Κούρεμα και γενναίο μάλιστα, είναι η ορθή επιλογή για την έξοδο από την κρίση. Η λιτότητα από την ώρα που γίνεται το κύριο μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, θεριεύει την κρίση και αντιστρατεύεται την προώθηση της ανάπτυξης που είναι και το ζητούμενο. Τη θέση αυτή υποστήριξε ο Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σήμερα στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «ΠΑΣΟΚ: μόνον ως Κεντροαριστερά», τονίζοντας ότι «ρυθμίσεις που αφορούν προσαρμογές στο επιτόκιο και το χρόνο αποπληρωμής και παρατείνουν το χρόνο εξάρτησης και την επιτροπεία, συντηρούν το φαύλο κύκλο. Απαιτείται τώρα αναδιάρθρωση». Και συμπλήρωσε πως «αν και την περίοδο 2010-2011 η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ένα σοκ που είχε τις χρήσιμες συνέπειές του, αφού και η χώρα σταθεροποιήθηκε και οι πολίτες συνειδητοποίησαν κενά και αδυναμίες κρυμμένα χρόνια κάτω απ' το χαλί μιας δανειακής ευημερίας, τώρα η πολιτική αυτή που τροφοδοτεί συνεχώς την ύφεση οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη και αποσταθεροποιεί την χώρα. Αν η χώρα συνεχίσει έτσι η προοπτική είναι δυσοίωνη, θα ενεργοποιηθούν και πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτη κατάληξη».

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και η τρόικα είναι σαν να παντρεύεις το νερό με τη φωτιά, τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φοβούμαι πως η τρόικα είναι σε αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση αλλά και τις εκφάνσεις της που προέκυψαν από δικούς της χειρισμούς. Δεν είναι ότι αστόχησε κατ' επανάληψη, ότι έχει εμμονές σε εφαρμογή αδιέξοδων πολιτικών, ότι συχνά υιοθέτησε άκριτα εισηγήσεις επιχειρηματικών κέντρων προς δικό τους όφελος και μόνο, ότι διέλυσε τον ιστό και αποδιάρθρωσε ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας. Είναι και αυτό, αλλά πάνω απ' όλα έχει ευθύνη για το ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν. Και χωρίς ένα κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης δεν κυβερνιέται η χώρα. Η οργή, το κοινωνικό μίσος, η ελάχιστη προσπάθεια ως καταφύγιο αντίστασης αδικημένων, η προσφυγή στη βία και ο γενικευμένος μηδενισμός δεν είναι σύμμαχοι, αλλά σκληροί αντίπαλοι σε κάθε τέτοια προσπάθεια».

Ο κ. Ρέππας μίλησε και για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση είναι άλλο πράγμα να κάνεις λάθος στην προσπάθεια εφαρμογής της ορθής πολιτικής και άλλο να μην επιλέγεις την ορθή πολιτική, αλλά την παλαιοκομματική ημετεροκρατία. Το δεύτερο έγινε και γίνεται κατά κόρον από τη Ν.Δ. και την τρέχουσα περίοδο. Δεν έφερε το μνημόνιο του '10 την κρίση του '08 και του '09. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Και την κρίση την έφερε η Ν.Δ. της περιόδου 2004 - 2009. Ασφαλώς έγιναν καίρια λάθη στη δική μας περίοδο όπως -η ελλιπής διαπραγμάτευση (αν μπορούσε κιόλας να γίνει υπό τέτοιες συνθήκες), η αστοχία όταν διαψεύδονταν συνεχώς οι πολιτικοί στόχοι ότι θα βγούμε στις αγορές ή ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, η άνιση σχέση με την επιτροπεία, μα πάνω απ' όλα η αποκοπή από το εκλογικό σώμα. "Κουνήσαμε το δάκτυλο στους πολίτες". Η αλήθεια είναι πως έγινε ένα σημαντικό έργο. Σας καλώ να συγκρίνετε το έργο που έγινε εκείνη την περίοδο με την κοινοβουλευτική αφασία της τρέχουσας περιόδου, σε κάθε τομέα. Σχεδόν σε όλους τους τομείς εφαρμόζονται οι νόμοι που ψηφίστηκαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά με τρόπο στρεβλό και αποπροσανατολιστικό γι' αυτό και η κριτική μου. Τα παραδείγματα είναι πολλά π.χ. η αξιολόγηση στο δημόσιο ως κεντρική πολιτική επιλογή σε συνεργασία με το γαλλικό κράτος και την Task Force, όπου προβλέφθηκε και συμφωνήθηκε συγκεκριμένη πολιτική και εκπονήθηκε ο αντίστοιχος οδικός χάρτης. Όσο δε για την περίφημη κινητικότητα, προβλέφθηκε στο άρθρο 5 του νόμου 4024 όταν καθιερώσαμε την ιδιότητα του κρατικού υπαλλήλου. Και τόσα άλλα. Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε ο κ. Ρέππας, «είναι φανερό ότι το κριτήριο των επιλογών της Ν.Δ. είναι στενά κομματικό και με βάση αυτό θα κάνει τις επιλογές της την επόμενη περίοδο. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και θα 'ταν ψέματα να πει κανείς ότι δεν έκανε και λάθη στρατηγικά, που στοίχησαν και στην χώρα και στο λαό και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Είναι ψέματα όσα υποσχέθηκε η Ν.Δ., όπως ψέματα είναι όσα εμφανίζονται σαν κατασκευασμένη πραγματικότητα για έργα που γίνονται ενώ δεν γίνονται, για πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ δεν υπάρχουν. Αλλά βεβαίως είναι και αλήθεια πως η Ν.Δ. έχει ρίξει τελείως τους αντιμνημονιακούς πολεμικούς τόνους, τώρα πλέον που πέτυχε τον εκλογικό στόχο της. Η αλήθεια είναι πως δεν με παραξενεύει καθόλου αν κάτω από την πίεση των συνθηκών επιστρέψει σε αυτούς».


Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα
με την ευκαιρία του Συμποσίου του ΙΣΤΑΜΕ για την 3η Σεπτέμβρη, όπου αναφέρεται και στο ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης και τη μεταπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2009-2013: αλήθειες και ψέματα και το τέλος της κρίσης που θα έρθει από την Κεντροαριστερά.Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνον ως κεντροαριστερά, αλλιώς θα υφίσταται διαρκή ταπείνωση και θα αναγκαστεί σε άτακτη φυγή, υποστήριξε ο Δημήτρης Ρέππας. «Μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις διακυβέρνησης της χώρας που δεν σταματούν να τρέχουν», ανέφερε, «ταυτοχρόνως είναι σε εξέλιξη και οι αναζητήσεις για την κεντροαριστερά, και αυτές επηρεάζονται καθοριστικά από την πολιτική που στηρίζει κάθε κόμμα. Πως μπορεί να εξελιχθεί μία συζήτηση ανάμεσα σε δυνάμεις που είναι στην κυβέρνηση και εφαρμόζουν μία πολιτική με δυνάμεις που διαφωνούν και αποχωρούν από την κυβέρνηση; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά, όταν στο εγχείρημα δεν έχει θέση εξ ορισμού το κόμμα που στεγάζει εκλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί. Είναι υποτιμητικό για την Κεντροαριστερά να την περιορίζουμε σε μονοψήφιο ποσοστό. Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με άλλες Κινήσεις αθροιζόμενα, δίνουν και πάλι σύμφωνα με τις μετρήσεις μονοψήφιο ποσοστό εκλογικής επιρροής. Αυτή είναι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα; Και σε τελευταία ανάλυση είναι κεντροαριστερός αυτός που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και πρακτική, ενώ δεν είναι όποιος διαφωνεί και την αντιστρατεύεται; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης με το ΣΥΡΙΖΑ, για το σχηματισμό κυβέρνησης αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο ωφέλιμο για την χώρα κάτι τέτοιο, απ' ότι η σύμπραξη με τη Ν.Δ. σε αυτήν την πολιτική βάση. Για να έχει τύχη η αναζήτηση της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, δεν πρέπει ούτε να περιοριστεί το εύρος των συμμετεχόντων ούτε να αρκεστεί σε μια εξωτερική συγκόλληση φορέων και προσώπων».

 

Περισσότερα...

Πρόταση για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της χώρας, διατυπώνει ο Δημήτρης Ρέππας, σε γραπτή πολιτική παρέμβασή του, που απέστειλε χθες στον Πρόεδρο του Κινήματος Βαγγέλη Βενιζέλο. Όπως παρατηρεί «από πολλούς επιχειρείται να καταστεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο απόβλητος του πολιτικού συστήματος. Αναλόγως προωθείται η «φιλανδοποίηση» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ώστε οι όποιες επιλογές του να υπόκεινται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τρίτους. Το θέμα της άμεσης συμμετοχής στην κυβέρνηση έχει πολλές παραμέτρους. Κατά τη γνώμη μου», τονίζει, «κυρίαρχο θέμα που οδηγεί και στο κεντρικό δίλημμα της περιόδου είναι η αναθεώρηση ή μη του προγράμματος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως έχει πράξει και στο παρελθόν με τρόπο όμως μερικό και αποσπασματικό, οφείλει τώρα να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνολική επανεξέταση και αναθεώρηση του προγράμματος που εφαρμόζεται στην χώρα μας. Δεν μιλούμε για την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, που άλλωστε αποδείχθηκε άνευ αξίας αφού δεν ίσχυσε στα καίρια σημεία της. Κι ούτε καν λήφθηκε υπόψη από τους εταίρους. Η αναθεώρηση αυτή δεν αφορά τα τρία κόμματα της κυβέρνησης αλλά το σύνολο των κομμάτων, αφορά την χώρα».

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «πρώτο βήμα είναι η ουσιαστική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος και αμέσως μετά η διατύπωση μιας εθνικής πρότασης για την αναθεώρησή του. Βασικά σημεία μιας τέτοιας πρότασης είναι τα εξής τέσσερα: α) σαφής και οριζόντια ρήτρα ύφεσης - ανεργίας β) ο εκ νέου προσδιορισμός της κυλιόμενης χρονικής περιόδου για τη δημοσιονομική προσαρμογή γ) η εκπόνηση οδικού χάρτη ενεργειών για συναινετική περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους στον κατάλληλο χρόνο και δ) ο ρητός αποκλεισμός κάθε ενδεχόμενου για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Θέση του είναι ότι: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση ασχέτως αν συμμετέχει με στελέχη του σ’ αυτήν. Η δεδηλωμένη επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει ακόμη και ως το τέλος της τετραετίας. Θα ήταν χρήσιμο να δεσμευθεί δημοσίως ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές χωρίς τη σύμφωνη θέση των κυβερνητικών εταίρων. Και σε κάθε περίπτωση, όχι πριν από τον Ιούνιο του 2014 που είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές και καταρχήν και οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Αν η Ν.Δ. συναρτά το βίο της κυβέρνησης από την άμεση συμμετοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτήν, ασκεί δηλαδή έναν πολιτικό εκβιασμό όπως έκανε και πέρυσι για να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, τότε προτείνεται η συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων με χρονικό ορίζοντα ανάλογο ή και το τέλος της τετραετίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να κάνει διακριτή τη σχέση του με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης. Δίνει ψήφο ανοχής ώστε να ισχύει η δεδηλωμένη και ταυτοχρόνως ρίχνει το βάρος του στη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας. Στηρίζει και ψηφίζει πολιτικές που απορρέουν από ισχύουσες συμβάσεις που μας δεσμεύουν αλλά ταυτοχρόνως ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Στους δε άλλους τομείς διατυπώνει την κριτική του και τη διαφορετική θέση του, καθιστώντας ορατές τις διαφορές με τις επιλογές των Υπουργών. Έτσι στην πράξη περνά από τον κυβερνητισμό και την τεχνική της εξουσίας στην επανακοινωνικοποίηση της πολιτικής δράσης του».

Πρόταση του Δημήτρη Ρέππα είναι και η σύγκληση προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2013, τέσσερα χρόνια από τις εκλογές του 2009, που θα ολοκληρώσει τις πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις του συντακτικού Συνεδρίου που αρχίζει αύριο και θα συμβάλλει στη μέγιστη συμμετοχή και επανένταξη στις πολιτικές λειτουργίες των πολιτών που αποστασιοποιούνται, σημαίνοντας ένα νέο ιστορικό κύκλο. Προς την κατεύθυνση αυτή, διατυπώνει 20 Σημεία Προγραμματικής Πολιτικής.

Στο πολυσέλιδο κείμενό του, ο κ. Ρέππας αφού προβαίνει σε μια ιστορική αναδρομή, επισημαίνει τις ευθύνες της Ν.Δ. και τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, φθάνει στο σήμερα και διατυπώνει προτάσεις για το μέλλον. Για το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ., τονίζει: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν εξωραΐζει την πραγματικότητά του, αλλά και δεν αυτομηδενίζεται, δεν αυτοκαταργείται. Άλλωστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. είμαστε όλοι. Μόνον που κάποιοι στον καθρέφτη των ευθυνών βλέπουν όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Ακόμη κι αν στέκονταν μπροστά - μπροστά στις πολιτικές φωτογραφίες της περιόδου. Αυτό αποστρέφεται ο κόσμος. Αποστρέφεται το δικό μας εκφυλισμό. Τη δική μας παρακμιακή ιδιοτέλεια που σκιάζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το κάνει να μην είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο κόσμος αν έχουμε καταλάβει καλά δεν μας κατηγορεί γιατί είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μας κατηγορεί γιατί δεν είμαστε πλέον ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είμαστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μπόλιασε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και τους έκανε να συνδεθούν βιωματικά με το Κίνημά μας». Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Νέα Δημοκρατία. Είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν είναι όμως ουρά, ούτε συμπλήρωμα. Είμαστε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα αγωνιστούμε ώστε η προοδευτική πλειοψηφία των πολιτών να αντιστοιχηθεί με το ανάλογο πολιτικό και κυβερνητικό πρόγραμμα. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξίσου σημαντικό με την κατάκτηση υψηλών εκλογικών ποσοστών είναι το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσω συγκλίσεων και κοινών προγραμματικών δεσμεύσεων. Ο τόπος δεν χρειάζεται δύο Νέες Δημοκρατίες ούτε δυο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην μας παρασύρουν λοιπόν. Ο τόπος χρειάζεται ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς εισαγωγικά».

 

Περισσότερα...

Πέρασαν ακριβώς έξι μήνες. Επέλεξα συνειδητά να σιωπήσω. Θεώρησα αυτόν τον τρόπο ως τον πλέον ενδεδειγμένο για να «συμμετάσχω» στις εξελίξεις.

Για χρόνια σηκώσαμε το βάρος και δώσαμε μάχες στην πρώτη γραμμή. Δεν έλειψαν, πιστεύω, το μέτρο, η σοβαρότητα και η ευθύνη ακόμα και όταν περίσσευαν αστοχίες, αδυναμίες και λάθη. Αυτή η εξάμηνη σιωπή (μεταξύ των άλλων δείγμα αυτογνωσίας και σεβασμού των πολιτών) δίνει τη θέση της στη χρήσιμη παρέμβαση. Για να ξαναβρούμε το νήμα που ένωσε τη ζωή μας, τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών με ό,τι πιο δημιουργικό μέσα από τις γραμμές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ήμουν και είμαι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και συνεχίζω. Ιδίως τώρα που η συγκυρία απαιτεί να αποδείξουμε αυτό που για πολλά χρόνια επαναλαμβάνω: «Εμείς ανήκουμε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ανήκει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε μας».

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για πολλούς έκλεισε τον ιστορικό κύκλο του. Δεν συμφωνώ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προοπτική υπό μία προϋπόθεση: να επανοικοδομήσει τη σχέση του με την κοινωνική βάση πράγμα που σημαίνει πάνω από όλα επανακατάκτηση της ιδρυτικής φυσιογνωμίας του, στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σε κάθε αναπτυγμένη χώρα το διπολικό πολιτικό σύστημα παρέχει σταθερότητα και πλουραλισμό. Η κάμψη του ΠΑΣΟΚ θέτει εξ αντικειμένου προς συζήτηση την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας. Είναι βέβαιο πως σύντομα και η συντηρητική παράταξη θα αντιμετωπίσει ανάλογη πρόκληση. Αυτή η ρευστότητα προσδιορίζει το μεταβατικό χαρακτήρα της περιόδου.

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου είναι συνυφασμένη με την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και τανάπαλιν. Όσοι μιλούν στο όνομα της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης προσβλέποντας στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ μετατρέπουν ένα κεκτημένο σε ζητούμενο. Ενεργούν για τη διαίρεση και τον κατακερματισμό, ενώ ισχυρίζονται ότι μοχθούν για την ομογενοποίηση και τη συστράτευση. Όσοι μιλούν στο όνομα της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμενοι μέχρι ταυτίσεως με τη Ν.Δ. τη μονοδιάστατη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αυτοϋπονομεύονται. Γιατί αντί να πείθουν πως το ΠΑΣΟΚ κλείνει την παρένθεση του ιστορικού συμβιβασμού, λόγω μέγιστης εθνικής ανάγκης, δίνουν το μήνυμα της πολιτικής μετάλλαξής του.

Με πρόταγμα την αναγέννηση της Ελλάδας, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης προϋποθέτουν:

α) Σχέδιο για την Ελλάδα της παραγωγής, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της Δημοκρατίας. Δηλαδή πλήρη πρόταση και για τους τέσσερις αυτούς πυλώνες της εθνικής προοπτικής.

β) Νέα ισορροπία στη σχέση με τους εταίρους. Δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές αλλαγές (αμφότερα αναγκαία) δεν ευοδώνονται με πολιτικές ούτε κρατισμού, ούτε νεοφιλελευθερισμού. Ούτε μπορεί να εκπέσουν σε πρόσχημα για το στρατηγικό έλεγχο της χώρας από τρίτους.

γ) Αποκάθαρση του Δημόσιου βίου από τερατουργηματικές λειτουργίες παλαιοκομματισμού και συντεχνιασμού, εξωθεσμικής επιρροής και διαπλοκής που οδηγούν σε απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της και ιδιωτικοποίηση της πολιτικής και των πολιτικών. Πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση με πρόνοιες για την εφαρμογή των διακηρύξεών του.

δ) Εμπιστοσύνη και επιστροφή στην κοινωνική βάση. Για να έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργοί και οι διανοητές, οι καθημερινοί γήινοι πολίτες στη θέση των χαρταετών της πολιτικής και κάθε εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για μικροκομματισμό. Στο επικείμενο συνέδριο, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τα εισαγωγικά δεξιού ή αριστερού λαϊκισμού επιβεβαιώνει τους λόγους ίδρυσής του στο σήμερα ως ένα ευρωπαϊκό κόμμα της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, πέρα από το άγχος για τα ποσοστά του, ενδιαφέρεται για τη σφυρηλάτηση συμμαχιών. Ο προοδευτικός πόλος ούτε μονοκομματικός είναι, αλλά ούτε και συστοιχία φυλάρχων. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη της μεγάλης στροφής στην πολιτική μας.

Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα της ΝΔ, η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα της ΔΗΜΑΡ κ.ο.κ. Η Ελλάδα της λύσης είναι η ΝΔ της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας, η ΔΗΜΑΡ της Ελλάδας… Το κριτήριο των επιλογών ή είναι εθνικό ή θα είναι αυτοκαταστροφικό. Ουδείς κερδίζει -παρά το ότι μπορεί να νομίζει το αντίθετο- όταν μιλάει για ευθύνες αλλά τις αναθέτει στους άλλους, όταν διεκδικεί τη ψήφο αλλά τη θέλει για αντιπολίτευση μόνο.

Περισσότερα...

Ανάμεσα στα άλλα την Πέμπτη βρέθηκα στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή στην Κέρκυρα (για τρίτη φορά). Ομιλίες, συνεντεύξεις, συνεδριάσεις... Μοιράστηκα με συντρόφους και φίλους την προσπάθεια για άνοδο του ΠΑΣΟΚ και κατάκτηση των 2 εδρών που δεν είχαμε στις εκλογές του Μαΐου. Το θετικό αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια των Κερκυραίων και των Μυτιληνιών. Και είναι διδακτικό: ενώνοντας δυνάμεις και δουλεύοντας με σχέδιο ο στόχος είναι εφικτός. Συγχαρητήρια λοιπόν στους φίλους του ΠΑΣΟΚ που επιβεβαίωσαν πως (όπως λέω πάντα) εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε μας.

Ομιλίες και συνεντεύξεις

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Playlist: 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Θεσμοί