο Ευρώπη και την παράμετρο Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να έρθουμε όμως στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του, τους πολίτες, για ποιο λόγο λοιπόν κάποιος να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ; Επειδή άλλαξε Πρόεδρο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι μία πολιτική δύναμη που έχει μια ιστορική διαδρομή. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται θέματα και ότι μπορεί να τα αντιμετωπίζει, με προβλήματα, αδυναμίες και λάθη βεβαίως. Στην πολιτική, όπως και γενικότερα στη ζωή, τα πάντα εξαρτώνται από τους χειρισμούς δυνάμεων και η Ελλάδα δεν ήταν ισχυρή στο συσχετισμό δύναμης με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές. Δεύτερον, τα πάντα μπορεί κανείς να τα αποφασίσει μέσω μιας μεθόδου συγκρίσεων. Μπορείτε να μου πείτε εσείς ποια ήταν η καλύτερη λύση που είχε να ακολουθήσει η Ελλάδα; Ποια πολιτική ήταν η καλύτερη, να κάνει στάση πληρωμών προς τα έξω; Αυτό θα σήμαινε παύση πληρωμών και προς τα μέσα. Δεν θα υπήρχε τώρα αυτή η λειτουργία στη δημόσια ζωή της χώρας. Τρίτον, υπάρχει κάποια άλλη πρόταση –αφήστε τα όσα έγιναν- γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, πώς θα πορευτεί η Ελλάδα, ποια είναι η πρόταση που διατυπώνεται; Να κατάσχουμε ίσως τις καταθέσεις υπό τη μορφή αναγκαστικού δανείου για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας, ώστε να μην χρειαζόμαστε τους δανειστές μας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή σήμερα όσοι δεν στηρίζουν το μνημόνιο, προτείνουν στο λαό αυτό που περιγράφετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει. Όμως εσείς μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η άλλη πρόταση που ακούγεται, πέρα από τα συνθήματα; Το λέω αυτό, γιατί το μνημόνιο ΙΙ είναι καλύτερο γιατί περιέχει την εμπειρία μετά από τα όσα έγιναν με το μνημόνιο Ι και νομίζω ότι και το δεύτερο μπορεί να γίνει καλύτερο σε πολιτικό πλαίσιο. Αυτό εξαρτάται από εμάς, αν είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των υποθέσεών μας και δεν θεωρούμε ότι όλοι υπονομεύουν την Ελλάδα επειδή είναι αντίπαλοί της. Δεν είναι αντίπαλός μας η Γερμανία, η Γαλλία, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Είναι σύμμαχοί μας και πρέπει να μείνουμε σε αυτήν τη συμμαχία. Είναι δική μας επιλογή να μείνουμε στην Ευρώπη. Όποιοι μιλούν στο όνομα μιας προοπτικής της Ελλάδος εκτός Ευρώπης προσφέρουν καταστροφικό έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα μαθαίνω ότι θα γυρίσουν οι «άσωτοι» του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η άποψή σας, γιατί αναπτύχθηκε μια μεγάλη πολεμική και εσωκομματικά και υπήρξαν και διαφωνίες; Δεν υπάρχει εδώ θέμα πολιτικής ηθικής, δηλαδή μπροστά στην ανάγκη να μαζευτούν ψήφοι «άντε να μαζευτούν όλοι πίσω στο μαντρί» και δεν έχει σημασία τι έγινε και πως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Είπα από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει να σταθμίσουν ο Πρόεδρος και τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ, δύο πράγματα: Τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται, γιατί χωρίς κανόνες δεν μπορεί να συνυπάρχει μία Κ.Ο. κι ένα κόμμα, είμαστε μια ομάδα. Και δεύτερο, ενόψει αυτής της πανστρατιάς, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τιμηθεί από τον ελληνικό λαό, έχουν μία απήχηση και είναι ένα συστατικό στοιχείο της πολυσυλλεκτικότητας του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είπα ας το χειριστούν ο Πρόεδρος και τα όργανα, αυτό στο οποίο θα καταλήξουν είναι σεβαστό. Πάντως, αυτό το οποίο προέχει είναι να σεβόμαστε τους κανόνες γιατί αν δεν το κάνεις μία φορά τότε δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την όποια παραβίαση των κανόνων στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, βλέπουμε μία σειρά αποστρατειών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Ρόβλιας χτες, ο κ. Παπαϊωάννου σήμερα, είναι κι άλλοι, ο κ. Τσούρας, ο κ. Βούγιας, η κα Μερεντίτη. Εσείς έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, κυρία Κοσσιώνη, δηλώνω διαθεσιμότητα στο Κίνημα. Εκείνο ας αποφασίσει πού μπορεί να είμαι χρήσιμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει εάν θα είστε υποψήφιος ή όχι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Οι σχέσεις μου με το ΠΑΣΟΚ, το δηλώνω και το έχω αποδείξει, είναι αδιαπραγμάτευτη σχέση. Δεν τη διαπραγματεύομαι κάθε φορά. Ήμουν επί 30 χρόνια πολιτικά παρών, εκλεγόμενος στην Αρκαδία, πρωτοεκλέχτηκα το 1981. Αυτός ο κύκλος έκλεισε.

Αν είναι πιο χρήσιμη η απουσία μου, χωρίς να θεωρηθεί αυτό όμως λιποταξία -δεν το δέχομαι αυτό- είμαι απολύτως σύμφωνος να ισχύσει και αυτό. Αν κριθεί ότι είναι χρήσιμο να δώσω τη μάχη σε ένα δύσκολο μέτωπο, και θέλω να είναι δύσκολο αυτό το μέτωπο, γιατί πρέπει να κριθούμε όσοι χειριστήκαμε δημόσιες υποθέσεις, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την ικανοποίηση ότι μας αξιολόγησε -και μας τιμώρησε; Ας έχει αυτήν την ικανοποίηση. Ας έχει αυτήν την ηθική πολιτική χαρά ότι πέρασε τελικά το δικό του.

Εγώ είμαι έτοιμος λοιπόν να κριθώ και για αυτό το οποίο θα αποφασίσει το κόμμα τις επόμενες μόλις μέρες, τελικώς και θα δημοσιοποιηθεί, είμαι έτοιμος να το υπηρετήσω. Δηλώνω διαθέσιμος και είμαι έτοιμος, αυτό το οποίο θα μου πει το κόμμα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να το υπηρετήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Θεσμοί